shop.musicserver.cz

Odlesky kontrastů dne a noci

Vydáno: 19.01.2014 15:15 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jon Hopkins si s "Immunity" dal drobet načas, ale plně na něm vstřebal všechny nabyté zkušenosti. "Immunity" je dotažený trip mezi protiklady nočních dějství v úměře lidských denních rituálů. Hudebně dotažený koncept nemá žádné hluché místo a díky své rozmanitosti dokáže zasáhnout rozličnými způsoby.

9/10

Jon Hopkins - Immunity

Vydáno: 03.06.2013
Celkový čas: 60:00
Žánr: electronic, tech house, experimental, ambient

Skladby: We Disappear, Open Eye Signal, Breathe This Air, Collider, Abandon Window, Form By Firelight, Sun Harmonics, Immunity

Vydavatel: Domino Records

Jeho velkou devizou je fakt, že se hudbě věnuje ve velkém od dětství, kdy byl třeba velkým fanouškem Depeche Mode nebo Pet Shop Boys. Prošel si však mnoha stádii vývoje v několika odnožích taneční muziky a nejednou se ocitl za klávesami vedle Imogen Heap. Podílel se na nahrávkách Coldplay, Leo Abrahamse, Briana Ena a za "Diamond Mine", které natočil společně s King Creosote, si vysloužili vstup do úzké skupiny potenciálních vítězů Mercury Prize za rok 2011. Očekávání tedy byla veliká a od minulé "Insides" uteklo nemálo času. "Immunity" je tak pečlivě dobroušeným klenotem, rozechvěným mezi odstíny temnoty a paprsky ranního rozbřesku. Nakumulované nálady v sobě vstřebávají vše, co se naučil u toho nejpovolanějšího učitele, jímž není nikdo jiný než Brian Eno.

"Immunity" ve skrytu vzdáleného kouta hudebního bludiště může být chápáno i jako pocta právě Enovi, přesto je to plně funkční organismus zvukových spirál Jona Hopkinse. V první polovině uhrane pulsujícími dlouhometrážními elementy "Open Eye Signal" a "Collider", v nichž hromadí nejvíce různorodých struktur a melodických kaleidoskopů. Ve vrstvení jednotlivých úrovní postupuje zcela cílevědomě, systematicky a nikterak nechvátá bortit nakumulované, sféricky vykreslené atmosféry. Noc je zde chápána jako burácející tok sousledu událostí, kdy sebemenší impuls rozvine téměř ruchové erupce. Elektronický experiment však není zbytečně bořen předimenzovanými beaty, které by i tak členité celky zbytečně posunuly do zcela jiných rovin chápání. "We Disappear" funguje jako jakási ouvertura do následných dějství tohoto kompletu; naopak singlová "Breathe This Air" byla následně obohacena o vokál Purity Ring.

Hektičnost noci je v druhé polovině "Immunity" vystřídána rozvahou a zasněností rozbřesku nového dne, ponořeného do rovin melodramatických sekvencí ambientu ("Abandon Window"). Téměř dvanáct minut trvající "Sun Harmonics" představuje hypnotizující odvar čarovných linií, které odpoutají od zmatku a drsné reality všednosti. Titulní "Immunity" s hlasovými harmoniemi King Creosote je klavírní variací rozehnanou zvuky, která v pocitové rovnici dopraví kamsi do odpolední siesty, kdy nastane čas si po prohýřené noci konečně pořádně odpočinout. Hopkins své postřehy z cyklů noci a dne uzpůsobil vlastní logice, kdy začátek je vtěsnán do příchodu potemnělé noci a finále se odehrává za plného žáru denního světla.

How I Live Now (OST)

Jon Hopkins - How I Live Now (OST)
© facebook interpreta
Vedle skvělé "Immunity" Jon loni stihl i soundtrack k britskému filmovému dramatu "How I Live Now" (natočeného podle stejnojmenného románu Meg Rosoffové); ten vyšel v první polovině října. Krátké hudební koláže mají nemálo střetů v rovinách ambientu a klavírních miniatur se smyčcovými ornamenty, které zde proplouvají v rovnováze vedle sebe. Jen chvílemi jsou rozehnány dramaticky burácejícími fragmenty (třeba v "Escape"), kdy zaslechnete i záchvěvy právě z "Immunity". Hopkins umí vytvářet podmanivé kulisy, která souzní s dějovou linií (něco podobného si vyzkoušel i u sci-fi "Monsters"). Vedle instrumentálních pasáží tady figurují tři skladby: "Do It With A Rockstar" (Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra), Jonův remix "Home" folkového tria Daughter a společná kompozice "Garden's Heart" Natashy Khan (Bat For Lashes) a Jona Hopkinse. Soundtrack "How I Live Now" je sám o sobě funkční celek, neztrácející nic z půvabu tvorby tohoto multitalentu. (7/10)

"Immunity" tak není jedinou položkou, s níž Jon Hopkins loni zabodoval. Bude však jeho dominantnější poznávací značkou, na které ve svém tvůrčím módu dorůstá k velikánům Briana Ena a dalších. Jeho fantaskní, niterní svět vyobrazený na "Immunity" nepostrádá žádný odlesk kontrastů mezi charakteristikami dění mezi dnem a nocí ve vyváženém konceptuálním díle. Jeho čtvrtá deska v sobě nese jedno velké plus - při každém poslechu zaujmout zcela jinak, je členitá a plná barevných odstínů nálad.

Za "Immunity" si Jon Hopkins vysloužil nominaci na Mercury Prize za rok 2013 a tuto atmosférami nabité album doveze představit i do Prahy, kde vystoupí v rámci festivalu Spectaculare ve čtvrtek 30. ledna v Paláci Akropolis; o support se postará švýcarský hudebník Frederic Robinson.

NÁZORY
  • ďakujem (samuel, 19.01.2014 20:57) Reagovat

    Vďaka za recenziu, jednoznačne súhlasím, povinná jazda pre všetkých fanúšikov kvalitnej elektroniky. Fičím na tomto albume už od leta. A btw- potešili by recenzie este na nejake úžasné albumy z minulého roka- napr. Emika - Dva, Oneohtrix Point Never - R plus seven, Fka twigs- EP2, Laurel halo - Chance of rain, Forest Swords - Engravings, Burial - Rival Dealer (to je podľa mňa absolútny skvost), James Ferraro- NYC HELL 3AM.
    Tak sa snád aspoň niečoho dočkám :-)
    Každopádne thnks za hopkinsa

    • Re: ďakujem (samuel, 19.01.2014 21:10) Reagovat

      A zabudol som spomenut este jeden skvelý album - Four Tet - Beautiful Rewind

      • Re: ďakujem (Karsten, 14.03.2014 21:18) Reagovat

        Ak máte záujem o recenzie, môžem Vám zaslať svoje. :D

  • skvely album, souhlas (chozze, 21.01.2014 16:50) Reagovat

    s recenzi..a koncem ledna se vidime v Arse :)

  • ff (john, 21.01.2014 20:32) Reagovat

    Súhlas.Vynikajúci, novátorský album.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Brian Eno se v nevydané skladbě "All I Remeber" noří do mozaiky své vlastní paměti (24.03.2024 13:07)
- Video: Bat For Lashes v klipu "The Dream Of Delphi" odhaluje zranitelnost mateřství (26.02.2024 10:15)
- Recenze: Osmdesátník John Cale zve na "Mercy" do temného halucinačního světa. Veselo tu není (22.02.2023 08:00)
- Recenze: Nový album Briana Ena "FOREVERANDEVERNOMORE" je silnou hudobnou meditáciou na tému klimatickej zmeny (05.11.2022 08:30)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Recenze: Orbital kompletem "30 Something" poukazují na vlastní důležitost (22.08.2022 00:00)
- Naživo: "Omlouvám se za krkání," hlásala Anne-Marie před pamětihodným koncertem během pátého dne Szigetu, Tame Impala byli za ufony (18.08.2022 07:56)
- Brian Eno ohlásil vokální desku "ForeverAndEverNoMore" (30.07.2022 12:58)
- Nové desky 45/2021 - od Taylor Swift přes Roda Stewarta po Mirai (17.11.2021 19:00)
- Jon Hopkins vydá meditativní album (06.09.2021 18:03)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu