V tanečním zajetí jménem Disclosure

15.03.2014 21:14 - Jaroslav Hrách | foto: David Karas

Britští bratři Guy a Howard Lawrenceovi alias Disclosure se v minulém roce zasloužili o jednu z nejzásadnějších desek taneční scény. Aby předvedli kvality své debutové nahrávky "Settle" naživo, přijeli tento pátek do pražského klubu SaSaZu a úspěšně svou show vyprodali. Stálo to za to?

Live: Disclosure

místo: SaSaZu, Praha
datum: 14. březen 2014
support: Kidnap Kid
setlist: Intro, F For You, When The Fire Starts To Burn, Boiling, Tenderly, Flow, You & Me, Stimulation, Grab Her!, White Noise, Voices, What's In Your Head, Confess To Me, Apollo, Running (Remix), Running (VIP remix), Help Me Lose My Mind, Latch
Fotogalerie

Disclosure
© David Karas
Matně si vzpomínám na to, kdy jsem poprvé slyšel Disclosure - bylo to v již zrušeném pořadu Vibrator na Radiu 1. Už nevím, jaký song to byl, ale neskutečně mě to bavilo. Možná se jednalo o úplně první singl "Latch". Guy a Howard Lowrenceovi v té době nebyli vůbec známí, alespoň u nás v České republice. Bylo mi však jasné, že v blízké době prorazí, že se o nich začne trochu víc mluvit a třeba přijedou zahrát do nějakého menšího klubu v Česku. No a pak vydali debutovou desku "Settle".

Klasičtí představitelé taneční klubové scény The Chemical Brothers, The Prodigy, Orbital či Underworld s ničím novým nepřicházejí, a tak bylo načase, aby je vystřídala mladá krev. Disclosure se chytili příležitosti a naplno jí využili. "Settle" je kompaktní nahrávka, která v sobě ukrývá plno skvělých singlů. Míchá klubové songy, založené na výrazných tanečních rytmech a melodiích, s popovými prvky a silnými refrény. Úspěšně posouvá elektronickou hudbu blíž střednímu proudu. A zde se naskýtá se otázka, zda se kapela dokáže oprostit od klubového prostředí i naživo.

Disclosure
© David Karas
Svou premiéru si odbyli tento pátek v pražském klubu SaSaZu, kam byl koncert přesunut z původně plánovaného klubu Roxy kvůli velkému zájmu. Moderní taneční hudbu lidé prostě chtějí. Trochu nešťastně dopadla organizace - v dlouhé frontě před klubem se člověk načekal opravdu dlouho, šatny byly plné a jít na bar pro drink znamenalo zabít minimálně deset minut, než vás někdo obsloužil.

Elektronická jízda odstartovala pár minut po desáté hodině. Po stylovém intru zařadili bratři Lawrenceovi na začátek svého setlistu nedávno upravenou skladbu "F For You" s hostující americkou zpěvačkou Mary J. Blige. Téměř žádný elektronický koncert se neobejde bez doprovodného vizuálu a ani Disclosure nebyli výjimkou. Nad hlavami měli tři displeje kosočtvercového tvaru, kam promítali všechny možné animace. Samozřejmě nechyběl jejich typický symbol - bílý obrys obličeje. Na pódiu stáli Guy a Howard naproti sobě, podobně jako například Fuck Buttons. Na rozdíl od nich však nepůsobili tak staticky. Howard obsluhoval elektronické bicí či klávesy a Guy se kromě zpěvu také párkrát chopil basové kytary.

Disclosure
© David Karas
Koncert celkem odsýpal, přibližně osmdesátiminutový set obsahoval téměř všechny skladby z debutové desky "Settle". Trochu nepochopitelné bylo, že ačkoliv se na parketu pařilo, mnoho lidí jen stálo a koukalo. Mezi nejsilnější momenty večera patřily jednoznačně skladba "When The Fire Starts To Burn" s ohnivým vizuálem, energická hitovka "White Noise" s perfektním refrénem, pomalejší song "Help Me Lose My Mind" v podání britské zpěvačky Hannah Reid z London Grammar a závěrečný singl "Latch", který se dočkal snad největších ohlasů fanoušků vůbec.

Disclosure rozhodně nezklamali. Sice je škoda, že nevystoupil žádný host z desky naživo, ale i tak to byla parádní párty. A kdo propásl pražský koncert, nemusí smutnit, Disclosure vystoupí i na slovenském festivalu Bažant Pohoda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY