shop.musicserver.cz
Ben Cristovao - Made In Czechoslovakia

Ben Cristovao je na "Made In Czechoslovakia" úplně jinde než zbytek Česka

Vydáno: 25.03.2014 13:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Hudba Bena Cristovao není pro každého. Určitě není pro česká rádia, která ho v podstatě ignorují, zatímco jeho klipy mají na YouTube až milionové počty zhlédnutí. Jeho třetí deska "Made In Czechoslovakia" ukazuje, že hudebně zraje, ale stále chce sebe i ostatní hlavně bavit.

7/10

Ben Cristovao - Made In Czechoslovakia

Vydáno: 19.3.2014
Celkový čas: 58:25

Skladby: SWEET CHILLI, UZASNA, BAD GIRL, MOJE, TELO ft. Supa, POSTEL, INSTAGRAM ft. Diana Livvi, BOMBY, TANCUJE ft. Osama Verse-atile & Ace Boogy, MAM ft. Ezy, MONEY ft. Delik, MOLLY ft. Ego, MESTO ft. MAAT, STOP, FOOL ft. 3-Card, LIKE THAT ft. The Glowsticks

Vydavatel: Championship Music

Když jsem před časem poprvé (a podruhé a potřetí...) slyšel "Bomby", hlavou mi prolétla myšlenka, jestli je tohle ještě vůbec hudba. Rozhodně to nebyla písnička pro klidný domácí poslech... Postupně však prorůstala internetem a najednou jsem zjistil, že ji znají všichni a některé pasáže z textu dokáží odcitovat i ti, kdo jinak hláškují pouze Cimrmany. Tedy úplně jiná cílovka, než jaká Bena jinak normálně poslouchá. I bez podpory v éteru se mu prostě podařilo stvořit mezigenerační hit.

Ben Cristovao si každopádně se svou třetí deskou dal pořádně načas. Postupně natáčel skladby a zveřejňoval k nim videa, ukazoval, že není jen mužem jednoho stylu, a i když je doma v urban a klubové hudbě, nemá problém si dát i reggae, jako třeba v písničce "Stop". Šestnáctipoložková kolekce tak ukazuje hned několik jeho tváří, přičemž "Bomby" jsou ve svém futuristickém rozlámaném beatu nejvíce jinde. V ostatních skladbách se přece jen drží více při zemi, i když mnohdy je pro naše uši nezvyklá až velmi minimalistická produkce.

Pro otevřené mysli, které v něm nevidí jen namachrovaného týpka ze SuperStar a Ordinace, nabízí "Made In Czechoslovakia" několik nevšedních poznatků. Pozitivní je třeba ten, že Ben v naprosté většině vsadil na češtinu, což v souvislosti s jeho barvou pleti, způsobem mluvy i zpěvu (neumí zpívat? Ne, to je jeho styl.), a hlavně se samotnou hudbou je v Česku něco naprosto jedinečného. Album samotné pak nemá jen namátkou proházený playlist, ale spíše se dělí na klidnější první a tanečnější/rapovou druhou část. A ta první je navíc obsahově i jednotlivými částmi textu propojena, až vzniká dojem jisté koncepčnosti.

Otvírák "Sweet Chilli" sice hraje na první dobrou v jednoduché letní hitovce, kterou by česká rádia dokonce i mohla hrát, následující šestice písniček ale pak dává dohromady obrázek jednoho vztahu, který vrcholí v pro mě nejlepší skladbě desky, kterým je song "Instagram". Když Ben na chvíli přestane šířit dobrou náladu či energii a pustí do skladby i negativní prožitky, rázem je poznat, kam ještě ve své kariéře může hudebně vyrůst. A po poslechu písniček jako "Bad Girl" nebo "Tělo" bych si klidně dokázal představit jeho koncert jen v akustickém provedení. I ze zpěvu totiž jde poznat, že na něm pracoval jako na všech ostatních aspektech své kariéry.

Mezi šestnácti skladbami se samozřejmě musejí najít i nějaké slabší. Pro mě se vyskytují hlavně ke konci playlistu, nebaví mě moc aktuální singlová "Mám", "Město" a obešel bych se i bez závěrečných anglických "Fool" a "Like That". Na rozdíl od kolegy Martínka, který dal spolupráci s Egem čistou jedničku, mě jejich "Molly" hodně bere. A když se ke konci ozve kytara a závěrečná linka "...ale mládí si za prachy nekoupíš, zeptej se mamy!", skladba skvěle vygraduje. A to můžu s klidným svědomím říct, že jinak podobný druh hudby vůbec neposlouchám.

Ben Cristovao na své třetí desce dokázal to, o čem sní snad každý hudebník - je zcela osobitý a svůj. Jeho hudba a přístup ke všemu okolo ní je tak diametrálně odlišná od čehokoli, co se jinak na české scéně děje, že ho paradoxně můžete klidně odmávnout s tím, že po něm za pár let ani nevzdechne pes. Podle mě ale nás právě on může na dalších deskách více a více překvapovat. Bez prdele.

P.S.: Čeština v tomhle typu hudby má za následek, že se občas v některých písních objeví i nějaké to sprostější slovo, případně v songu "Postel", která je celá o sexu, budete chtít při lince "...udělám se do tebe..." ztlumit hlasitost. V angličtině by to samozřejmě nikomu nevadilo, v češtině je to docela nezvyk.

NÁZORY
  • skvele reprezentuje Československo a album pecka!... (Anonym, 25.03.2014 17:19) Reagovat

    skvele reprezentuje Československo a album pecka!

  • Tohle, že je osobitý? Větší protimluv bych sn... (Jakub Šíma, 26.03.2014 18:34) Reagovat

    Tohle, že je osobitý? Větší protimluv bych snad ve spojení s touhle československou kopírkou nevymyslel. Au. Takhle do očí bijící nefundovanost je neodpustitelná.

  • Kdy se naučí Česky? Stále neumí vyslovovat s... (xy, 27.03.2014 00:27) Reagovat

    Kdy se naučí Česky? Stále neumí vyslovovat slova. Někdo ho tlačí jen pro svaly v posilce a barvu pleti. Chybí základ. Hudba a zpěv! To nemá a nikdy mít nebude. Jen média nafukují jeho Ego. WTF

  • Líp... (Martinn, 28.03.2014 13:36) Reagovat

    Já ho nechci hejtovat, jsem rád, že je tu někdo takový jako on. Jen mě ty texty prostě nebaví. Holky, money, ego, fajn no... Vím, že když si poslechnu americké rnb je to stejný. Sprostý slova mě nebaví, ale postrádá to vtip a originalitu, až teda na song Bomby. Osobně mám radši české texty a chválím za to, že se do toho pustil, ale je tam to "ale". Poslední 2 tracky ukázali v angličtině to zní tuctově. Takže: Bene, česky, ale trochu líp!! :D Fandím ti :-)

    • Re: Líp... (Martinn, 28.03.2014 13:38) Reagovat

      Sorry, chtěl jsem napsat nevadí :D Taky mám s tou češtinou občas problém :D :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Naživo: Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show (11.11.2023 16:34)
- Fotogalerie: Ben Cristovao opět vyprodal O2 arenu (11.11.2023 12:18)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu