Jelení Magdaléna šlape dobře

07.03.2014 11:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Ve světě už vlna odpojených kapel, jakými jsou The Lumineers nebo Mumford & Sons, jede naplno a vytváří řadu epigonů. V Česku se ještě muzikanti ani nenaučili pořádně používat elektroniku, natož aby se vraceli k hudebním kořenům. Pokouší se o to alespoň skupina Jelen.
7/10

Jelen - Magdaléna

Skladby: Magdaléna, Smutný pocit, Nebe nad Prahou, Tančíme spolu (Kateřina Marie Tichá feat. Jelen)
Vydáno: 8.11.2013
Celkový čas: 13:10
Vydavatel: Universal
Trojice Jindra Polák, Ondra Málek a Martin Kasal, kteří si dohromady říkají Jelen, patří pod label Singlton Martina Červinky, jenž se stará například o Debbi či Lipa. Ve spolupráci s hudebníkem a producentem Martinem Ledvinou tak poněkud kultivují český rádiový éter inteligentním popem různých chutí. Jelenové jsou ale přece jen trošku jiný případ, klidně by si své písně, postavené hlavně na akustických nástrojích, mohli syrově hrát po hospodách, takhle mají o něco více vycizelovaný, rádiově přístupnější zvuk.

Formace na sebe poprvé upozornila spoluprací se zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou na singlu "Tačíme spolu", který ostatně na jejich debutovém EP najdeme také. Písnička je i přes podobný zvuk poměrně značně odlišná od jejich samostatné tvorby - ta je více dřevní, přímočará a sázející na silné refrény a texty, které chtějí říci víc, než jen něco. Zatímco titulní "Magdaléna" a klipové "Nebe nad Prahou" sázejí na rychlejší rytmus, "Smutný pocit" má až dryjáčnickou náturu, vždyť je ostatně o smrti. Všechny skladby disponují nezpochybnitelnou kvalitou a tím, co chybí většině kapel, které nikdy ani trochu neprorazí mimo svůj domovský region - odlišují se od ostatních.

Jako ochutnávka funguje debutové čtyřtrackové EP skupiny Jelen dobře, uvidíme ale, jak si kapela poradí s formátem dlouhohrající desky, která by měla vyjít někdy v průběhu letošního roku. Snad na ní naplní potenciál, který tímto minialbem naznačuje, že má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY