USA nově vládnou Pitbull a Ke$ha s "Timber" a soundtrack z "Frozen"

09.01.2014 23:51 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V amerických hitparád se měnilo pořadí na vrcholu. Pitbull a Ke$ha s "Timber" po čtyřech týdnech porazili Eminema a Rihannu s "The Monster" a soundtrack z "Frozen" přeskočil Beyoncé. Dařilo se novému singlu Katy Perry "Dark Horse" a konečně i v USA debutoval Pharrell Williams s "Happy".
TIP: Podívejte se na žebříček prodejnosti alb a singlů za celý rok 2013 v předchozím vydání komentáře hitparád Billboardu.

Pitbull feat Kesha - Timber
© facebook interpreta
SINGLY - Eminem a Rihanna po měsíci opustili první místo, "The Monster" nakonec s "Timber" prohrál. Pitbull tak získal po "Give Me Everything" své druhé prvenství a Ke$ha čtvrté po "Right Round", "Tik Tok", "We R Who We R". "Timber" uspěl podobně jako třeba "Wake Me Up" také díky výraznému zaměření na USA, harmonika ve skladbě a amerických venkov v klipu prostě zabodovali.

V downloadově slabém prvním lednovém týdnu singl ztratil jen 32 % a stále se ho prodalo 301 tisíc, zatímco "Monster" ztratil polovinu a to znamenalo 220 tisíc. Ve streamech si "Timber" polepšil o 21% na 5,1 milionu a v rádiích zaznamenal 8% nárůst na 109 milionů. "Monster" byl sice opět nejhranější se 145 miliony, "Counting Stars" OneRepublic si však polepšili na 139 milionů, a když měli téměř shodné streamy, rozhodovalo se v downloadech, a tam 237 tisíc kapele stačilo na přeskočení hvězdného dua.

Lorde zůstala čtvrtá a A Great Big World pátí. Na šestku nově vyšplhala Katy Perry s třetím singlem z "Prism". Skladba "Dark Horse" s rapperem Juicym J kombinuje popový refrén s výraznou hiphopovou/trapovou slokou. Pro zpěvačku je to třináctý Top 10 zářez. "Roar" zároveň první desítku opustil.

Z šestého místa až na desáté spadli Imagine Dragons, Passenger zůstal sedmý, na osmičku se posunul Avicii a do první desítky zpátky zamířila Miley Cyrus, když s "Wrecking Ball" přidala rekordní dvanáctý týden jako vítěz Streaming Song.

Nejvyšší novinku najdeme až na čísle 81. Rockoví The Fray na tomto čísle startují s "Love Don't Die" z připravované čtvrté řadovky "Helios". Bruno Mars vypustil pátý singl z "Unorthodox Jukebox", tentokráte "Young Girls", a začíná s ním na 94. příčce. A na devadesát osmičce debutuje Pharrell Williams s "Happy", a to poté, co se singlem dobyl mimo jiné Británii, Francii, Benelux nebo Austrálii.

    Top 10 - singly:
  1. Pitbull feat. Ke$ha - Timber
  2. OneRepublic - Counting Stars
  3. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  4. Lorde - Royals
  5. A Great Big World & Christina Aguilera - Say Something
  6. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  7. Passenger - Let Her Go
  8. Avicii - Wake Me Up
  9. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  10. Imagine Dragons - Demons

Frozen Soundtrack
© facebook interpreta
DESKY - Zpátky do minulosti: lednoví vítězové žebříčku byly soundtracky v roce 1993 ("The Bodyguard"), 1996 ("Waiting To Exhale"),1998 ("Titanic"), 2003 ("8 Mile"), 2007 ("Dreamgirls") a 2013 ("Les Misérables"). A nově i rok 2014, protože Disneyovka "Frozen" uspěla v šestém týdnu v žebříčku, když se jí prodalo 165 tisíc kusů.

Upřímně netuším, proč se ze začátku roku soundtrackům tak daří, můžete mi s možnými příčinami pomoct v diskuzi. Každopádně letos se úspěch dostavil díky slevě na iTunes a na základě stále nejvyšší popularity filmu v kinech. Co se animáků týče, je to čtvrtý takto úspěšný soundtrack po "Curious George", "Pocahontas" a "The Lion King".

Beyoncé se tak po třech zlatých týdnech musela spokojit se stříbrem. S celkovými 1,43 miliony "Beyoncé" už překonala předchozí desku "4". Většina desek ztratila polovinu prodejů oproti minulému týdnu, místa se tak měnila podle toho, jak moc velká nebo malá ztráta oproti průměru to byla. Proto tak výrazněji spadli One Direction (68% ztráta), a naopak do první desítky se vrátili Luke Bryan (-19 %) a OneRepublic (-3 %). Eminem obhájil bronz a za něj se zařadily Katy Perry a Lorde.

Příští týden pořadí desek vyhraje opět "Frozen" nebo Beyoncé, na trojce by se měl objevit rapper Kid Ink s druhou řadovkou "My Own Lane" s prodejem přes 40 tisíc kusů.

    Top 10 - alba:
  1. ▲ Různí - Frozen Soundtrack (165, +55 %)
  2. Beyoncé - Beyoncé (130, -58 %)
  3. Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (55, -55 %)
  4. Katy Perry - Prism (51, -48 %)
  5. Lorde - Pure Heroine (46, -40 %)
  6. One Direction - Midnight Memories (45, -68 %)
  7. Luke Bryan - Crash My Party (43, -19 %)
  8. OneRepublic - Native (35, -3 %)
  9. ▲ Různí - Now That's What I Call Music! 48 (34, -48 %)
  10. Imagine Dragons - Night Visions (31, -50 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY