shop.musicserver.cz
Kraak & Smaak - Nebudujeme si status celebrit

Kraak & Smaak - Nebudujeme si status celebrit

Vydáno: 27.02.2014 08:00 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Kraak & Smaak, v doslovném překladu Křehký & Chutný, svým názvem původně chtěli vyjádřit rčení nemastný neslaný. Takoví ale rozhodně nejsou. Holandské trio má na kontě několik světových hitů, hraní na největších festivalech a kromě toho si velmi oblíbili Českou republiku, kde vystoupí již ve čtvrtek 27. února.

Kraak & Smaak, United Islands, Praha, 23.6.2012
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Když jste naposledy hráli v Česku, vystupovali jste i s živou kapelou. V jakém složení přijedete tentokrát?

Bude to DJ set se zpěvačkou a MCm v jednom, Berenice van Leer, takže dohromady budeme dva. Má to odlišnou dynamiku, než když hrajeme s live bandem, ale pořád tam uslyšíte typické Kraak & Smaak. Berenice v DJ setech funguje skvěle, určitě se přijďte podívat!

V jakém hudebním stylu se nesou vaše DJ sety?

Jenom v tom nejlepším! Hrajeme svoje tracky a poslední dobou melodický deep house a nu-disco. Je to tak mnohem zajímavější, z těchto stylů vychází hodně dobrých desek, které poslední dobou vyšly.

V Praze jste hráli spolu s Monkey Business a následně jste jim na poslední desku "Happiness Of Postmodern Age" natočili remix. Jak spolu vycházíte? Líbí se vám jejich hudba?

Zbožňujeme je. Jsou strašně cool. Znali jsme se již před koncertem prostřednictví mailů a tak, a když jsme se konečně poznali naživo, byla s nimi neuvěřitelná zábava a taky skvělej mejdan (smích). Tam jsme také upekli ten remix, doufám, že udělal dojem.

Kraak & Smaak
© Leon Hendricks
Jak velké hvězdy jste v Nizozemí?

Obrovské, samozřejmě (smích). Ale vážně, jsme v pozici (mezi)národních producentů a DJů, ale není to tak, že bychom byli mainstreamové hvězdy, které se nemůžou v klidu projít po venku. Jednou za čas se vyšvihneme v hitparádách se singlem, ale cíleně si nebudujeme status celebrit.

Rádi remixujete ostatní interprety, podle čeho si je vybíráte? Například Mark Ronson tvrdí, že si nikdy nevybírá song, který už má výrazný beat.

Nejsme tak striktní jako Mark, důležité pro nás je, zda se nám track líbí a zda z něj můžeme použít vokál, akordy, beaty... pokud se nám to nezdá, nejdeme do toho.

Kraak & Smaak...

Kraak and Smaak
...je producentské trio z Nizozemí, jehož členy jsou Oscar de Jong, Mark Kneppers a Wim Plug. V Praze se již dříve představilo celé trio na United Islands Of Prague a vystoupili také společně s Monkey Business a PSH v pražském SaSaZu a brněnské Flédě. K&S mají na kontě bezpočet singlů, remixů a také pět studiových alb, z nichž pochází pecky "Squeeze Me" nebo třeba "The Future Is Yours". Jejich nejnovější album se jmenuje "Chrome Waves" a vyšlo v roce 2013. Jejich skladby lze slyšet i v televizních seriálech, např. "Chirurgové", "What About Brian" či "Muži na stromech". Kraak & Smaak Sound System vystoupí ve čtvrtek 27. února v pražském Lucerna Music Baru v rámci série Excelent Jukebox.

Zároveň remixují i vás, například "Squeeze Me" zremixoval DJ A-Skillz. Potkali jste se někdy?

Osobně ne, ale jeho věci hrajeme už od začátku K&S. Jeho verze "Squeeze Me" se stala opravdovou hiphopovou a breakbeatovou klasikou. Líbilo se nám to tak moc, že jsme jej poprosili, zda bychom jeho remix mohli zařadit do našeho DJ setu, a byl s tím úplně v pohodě. Na začátek party je to skvělé na rozjezd.

Video ke "Squeeze Me" prý veřejně ocenil i blogger Perez Hilton a samotný Kanye West, je to pravda?

Na tom přece není nic divného, že se jim song líbil, když je tak strašně dobrý (smích). Ano, v době, kdy video vyšlo, nám propagace z jejich strany opravdu pomohla.

Jak je v Nizozemí těžké získat na tvorbu videoklipů finance? U nás si kapely často stěžují, že nemají peníze, a proto musí například využívat product placement.

U nás je to úplně stejné. Na druhou stranu si můžeme zažádat o peníze z fondů. Obecně je ale výroba videa velmi drahá záležitost i pro populární interprety. Naštěstí se ale technické a finanční bariéry podle nás časem snížily, takže pokud najdete kreativního a zapáleného člověka, může vám v lecčem pomoci. Nápad je nakonec vždy nejdůležitější.

Kraak & Smaak, United Islands, Praha, 23.6.2012
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Má holandský hudební průmysl svá specifika?

V taneční hudbě jsme na mezinárodní úrovni. Ale celkově jsme malá země a nemáme nějakou specifickou hudební kulturu, jako mají třeba ve Velké Británii nebo Americe.

Máte zkušenosti s hraním na největších světových festivalech, ať už na Glastonbury nebo Coachelle. Jak probíhá na tyto akce booking, vybrali si vás sami, nebo jste se museli hodně snažit dostat se do jejich hledáčku?

Musí o vás nejdřív být slyšet. A pokud máte zároveň dobrý live band a DJ set, lidé, kteří mají booking na starost, si vás rozhodně prověří. Také pomáhá mít lokální label v UK nebo US a šikovného agenta se spoustou kontaktů. Samozřejmě že můžete zkoušet rozesílat svoje nahrávky, také jsme to tak dělali. Hodně nám pomohl i náš mateřský label.

Často hráváte na Ibize, jak máte tento party ostrov rádi?

V létě je to na Ibize neuvěřitelné. Když vidíte všechny ty letáky na akce, jste úplně paf. Takže pokud chcete jet na party dovolenou, je to určitě ideální lokalita.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Jsme rádi, že jsme vždy zůstali originální a zároveň se za ta léta rozvíjeli. Neradi přešlapujeme na místě, zkoušíme hledat nové cesty. Jinak bychom nikdy nedokázali vydat čtyři alba. A co nás na tom baví nejvíc, je to, že jsme si udrželi svůj styl, ale zároveň každé album zní trochu jinak.


NÁZORY
  • their synths are the bomb! (jarecek, 27.02.2014 08:11) Reagovat

    .. i kdyz posledni deska tak dobra jako ta predchozi neni.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu