shop.musicserver.cz
George Michael - Symphonica

Krásná nová nenová a živá neživá "Symphonica" George Michaela

Vydáno: 18.03.2014 16:30 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nahrávka "Symphonica" je oficiálně uváděna jako šesté řadové album George Michaela, což za dvacet sedm let zpěvákovy sólové kariéry není zrovna mnoho. A to ještě novinka nepřináší žádné nové písně, nýbrž jeho skladby a řadu coververzí v úpravě se symfonickým orchestrem.

8/10

George Michael - Symphonica

Vydáno: 17.03.2014
Celkový čas: 65:15

Skladby: Through, My Baby Just Cares For Me, A Different Corner, Praying for Time, Let Her Down Easy, The First Time Ever I Saw Your Face, Feeling Good, John And Elvis Are Dead, One More Try, Cowboys And Angels, Idol, Brother Can You Spare A Dime, Wild Is The Wind, You've Changed

Vydavatel: Universal

Trochu zmatku může do posluchačovy duše vnést otázka, jestli je "Symphonica" čistě živé album. Není! Chápejme to tak, že koncertní nahrávky z několika vystoupení "Symphonica Tour" (tedy turné, jež začalo 22. srpna 2011 v pražské Státní opeře a po nucené zdravotní pauze skončilo až na podzim 2012) posloužily jako stavební materiál pro další práci ve studiu, což také byla jedna z posledních zakázek producenta Phila Ramona.

To, co slyšíme ze svých přehrávačů, je výsledek kombinace živého záznamu s dokrútkami ve studiu. Trochu to na nás čerchmanti narafičili, ale výsledkem je opravdu skvěle znějící deska, mimochodem dostupná i ve verzi BluRay Audio. Souznění nádherného hlasu George Michaela s orchestrem je naprosto hladké a přirozené. Pochopitelně, kromě swingující "My Baby Just Cares For Me" se celé album nese ve velmi líných tempech, hlavní aktér se prostřednictvím svého stále po čertech kvalitního vokálu mazlí s uchem posluchače a houpe ho na melancholických vlnkách. Daří se mu to mistrovsky.

Slyšet znovu již známé písně nově zaranžované má své opodstatnění. U zpěváka Michaelových kvalit nehrozí, že by ho mocné symfonické těleso převálcovalo. Je to naprostá symbióza. Snad jen jediná výtka k jinak bezmála perfektnímu: málokdy se George pouští do nějakých zásadních překopávek podoby písní - to je patrné hlavně u skladeb z alba "Songs From The Last Century", což byla kolekce převzatých písní, které byly zaranžovány hlavně pro orchestr. Tady máloco překvapí. Škoda že na desce není více takových coververzí, jakou je skvělá "Going To A Town" Rufuse Wainwrighta, která se nachází na deluxe edici alba, či Buckleyho "Song To The Siren", jež byla také součástí setlistu turné.

Vrcholy alba? Skoro gospelová úprava "One More Try", velký orchestrální úvod "Through", co vás zatlačí do opěradla, s obrovským citem pojatá "Let Her Down Easy" (dobře vybraný cover Terence Trent D'Arbyho) a vůbec nejzářivější klenot "Cowboys And Angels", kde aranžmá, atmosféra a souhra orchestru se zpěvákem dosáhla naprosté dokonalosti (a v níž je zvěčněno jméno Pavla Dvořáka před sólem na saxofon).

Přes všechny své životní peripetie, skandály a balancování na hraně života a smrti nachystal George Michael album z kategorie deluxe, elegantní a velkolepé. A zase na neidentifikovatelně dlouhou dobu trochu ukrátil čekání na něco opravdu nového, co se prý chystá. Bude to pro změnu něco ve stylu tanečního singlu "White Light"? Uvidíme.

NÁZORY
  • G.M.-symfonika (Pavel+, 18.03.2014 19:40) Reagovat

    To že jsem Ho nemusel a honě dlouho neslyšel neznamená že nezměním názor.Elpíčko je parádní.V tom dnešním fofru jsem si G.M. rád pustil .A v této orchestrální podobě ,s lahvinkou červeného je dobře poslouchatelný.


  • George je nejlepší! (Bart, 19.03.2014 07:51) Reagovat

    Velký dík za velmi výstižnou recenzi. George je podle mě nejlepší zpěvák současnosti, jeho hlas zní přímo andělsky. A poslední turné, v jehož rámci se u nás představil hned dvakrát, nejdříve premiérově ve Státní opeře a po pár měsících ještě v O2 aréně? To byla skutečná hudební událost, nadčasová a po všech stránkách dokonalá. Takže ani album Symphonica v mé sbírce pochopitelně nemůže chybět.

  • Geniálny spevák, ale album... nuda. (Braňo, 20.03.2014 17:33) Reagovat

    Recyklovanie starých hitov je síce pekná vec, ale nie ako radová albumová verzia.

    Geniálny George znie aj po rokoch dokonalo sviežo, čisto, je doslova hudobným zážitkom počúvať ho naživo. TO JE FAKT.

    No George akosi premárnil možnosť vyťažiť svoj obrovský potenciál, a namiesto toho predkladá overené hity. Nie je to zle, samozrejme, ale nielen my fanúšikovia chceme počuť novinky, pretože George je nielen geniálny spevák, ale aj skladateľ.
    To by mal ešte stále mať vo svojom portfóliu, ešte má potenciál na úspech, kde namiesto škandálov dokáže stále zaujať (aj) svojimi umeleckými kvalitami.

    Album Symphonica má dobrý hudodný podklad, ale ... skladby už poznáme, nič nové, len sa trocha zmenilo aranžmán.
    To robí z tohto albumu tuctový počin.

    Je zbytočne čokoľvek na adresu Georga písať, jeho spevácky výkon je fenomenálny, skladby známe, výsledok po rokoch priemerný, pri niektorých skladbách nuda, čo robí aj výber skladieb.

    Taká škoda toho premárneného času na novinky.

    Len preto, že je to George Michael, tak 7/10

  • Přidejte se (Michael, 21.03.2014 14:22) Reagovat

    Všechny české/slovenské fanoušky G.M. zvu na tuto fanouškovskou stránku.

    httpswww.facebook.com/pages/George-Michael-Czech-Fan-Club/122141097832851

  • Skvělá recenze (Martin, 21.03.2014 14:28) Reagovat

    Osobně jsem velice rád,že album vyšlo.I když je na něm to co už známe - i když v jiných aranžích,protože ty věci jsou více než kvalitní - společně s jeho hlasem.
    Symphonica bylo velmi úspěšné a zajímavé turné.Osobně jsem byl na koncertech jak v Opeře,tak v O2 i při natáčení videoklipu a sledovat George při práci,byl nezapomenutelný zážitek.
    Teď nezbývá než doufat,že slíbené NOVÉ album,skutečně vydá.Bylo by to super.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Finální dílo George Michaela v kinech. Snímek "Freedom Uncut" nahlédne na dramatické období ve zpěvákově životě (23.05.2022 19:54)
- "Older" George Michaela se konečně dočká rozsáhlé reedice (07.04.2022 17:40)
- Zaprášenosti: George Michael na "Older" dozrál osobně i hudebně (29.08.2021 09:00)
- Konečně první. Vánoční klasika "Last Christmas" od Wham! poprvé za 36 let zvítězila v britském žebříčku (03.01.2021 16:04)
- Audio: "Last Christmas" Wham! se po pětatřiceti letech dočkala zasněženého lyric videa (16.12.2019 11:01)
- Nové desky 46/2019 - od Simply Red přes Stinga po Blind Guardian (13.11.2019 06:41)
- Audio: První posmrtný song George Michaela "This Is How (We Want You To Get High)" si drží svůj standard (11.11.2019 09:22)
- Hudba ze "Zrodila se hvězda" pořád vládne žebříčkům, v rádiích se na vrchol prodral George Ezra (01.11.2018 19:54)
- Recenze: Dokument "Freedom: The Film" je dojemným uzavřením kariéry George Michaela (07.12.2017 15:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu