shop.musicserver.cz
Don Airey, Melodka, Brno, 20.03.2014

Aireyho oslava čirého muzikantství

Vydáno: 22.03.2014 14:58 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Legendární rockový klávesista Don Airey se v rámci svého evropského turné zastavil i v České republice, konkrétně v brněnské Melodce. Kromě velmi kvalitních skladeb ze svých sólových alb nabídl naplněnému klubu i klasiky od Rainbow, Deep Purple nebo Russe Ballarda.

Live: Don Airey

support: The Pant
místo: Melodka, Brno
datum: 20. března 2014

Don Airey
© facebook interpreta
Skvělý zážitek pro všechny fanoušky poctivého hard rocku nabídla ve čtvrtek brněnská klubová stálice Melodka. Na svém evropském turné se zde totiž zastavil dost možná nejzáslužnější rockový klávesista všech dob - Don Airey. Vždyť kdo jiný, než právě on, o sobě může říci, že nejen koncertně prošel takovými kapelami jako Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, Judas Priest a Ozzy Osbourne, ale podílel se i na jedněch z nejslavnějších rockových evergreenů všech dob? V řadách prvně jmenovaných kmenově působí nyní po skonu svého slavného předchůdce Jona Lorda.

Ačkoliv je bezpochyby významnou veličinou historie rockové hudby, pouze podle jeho jména v programu klubu jsem nečekal popravdě nějakou horentní návštěvu, navzdory uvedení Deep Purple na všech plakátech i propagačních materiálech. Opak však byl pravdou, a tak Melodka přímo praskala ve švech návštěvníky především z řad starších generací. Velmi příjemné překvapení.

Jako předkapela se představili The Pant z Břidličné a svým hard rockem se silným heavymetalovým feelingem splnili úlohu trošku rozehřát publikum před příchodem hlavní hvězdy, rozhodně však ale nelze říct, že by nějak extra nadchli. Kolem deváté už nastoupil mistrův ansámbl a předvedl téměř dvouhodinový slabikář progresivního rocku, kde kromě hutných riffů a hymnických vokálů nebylo nouze ani o artrockové etudy v duchu Emerson, Lake & Palmer. Airey jako hlavní hvězda přitahoval většinu pozornosti, i proto, pochopitelně navzdory tradiční žánrové pódiové logistice, rozestavil své vybavení do čela celé stage, aby se všichni mohli kochat jeho muzikantským mistrovstvím.

Deep Purple, Praha, O2 Arena, 26.10.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Minimálně stejným dílem však ke skvělému zážitku přispíval i zkušený zpěvák Carl Sentence. Ten neměl sebemenší problém ani s náročnými party po legendárním Diovi, kdy zazněly hity "Spotlight Kid", "All Night Long" a "Lost In Hollywood" od jeho původní formace Rainbow. Dočkali jsme se i několika jamů a sólových vsuvek celé instrumentální čtveřice.

Téměř polovinu setlistu zabrala Donova sólová tvorba, a ačkoliv ji, troufnu si tvrdit, většina přítomných nemá nijak zvlášť naposlouchanou, jde o natolik chytlavé a dobře napsané písničky, že vás při koncertním provedení prostě baví i bez jejich předchozího nastudování.

Vrchol večera přišel v přídavkovém bloku s hitem "Since You Been Gone" od Russe Ballarda a nejslavnější položkou večera - "Black Night" od Deep Purple. Aireyho band předvedl na Melodce poctivou rockovou show jako oslavu čirého muzikantství. Bylo krásně vidět, jak se pánové skvěle baví a spolu s nimi i jejich vděčné publikum.

NÁZORY
  • Pár chybek ;) (Petr, 23.03.2014 14:50) Reagovat

    1.) V řadách prvně jmenovaných kmenově působí nyní po skonu svého slavného předchůdce Jona Lorda.
    Jon zemřel předloni, Don hraje v DP už 12 let.

    2.) Ten neměl sebemenší problém ani s náročnými party po legendárním Diovi, kdy zazněly hity "Spotlight Kid", "All Night Long" a "Lost In Hollywood" od jeho původní formace Rainbow.
    Z Diovy éry Rainbow nezaznělo vůbec nic. :) All Night Long, Lost In Hollywood a Since You´ve Been Gone nahráli Rainbow s Grahamem Bonnetem, Spotlight Kid zpíval Joe Lynn Turner. Ale to nijak nesnižuje Carlovo umění. ;)

    • Re: Pár chybek ;) (Anonym, 26.03.2014 23:22) Reagovat

      Recenzent byl asi ten blijící bastard na dámském hajzlu....guglil a pak chlastal...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Biografie legendárního kytaristy Judas Priest: Vážná havárka cestou na koncert (23.04.2024 14:38)
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Fotogalerie: Legendy metalu ovládly O2 arenu! Judas Priest, Saxon a Uriah Heep v obrazech (30.03.2024 13:32)
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu