shop.musicserver.cz
Cena Apollo 2013 bude předána už 5. února, šanci mají Prago Union, Dan Bárta či Houpací koně

Cena Apollo 2013 bude předána už 5. února, šanci mají Prago Union, Dan Bárta či Houpací koně

Vydáno: 05.02.2014 08:00 v sekci Novinky - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta
Apollo 2013
© facebook interpreta
Už dnes večer, 5. února, bude v pražském klubu La Loca vyhlášen třetí ročník ceny Apollo. Šanci na vítězství má sedm kapel či interpretů, jejichž desky získaly v prvním kole hlasování od široké poroty nejvíce hlasů. Jsou jimi Dan Bárta & Illustratosphere, Prago Union, Never Sol, Kittchen, Ille, Houpací koně a Bratři Orffové.

O tom, který z hudebníků si odnese sošku navrženou Maximem Velčovským a 60 tisíc korun od Ochranného svazu autorského, rozhodne diskuzí tzv. úzká porota. Tu letos tvoří Honza Balušek, Honza Průša (oba musicserver.cz), Blanka Huňátová (Óčko), Jana Kačurová (Full Moon), Jarda Konáš (Hudební masakry), Petr Meškán (Česká televize), Michal Novák (Bandzone.cz), Jaroslav Špulák (Právo), Petr Urban (Radio 1) a Hana Slívová (Koule.cz).

Oproti předchozím dvěma ročníkům, které se konaly ve větších prostorách, se tentokrát slavnostní večer uskuteční v menším klubu La Loca Music Bar & Lounge. "Rozhodli jsme se tak především kvůli nominovaným interpretům. Všechno to jsou kapely spíše komornějšího ražení a tak nám přišlo přirozené tomu uzpůsobit i prostor," říká Tomáš Tenkrát z organizačního štábu. "Loni, kdy byla v nominacích jména s velkým aparátem - jako The Prostitutes či Charlie Straight - by to nešlo. La Loca je navíc krásný klub, který ještě voní novotou, mnoho lidí ho nezná a nabízí muzikantům ideální podmínky," tvrdí.

Právě omezená kapacita klubu je důvodem, proč je letošní ročník pouze pro zvané. Lístky koupit nelze, pouze vyhrát v soutěži. "Kapacitu beze zbytku zaplní porota a pozvaní z řad nominovaných, hudebních labelů, rádií, promotérů a podobně," vysvětluje Tenkrát. "Nicméně fanoušci muziky se mohou od 20 hodin těšit na přímý přenos na webu ČT24 a na následný dokument o cenách Apollo, který by měla zhruba měsíc po udílení odvysílat stanice ČT Art," připomíná.

Slavnostním večerem bude provázet písničkář Jan Burian a všichni nominovaní zahrají vždy po dvou písních naživo. Cenu novému vítězi předá její loňský držitel Boris Carloff. "Sluší se říct, že soška se vyrábí každý rok nová a s menšími změnami, rozhodně není putovní, jak loni někdo rozhlásil," dodává Tomáš Tenkrát.


PŘEHLED NOMINOVANÝCH:

Dan Bárta & Illustratosphere - Maratonika
Kdo: Dan Bárta & Illustratosphere
Album: Maratonika
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:2,5
Z recenze: "Deska potvrzuje Bártovu zaslouženou pozici v tuzemském hudebním prostoru. Totiž, že dokázal najít takové místo, na němž jej bere jak mainstreamový posluchač (nebo jej alespoň zná), tak ten klubový. Je jasné, že kdyby Bárta chtěl, neměl by problém zářit někde na komerčních pódiích. Ale jeho těší právě ti, kteří mu rozumí." - Celé znění zde.


ille - Ve tvý skříni
Kdo: Ille
Album: Ve tvý skříni
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:2
Z recenze: "Ať už jde o vyznání milovanému severskému ostrovnímu státu nebo vnímavé pohledy na různé fáze milostných vztahů, Ille vás díky své poetičnosti vtahují k sobě. Bez zbytečných rekvizit, ale o to upřímněji a mile. A dokonce i ty konce milostných vztahů umí popsat jemně a opravdově. Bez klišé. Beze zloby. Poeticky i racionálně zároveň." - Celé znění zde.


Prago Union - Vážná hudba
Kdo: Prago Union
Album: Vážná hudba
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:4
Z recenze: "Celkově je album mírně temnější, závažnější a zakuklenější, než ty předchozí. Hudba na deskách Prago bývá většinou jen podbarvení pro Katovy básnické obraty a i na 'Vážné hudbě' najdete spíše náladovky než výrazné melodie, které fungují především s živou kapelou na koncertech. Vzhledem k volné tematice je zde znát větší lehkost slov než na minulém albu 'V barvách'." - Celé znění zde.


Never Sol - Under Quiet
Kdo: Never Sol
Album: Under Quiet
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:4,5
Z recenze: "Album je převážně o potápění se do hlubin stínů pocitů a nálad. Kdy Sářin rozpoznatelný hlasový projev je doprovázen klavírem a shlukem smyčců, elektroniky a hrstky ruchů. Zároveň nejsou přeslechnutelné náznaky čerpaných inspirací u jmen formátu Bat For Lashes, Fiona Apple nebo snad i Cat Power." - Celé znění zde.


Kittchen - Radio
Kdo: Kittchen
Album: Radio
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:2,5
Z recenze: "Na jeho ploše, naprosto ideální pro dobu walkmanů (přesná půlka devadesátky), se toho děje tolik, že i sebečastější poslech nepovede k oposlouchání. Kittchen rád sbírá nejrůznější zvuky a ty pak umí používat. Hraje si s nimi a ony pak fungují jako nové nástroje, spouštějí nové asociace a leckdy, nebo spíš často, ani nevíte, odkud pocházejí." - Celé znění zde.


Houpací koně - Everest
Kdo: Houpací koně
Album: Everest
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:3,5
Z recenze: "Bavíme-li se ryze o hudební stránce, zdobí na 'Everestu' Houpáče smršť manické, místy až mystické, magické energie. Je to tajemno. Je to mladost. Je to hravost. Rozervanost. Syrovost. Surovost. Ale také infantilnost. Je to bojovnost, zároveň však i nemalá dávka lhostejnosti. Je to prostě Ústí nad Labem, ve všech svých odlescích, krásách a hnusech." - Celé znění zde.


Bratři Orffové - Šero
Kdo: Bratři Orffové
Album: Šero
Šance na vítězství podle musicserveru: 1:1,5
Z recenze: "Textově se Serža srovnává s mnoha pocity spojenými s rozpadem vztahů, intimitou či hranicemi fungování rodiny, ale i hledáním nových smyslů, kam se vydat dál na životní cestě. Chvílemi však upouští uzdu své fantazii anebo utíká zpět k dětským vzpomínkám a určité nezranitelnosti nevědomí." - Celé znění zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bratři Orffové vyrážejí v dubnu na turné a nasazují "Píseň pro Stefanii Sauer" na stream (13.03.2024 09:33)
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Vinyly obou desek Bratrů Orffů vyjdou již příští pátek, v plánu jsou i koncerty (12.10.2023 19:51)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Recenze: "Entropicture" Dana Bárty & Illustratosphere už dvacet let modeluje neuspořádaný svět hudební paměti a dává mu řád (02.09.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu