shop.musicserver.cz
Rebecca Ferguson - Freedom

Osvobozený X Factor

Vydáno: 04.03.2014 16:30 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

V poslední době by člověk mohl lehce nabýt dojmu, že britský X Factor vyhráli snad ve všech deseti ročnících One Direction. To ale samozřejmě není pravda. Jednak soutěž nevyhráli a jednak z téhle show pochází i Leona Lewis nebo James Arthur. Jednou z těch, kteří 1D porazili přímo, je i Rebecca Ferguson.

8/10

Rebecca Ferguson - Freedom

Vydáno: 02.12.2013
Celkový čas: 47:26

Skladby: I Hope, Fake Smile, Bridges (feat. John Legend), My Best, All That I’ve Got, Hanging On, My Freedom, Beautiful Design, Wonderful World, We’ll Be Fine, I Choose You, Freedom, Rollin’

Vydavatel: Sony Music

Musím se přiznat, že jsem poslední dobou postrádal na hudební scéně výrazný ženský popový objev. Zatímco se moji kolegové rozplývali nad zpěvačkami jako Adele, Lady Gaga nebo Ellie Goulding, mně tyhle dámy nějak extra nesedly - ať už stylově nebo, jako v případě Adele, se mi líbily vlastně jen singly, přičemž zbytek písniček na albech ve mně nezanechal vůbec nic. Tohle vše se ovšem změnilo, když jsem před dvěma roky poprvé slyšel Rebeccu Ferguson a její debut "Heaven". Její hlas a styl mě tehdy naprosto uchvátily a její počin byl jednou z mála desek, která mi vydržela v přehrávači bez ohledu na přicházející novinky. Nedávno tato sedmadvacetiletá Angličanka z Liverpoolu vydala své druhé album "Freedom", na které jsem se už netrpělivě těšil.

V čem je vlastně Rebecca Ferguson podle mě tak výjimečná? Její největší síla je bezesporu v hlase a všech jeho atributech. Disponuje lehce nakřáplým a krásně zabarveným kontraaltem, který si jednak nespletete, a navíc dokonale sedí k jejímu stylu. Ten se pohybuje někde na hraně soulu, popu a sem tam nakoukne do taneční hudby. Hodně je založený na deších a zároveň má v sobě i něco britského, aniž by se snažil kopírovat Dusty Springfield. Naopak, místy by se dokonce dala považovat za takovou modernější ženskou odpověď na Phila Collinse, i díky určitému akcentu na výraznou rytmiku skladeb, což v hojné míře potvrzuje i první singl "I Hope".

Další její přednost se dotýká přímo alba "Freedom" a spočívá v písničkách jako takových. Píše si je z velké části sama dohromady s Australanem Jarradem Rogersem, který se na scéně etabloval spoluprací na debutu Delty Goodrem. Vedle něj se pak na desce podíleli třeba i Steve Robson nebo Toby Gad. Rebecca Ferguson má celkem signifikantní rukopis, což je hezky slyšet ve velmi kontrastním duetu "Bridges" s Johnem Legendem, jediné písničce na albu, na které se autorsky nepodílela. Od zbytku nahrávky se liší prakticky ve všem, ať už je to rytmika, tvorba melodie nebo i výsledný zvuk a styl, který více míří na baladické r'n'b. Neznamená to ovšem, že by na albu neměl své místo, ba právě naopak dokazuje, že Rebecca výborně vyzní skvěle i v jiném stylu, potažmo i vedle takového zpěváka, jakým je právě John Legend.

Na zbytku "Freedom" je dokonalé, jak se jeho kvalita ukazuje postupně. Na první poslech vás zaujmou již zmíněná rytmická "I Hope", dynamikou napěchovaná "All That I've Got" nebo do tanečních rytmů a beatů hozená "We'll Be Fine". S druhým se vám začnou do hlavy otiskovat melodie dalších písniček a nesmazatelným způsobem i neskutečný hlas samotné Rebeccy Ferguson. Dalšími a dalšími poslechy objevíte i krásu pomalejších písniček, které jsou na albu ve značné defenzívě, ale i ty zpěvačka umí velmi dobře prožít. Poté si začnete všímat textů, které jsou velmi osobní a nesou i určité poselství těm, které to nemají lehké se vztahy, a nakonec se přes drobné detaily zvukových hrátek s echem a nástrojovou harmonií,vrátíte zpět na začátek k té úchvatné barvě hlasu a stylu samotné zpěvačky.

Rebecca Ferguson na obou albech naplňuje jejich názvy - zatímco na debutu "Heaven" byla v podstatě umírněná a držela se svým způsobem při nebi, v případě "Freedom" křičí do celého světa, co je to svoboda, a rozhodně se nebojí dupnout. Tak jako tak, obě tyto její podoby stojí za to zkusit.

NÁZORY
  • ... (vojtap, 04.03.2014 16:54) Reagovat

    opravte si na FB, Rebecca X Factor nevyhrála, 1D sice nechala za sebou, ale vyhrál Matt Cardle, to jen pro upřesnění. :)
    Jinak album si chystám poslechnout, její hlas je opravdu unikát.

    • Re: ... (Honza Balušek (šéfredaktor), 04.03.2014 17:02) Reagovat

      Opravil jsem to minutu po publikaci... :)

  • Hodně mi připomíná (jirizastera, 04.03.2014 18:22) Reagovat

    Arethu Franklin. V tom dobrém slova smyslu, ne jako nějakou kopii. Obě její alba jsou skvělá a určitě se jen tak neohrají jako alba jiných, dneska módních zpěvaček.

  • 9/10 (johny013, 04.03.2014 19:15) Reagovat

    Recenzia ma potešila, kedže som myslel, že sa na Rebeccu už zabudlo. S tou Adele úplne súhlasím a nechápem ten predaj, až na zopár singlov bol album strašne nudný. Ani taká Emeli ma až tak nenadchla. Rebecca by si zaslúžila oveľa väčšiu pozornosť. Pre mňa je Freedom ešte o niečo lepší ako debut.
    Naj skladby: Beautiful Design, We'll Be Fine, I Choose You

  • RF (libena, 04.03.2014 19:32) Reagovat

    má velice krásný poznatelný hlas, její I hope točím pořád dokola, celé cd je velmi povedené.
    a pravda je, že ji mnohem raději poslouchám,vidět ji nemusím, protože ona je velmi velmi statická, opravdu málokdy se pohne...nerozhýbali ji ani v x factoru :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- Nejvíc nej: Ellie Goulding. Ta, která málem odmítla svůj největší hit a kterou Ed Sheeran po nevěře vyškolil před celým světem (12.07.2023 08:00)
- Minirecenze: Jak Ellie Goulding představila album "Higher Than Heaven" jako své nejlepší aneb Slibem nezarmoutíš (04.07.2023 08:00)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Konec královny srdceryvných balad? Nové album zamilované Adele prý bude povznášející a pozitivní (11.04.2023 10:55)
- Video: Ellie Goulding u Jamese Cordena živě představila singl "By The End Of The Night" (21.03.2023 13:06)
- Audio: Calvin Harris a Ellie Goulding se v "Miracle" vracejí do trancových devadesátek (14.03.2023 18:25)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu