Grammy poučily svět: Daft Punk čili pó-zor!

28.01.2014 08:44 - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Šestapadesáté Grammy jsou za námi. A pokud jste to nezaregistrovali, netrapte se tím. Nic zásadního se nestalo - předávání cen bylo opět jen televizní estrádou s předem čitelnými vítězi. Světu však přineslo nový význam sousloví Daft Punk. Tedy: pó-zor!
Daft Punk - Grammy 2014
© pitchfork.com
(Nejen) v zámoří platí při výročních ceremoniálech v hudební oblasti takové zvláštní pravidlo, které říká, že čím větší šok, tím větší umění. A tak jsme při předávání cen Grammy měli možnost přihlížet upalování Katy Perry, análu Beyoncé, létající Pink nebo botoxem mumifikované Madonně, jak žehná homo- i heterosexuálním svatebčanům. Pořadatelé se alespoň vytáhli rockovou tečkou ve společné režii Nine Inch Nails, Queens Of The Stone Age, Davea Grohla a Lindseyho Buckinghama, kteří dohromady vypadali neuvěřitelně sexy, a to tak sexy, že se to muselo na konci jejich vystoupení opětovně cenzurovat reklamou na sponzory. No jo, je to pech.

A tak mohou být divákům útěchou aspoň Daft Punk s Pharrellem Williamsem, Nilem Rodgersem a Steviem Wonderem. Nezměrný hype kolem jejich vystoupení k desce "Random Access Memories" jim samozřejmě významně hrál do karet. Ale úplně z jiného důvodu, než by se čekalo. Ve velkém očekávání, co tam Francouzi budou dělat, vypadaly dvě statické helmy za sklem fingované nahrávací kabiny nanejvýš parodicky, a přestože měla kapela imrvére na tváři rohlíky, byla to vlastně docela obyčejná show (ve srovnání s tou v roce 2008 s Kanyem Westem).

Pointou jejich vystoupení byly tudíž záběry na hvězdy i hvězdičky předhánějící se v tanci na sedmdesátkové disco a soutěžící o to, kdo z nich bude v kamerách vypadat jako nejortodoxnější daftpunker. Předstíraný nezájem by jistě vyvolal rovnocenný mediální ohlas. Ale to bychom se museli ocitnout někde v Pitchforkově, kde se na pěkný obal většinou nehraje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY