shop.musicserver.cz
Rufus Wainwright, Divadlo Hybernia, Praha, 25.3.2014

Kousek Broadwaye v podání Rufuse Wainwrighta

Vydáno: 28.03.2014 09:42 v sekci Naživo - Wojciech Nowacki | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

V posledních několika letech se u něho odehrálo mnoho událostí a jeho život se nachází v úplně novém bodě. Při této příležitosti Rufus Wainwright vydal výběr "Vibrate" a vyrazil na turné "The Best of Rufus Wainwright". S klavírem, kytarou a nevlastní sestrou se také zastavil v pražském Divadle Hybernia.

Live: Rufus Wainwright

místo: Divadlo Hybernia, Praha
datum: 25. březen 2014
support: Lucy Wainwright Roche
Fotogalerie

Divadelní prostor bývalého františkánského kostela překvapuje intimitou a útulností. Stejně jako Rufus Wainwright, známý jako barokní aranžér a multižánrový skladatel, se jeví mnohem přirozenější a přístupnější než je jeho vnímaný mediální obraz. Míchající folkový songwriting a pop-rockovou přístupnost s gospelovým nadšením a operní pompéznosti, v Praze představil svůj repertoár ve velmi skromné podobě, ale stále se silným broadwayským pocitem.

Rufus Wainwright, Divadlo Hybernia, Praha, 25.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Návrat Rufuse do Prahy začal s "Grey Gardens" a ironickými obchodními řečmi, kterými okomentoval zmíněný výběr a především jeho deluxe verzi, ze které hned zazněla následná "The Maker Makes", původem s filmu "Zkrocená hora". Během skladby "Vibrate" hlas Rufuse postupně získával síly a pevnosti, po změně klavíru na kytaru nastal čas na víc rock'n'rollové písně a historky o koncertním životě a roztrhaných kalhotech. Fakt ne moc pěkných. Zpátky u klavíru pak Rufus sdílel s publikem reflexe, že během probíhajícího turné nemusí promovat žádný nový materiál, trápit své fanoušky skladbami, které vlastně vůbec neznají a konečně může hrát jenom to, co si umane. A právě možná i proto se rozhodl náhle představit dvě zcela neznámé písně. První "Argentina", byla věnována jeho touze po manželovi skladatele a druhá "Friendship Is The Wind" pojednávala o všeobecné síle přátelství.

Rufus Wainwright, Divadlo Hybernia, Praha, 25.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Před několika lety Rufus Wainwright napsal svou první operu "Prima Donna". V současnosti se snaží získat finanční prostředky na její vydání na fyzickém nosiči, kvůli chybějícímu zájmu velkých labelů. Každý tak může k tomu přispět prostřednictvím jeho webových stránek, on sám dokonce považuje crowdfundig za nejlepší věc pro operu v dnešní době. Což právě je stejný názor jako ten, který prohlásila ve svém nedávném vystoupení Amanda Palmer, taktéž propagovala přímá spojení mezi umělci a publikem. Zajímavé je, že to nebylo poprvé, co jsem pomyslel během tohoto večera právě na Amandu. Přirozenost, skromnost vyjádření a smysl pro humor jednoznačně spojuje tyto dva umělce.

Rufus Wainwright, Divadlo Hybernia, Praha, 25.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Po fragmentech ze zmíněné opery ve francouzštině jsme mohli pozorovat pravý herecký výkon Rufuse a jeho nevlastní sestry Lucy Wainwright Roche v roli Lizy Minnelli. Samozřejmě zazněla dokonalá píseň "Me And Liza" a spolu s Lucy zaspívali ještě dvě následující, mezi nimi byla i hitová "April Fools". Jen škoda, že humoristický vrchol koncertu, typicky americký, nebyl až tak pochopitelný pro zdejší publikum. Jinak velký potlesk pro Lucy, která pro Rufuse byla nejen roztomilý a úspěšný předskokan, ale skutečný support a parťák na scéně v jedné osobě, vtipně a absurdně kontrující občas až moc těžkotonážní teatrálnost koncertu.

V hlavním bloku jsme uslyšeli ještě mimo jiné tyto výborné skladby: "Going To A Town" nebo "Cigarettes And Chocolate Milk" na úplný závěr. Během přídavků určitě musel zaznít cohenovský/shrekovský song "Hallelujah". Ano, je to největší klišé na světě, ale okouzlující i ta nejtvrdohlavější srdce. Finální emoce protlačily lehkou únavu. Kousek Broadwaye na náměstí Republiky byl fakt úžasný zážitek, ale chyběl tomu pocit multižánrovosti původní tvorby Rufuse Wainwrighta a skoro dvě hodiny v tak skromných aranžmá mohlo být pro některé až moc velké sousto.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Rufus a Martha Wainwrightovi dojali Fallona předělávkou vánoční písně Sufjana Stevense (26.12.2023 11:45)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Recenze: Rufus Wainwright se albem coververzí "Folkocracy" vrací do šedesátek a vzpomíná na domov (05.06.2023 00:00)
- Audio: Rufus Wainwright a Chaka Khan si zapěli "Cotton-Eyed Joe". Rednex byste nepoznali (04.06.2023 14:39)
- Rufus Wainwright si k padesátinám nadělí album "Folkocracy". Mezi hosty budou John Legend nebo Sheryl Crow (09.03.2023 12:16)
- Video: Načančaná Carly Rae Jepsen a načančaný Rufus Wainwright letí v přenačančaném klipu "The Loneliest Time" až na Měsíc (25.10.2022 11:26)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Video: Rufus Wainwright odstartoval měsíc hrdosti coververzí "Over The Rainbow". Zatleskala mu i Renée Zellweger (02.06.2021 10:14)
- Nové desky 27/2020 - od Mikea Shinody přes Floexe po PVRIS (15.07.2020 08:00)
- Recenze: "Take All My Loves" Rufuse Wainwrighta: když géniovi Williamu Shakespearovi vzdává hold další génius (06.06.2016 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu