shop.musicserver.cz
Pohled do britských hitparád platných od 23. února

Brit Awards zamíchaly pořadím britských žebříčků

Vydáno: 23.02.2014 22:16 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Vítězem aktuálního kola britských hitparád můžeme vyhlásit Brit Awards. Středeční udílení prestižních cen se podle očekávání postaralo o mnoho změn ne nejvyšších pozicích. Singly vede držitel ceny kritiků Sam Smith, v albech veškerou konkurenci převálcovali Bastille, majitelé ceny pro nejlepší nováčky roku.

Sam Smith - Money On My Mind
© facebook interpreta
SINGLY - Jak bylo minule předpovídáno, pořadí britských žebříčků tento týden výrazně ovlivnily Brit Awards. Ty se konaly ve středu, tudíž měly na zamíchání karet pouhé tři dny (hitparády se uzavírají v sobotu), přesto najdeme na nejčelnějších místech obou částí právě jména, která buď získala cenu, nebo na ceremoniálu alespoň vystoupila.

Singly ovládl nejočekávanější ostrovní debutant roku - jedenadvacetiletý Sam Smith už má o promo pro svou květnovou prvotinu "In The Lonely Hour" postaráno, vyhrál totiž jak tradiční nováčkovský průzkum BBC Sound Of 2014, tak i cenu kritiků na Brit Awards. K tomu všemu se mu se singlovou ochutnávkou "Money On My Mind" aktuálně podařil start rovnou na vrcholu žebříčku. Nejedná se o jeho první singlové vítězství, ale o první s vlastní písničkou ano - loni totiž triumfoval zásluhou hostování v hitu "La La La" Naughty Boye. "Money On My Mind" si zakoupilo sto osm tisíc Britů, čímž se stává nejrychleji prodávaným debutovým singlem vítěze ceny kritiků.

Hned za nováčkem najdeme zkušeného matadora, producentského mistra Pharrella Williamse s "Happy" - singlem, jenž se na stupních vítězů pohybuje už od loňského prosince. Tento týden mu jistě pomohlo i Pharrellovo číslo na zmíněném předávání cen. Čtyřikrát vítězní Clean Bandit naopak první pozici opouštějí a s "Rather Be" se musejí tentokrát spokojit s bronzem.

Na čtyřce odstartovala balada "Say Something" od A Great Big World a Christiny Aguilery, která po masivním úspěchu v zámoří konečně vyšla i na ostrovech. První pětici uzavírá song "Stay The Night" německého producenta Zedda a Hayley Williams z Paramore. Ten nenavázal na minulou druhou pozici a ztratil tři stupínky. Největší skokankou v první desítce je Katy Perry, která už s "Dark Horse" poskočila na šestku, a to nejen díky provedení skladby na Brit Awards, ale také zásluhou zveřejnění videoklipu. V elitní desítce nadále setrvávají také David Guetta se Skylar Grey, Pitbull a Ke$ha, Katy B a DJ Fresh.

Dařilo se i Bastille, o nichž bude ještě řeč v albové hitparádě. V singlech si jednak výrazně polepšili s "Pompeii" (z šedesátého prvního místa na dvacáté), a navíc startují na jedenadvacítce s novou verzí tohoto hitu, který na Brit Awards zazněl v jednom balíčku s "Waiting All Night" Rudimental a Elly Eyre. Celé trio se za pouhé tři dny vyšplhalo na začátek třetí desítky.

    Top 10 - singly:
  1. N Sam Smith - Money On My Mind
  2. Pharell Williams - Happy
  3. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
  4. N A Great Big World feat. Christina Aguilera - Say Something
  5. Zedd feat. Hayley Williams - Stay The Night
  6. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  7. David Guetta feat. Skylar Grey - Shot Me Down
  8. Pitbull feat. Ke$ha - Timber
  9. Katy B - Crying For No Reason
  10. DJ Fresh feat. Jay Fay feat. Ms Dynamite - Dibby Dibby Sound

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Bastille - Bad Blood
© facebook interpreta
DESKY - V albovém žebříčku ovlivnilo předávání Brit Awards pořadí ještě výrazněji než v singlech. Bastille, vítězové trofeje pro nejlepšího britského nováčka, poskočili o devět míst z desítky až na zlato. Za nahrávkou "Bad Blood" se hned na dvojce usídlili Arctic Monkeys s "AM" - nejlepším ostrovním albem roku 2013 podle britské akademie. Bronzoví Disclosure sice žádnou nominaci neproměnili, zato ale vystoupili společně s Novozélanďankou Lorde, což jim pomohlo ke skoku o devětadvacet míst až na trojku.

Ani zisk ceny pro nejlepší britskou sólovou umělkyni neudržel v první trojici Ellie Goulding s dlouhodobě skvěle prodávaným počinem "Halcyon". Deska bere tentokrát pomyslné brambory, nejúspěšnější pětici doplňují Rudimental, kteří těží z vítězství v kategorii nejlepších britských singlů, ale i ze speciálního čísla s Bastille.

Tři místa ztrácejí London Grammar, deska "If You Wait" tedy tentokrát zakotvila na šestce, podobný pokles postihl i Beyoncé, jež navzdory vystoupení na udílení nejsledovanějších britských hudebních cen poprvé od prosincového vydání opustila první pětku nejprodávanějších alb v UK Charts. Katy B ztratila ještě mnohem výrazněji, minule zlatá zpěvačka se ve svém druhém týdnu s "Little Red" sesunula hned o sedm příček na osmý post. Mezi nejlepší se naopak vracejí Lorde, držitelka ocenění za nejlepší mezinárodní zpěvačku, a John Newman, jenž ze středečního oceňovacího večera odešel s prázdnou.

Nejvyšší novinku kola obstarala Nina Nesbitt. Devatenáctiletá Skotka dosáhla s debutem "Peroxide" na číslovku jedenáct. O rovných sto příček poskočil v důsledku Brit's efektu legendární David Bowie, který byl vyhlášen nejlepším britským interpretem roku. Jeho loňský zářez "The Next Day" registrujeme v jeho padesátým týdnu symbolicky právě na padesátém místě.

    Top 10 - alba:
  1. Bastille - Bad Blood
  2. Arctic Monkeys - AM
  3. Disclosure - Settle
  4. Ellie Goulding - Halcyon
  5. Rudimental - Home
  6. London Grammar - If You Wait
  7. Beyoncé - Beyoncé
  8. Katy B - Little Red
  9. Lorde - Pure Heroine
  10. John Newman - Tribute

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


NÁZORY
  • Něco tu smrdí. (Sýr, 24.02.2014 11:24) Reagovat

    Už sám nadpis tohoto článku je jasnou indikací, že v kultuře je něco hodně špatně. Kupuje se to, co je bez jakéhokoliv rozumného argumentu nabízeno jako vhodné ke koupi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Noel Gallagher je opět v ráži. Tentokrát to schytal(i) Sam Smith (02.03.2023 09:25)
- "Dílo Satanovo!" křičeli konspirátoři po vystoupení Sama Smitha a Kim Petras na Grammy. "Nic zvláštního," reagují satanisté (10.02.2023 11:49)
- Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep (01.02.2023 18:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu