shop.musicserver.cz
Kafka Band, Klub Art, Opava, 22.2.2014

Kafka Band se svým "Zámkem" vyvolává další otázky i naživo

Vydáno: 23.02.2014 10:49 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook.com/KafkaBand

Jako pomyslné vyvrcholení dlouhotrvající výstavy Jaromíra Švejdíka v Obecním domě navštívila jeho nová superkapela čítající osobnosti jako Jaroslav Rudiš, Dušan Neuwerth nebo a.m.almela opavský Klub Art. Po koncertních štacích v Německu to byla právě Opava, která se unikátního představení dočkala.

Live: Kafka Band

místo: Klub Art, Opava
datum: 22. února 2014

Kafka Band, Klub Art, Opava, 22. 2. 2014
© jaroslavrudis.wordpress.com
Hodnotit koncert Kafka Bandu jako kterýkoliv jiný není dost dobře možné. Spíše než o klasický koncert (jakým byli na stejném místě třeba Bratři Orffové o den dříve) se totiž jedná o specifické, konceptuální představení, které hudba pouze doplňuje, než že by tvořila jeho hlavní část. Než se ale k samotnému vystoupení dostaneme, měli bychom čtenáře nejprve trošku uvést do tématu, o Kafka Bandu totiž Musicserver dosud výrazněji nepsal.

Kořeny skupiny sahají až do roku 1922, kdy se nikdy nedokončené dílo spisovatele Franze Kafky jménem "Zámek" dostalo na veřejnost. Kniha, která popisuje příběh zeměměřiče K., jenž na žádost Zámku přijíždí do blíže nespecifikované, zasněžené vesnice, v níž bojuje s úředníky, byrokracií, maloměšťáctvím i ženami, a která končí uprostřed věty, inspirovala Jaromíra Švejdíka (mezi komiksovými fanoušky známého jako Jaromír 99) k vytvoření komiksové knihy, kterou podle scénáře Davida Zanea Mairowitze Jaromír 99 nakreslil a vydal ji Labyrint. Pokud jste ji četli, pak už nejspíš víte, že co do atmosféry a stylovosti má sice v porovnání s konkurencí hodně co nabídnout, bohužel je to ale právě nepříliš funkční kresba, díky které se čtenář brzy přestane orientovat a než aby se ponořil do děje, tráví čas přemýšlením nad tím, která postava je vlastně právě na obrázku.

Kafka Band, Klub Art, Opava, 22. 2. 2014
© eyefilm.nl
Na základě této knihy (a také výstavy Kafkových komiksových děl ve Stuttgartu, která autory oslovila, zda by pro ně něco nenachystali) pak vznikl Kafka Band. Ten kromě Švejdíka tvoří spisovatel Jaroslav Rudiš, producent Dušan Neuwerth a dále také Jiří Hradil, Zdeněk Jurčík, Tomáš Neuwerth a a.m.almela. Tato superkapela pak na letošního Valentýna vydala desetipísňové album "Das Schloss", tedy "Zámek", kolem něhož se večer v po okraj zaplněném a k sezení přizpůsobeném opavském klubu Art točil.

Netradiční představení nejprve úvodním proslovem otevřel Jaroslav Rudiš, který diváky seznámil s tím, co je čeká a uvedl je do děje Kafkova románu. Mezitím už se na drobné pódium vměstnala i kapela a postupně odehrála celé album tak, jak jsou jeho jednotlivé stopy na disku seřazeny. První singl, "Ankunft / Příchod", který už na YouTube nasbíral přes deset tisíc spuštění, naznačil, jak bude večer vypadat. Za sedmičlennou skupinou pouštěl VJ na plátně černobílé obrázky a krátké animace, které čtenáři důvěrně znali z komiksu, a v popředí zůstával stát Rudiš, který z papíru citoval Kafkův německý (a výjimečně i český) text, který se s hudbou proplétal.

Kafka Band, Klub Art, Opava, 22. 2. 2014
© jaroslavrudis.wordpress.com
Právě spojení české a německé hudební kultury, o nějž se autoři na albu snaží, ale ukázalo, že rozdíly jsou příliš velké a při jejich propletení vzniká dort pejska a kočičky, který si od začátku do konce vychutná málokdo. Abychom si ale rozuměli, je třeba uvést na pravou míru, že "Zámek" patří mezi díla, jejichž kvality budou posluchači hodnotit individuálně více než kdy jindy. O nahrávce i o samotném vystoupení není možné jednoznačně říct, zda bylo dobré nebo špatné. Bylo totiž velmi svojské a nejspíš by vám každý z návštěvníků podal jinou zprávu o tom, co vlastně viděl a co se mu na tom líbilo, případně nelíbilo. Po skončení a diskuzi s některými z nich se ale přece jen ukázaly některé společné, převažující dojmy.

Předně můžeme na "Zámku" vidět, jak rozdílně může působit na Čechy a jak na Němce a také jak divokou dramaturgii autoři zvolili. Fanoušci souvisejících kapel jako Priessnitz nebo Umakart jako velmi povedené nejčastěji vyzdvihovali pomalé, temné a mrazivé skladby, například "Ankunft / Příchod", "Schnee / Sníh", "Grab / Hrob" nebo závěrečnou, velmi atmosférickou píseň "Winter / Zima". Právě výše zmíněným skupinám jsou tyto písně svou melancholickou náladou velmi blízko a nebýt německy promlouvajícího Rudiše, možná byste ani nepoznali, že je nehraje Umakart, ale Kafka Band.

Kafka Band, Klub Art, Opava, 22. 2. 2014
© ceskyrock.cz
Oproti tomu stály znatelně rychlejší a jako z jiného světa vycházející "Frieda / Frída" nebo "Wie Hunde / Jako psi", které sami autoři označují jako hospodskou polku, respektive techno. Tyto písně, ostatně jako velká část desky, vyloženě cílí na německé posluchače a zatímco nám mohou připadat vrcholně nevkusné, vůbec bych se nedivil, kdyby právě u našich západních sousedů sklízely největší úspěch.

Mezi nimi pak Rudiš promlouval a posouval děj dál. Vykládal o tom, jak se K. snaží dovolat na Zámek, jak mu Frída sděluje, že spolu budou ležet v hrobě nebo jak K. vyráží na cestu ven, ale "Böses Wetter / Nečas" mu v tom brání a on se stává stále vyčerpanějším, zlomeným člověkem.

Kafka Band, Klub Art, Opava, 22. 2. 2014
© czechlit.cz
Rudišovo mluvené slovo bylo zajímavé a příjemně vypointované i pro lidi, kteří "Zámek" četli, podivně ale působily jeho expresivní pohybové kreace během hudebních částí představení, které vyloženě rušily už tak roztříštěnou konzistentnost zážitku. Nadbytečný byl i přídavek, který jen zopakoval už odehrané skladby. Úplně by stačilo, kdyby koncert skončil po závěrečné trojici působivých skladeb, přičemž to byla právě "Winter / Zima", jež se svým gradujícím opakováním "Zima je dlouhá a v létě padá sníh" postarala o nečekaně silný závěr a jednoznačný vrchol krátkého, ale zamyšlení hodného večera.

Jak už bylo naznačeno výše, jednalo se o poněkud neuchopitelný večer, který v lidech vyvolával potřebu diskutovat a hledat různé úhly pohledu na celý koncept "Zámku". Podobně je na tom ale i celé Kafkovo dílo - a pakliže právě pokračující diskuze nad ním byla záměrem autorů, můžeme jejich snahu považovat za úspěšnou. Zároveň je ale třeba budoucího návštěvníka koncertu upozornit, že se jedná o téma, které bude schopné docenit jen velmi úzké publikum a které sice za vyzkoušení stojí, ale zda se k němu posluchač vrátí více než jednou už zůstává otázkou, na níž si musí odpovědět každý sám.

NÁZORY
  • Jak se říká.. (petr bobík, 23.02.2014 15:32) Reagovat

    inu kafkárna..

  • velmi slabá recenze (Divi, 23.02.2014 19:57) Reagovat

    Omlouvám se, ale ta recenze je jak ze školního časopisu, a poslední větou ta upachtěnost graduje. Copak je účelem recenze pouze říct, zda to bylo dobré nebo špatné?

    • Re: velmi slabá recenze (Tereza, 28.02.2014 21:40) Reagovat

      Tak mi teda nejen že přijde úplně v pohodě, ale kdyby ses Divi naučil/a číst aspoň ty školní časopisy, tak víš, že tohle je report a ne recenze a proto vypadá úplně jinak ;) A myslím, že autor tam dost jasně popsal, že to ani zdaleka nebylo tak jednoduše rozlišitelné na dobré a špatné, jak píšeš ty...takže velmi slabý je spíš tvůj příspěvek ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jestli tam byl, měl by František Kafka radost. Kafka Band pokřtil svůj "Proces" v Paláci Akropolis (17.01.2024 15:00)
- Fotogalerie: Magický Kafka Band v Paláci Akropolis v obrazech (16.01.2024 16:17)
- Kafka Band zamíří s albem "Der Process" po pražském křtu do Německa (13.01.2024 14:14)
- Nové desky 50/2023 - od Play$tation Princess přes Therion po devadesátku Willieho Nelsona (27.12.2023 16:30)
- Kafka Band vyráží s novou deskou "Der Process" na turné. Pokřtí ji s hosty v Brně a Praze (10.10.2023 18:21)
- Recenze: Kafka Band albem "Der Process" dokazuje, že i v beznaději zvládne najít světlá místa (18.09.2023 08:00)
- Fotogalerie: Vydavatelství Indies Scope Records představilo nabitý podzim plný novinek (15.09.2023 08:00)
- Audio: Kafka Band zve v čerstvém singlu "Maskenball - Maškarbál" na (možná) poslední večírek (01.08.2023 11:11)
- Audio: Kafka Band představuje "Shame - Stud", pilotní singl z chystané desky "Der Process" (06.06.2023 14:08)
- Rozhovory: Jaromír Švejdík - Čekám, až se zase zčeří hladina (07.06.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu