shop.musicserver.cz
Elton John, O2 arena, Praha, 18.12.2013

Elton John to zase rozjel a nemohl se zastavit

Vydáno: 19.12.2013 08:38 v sekci Naživo - Marta Šindlauerová | foto: Petr Klapper / musicserver.cz

Sir Elton John 18. prosince vystoupil v pražské O2 areně, aby podpořil svoji aktuální nahrávku "The Diving Board". Během večera vysypal z rukávu téměř tři desítky hitů, s nimiž se snažil roztavit promrzlé obecenstvo. O tom, jestli se mu to podařilo, a o mnohém jiném se můžete dočíst v následující reportáži.

Live: Elton John

místo: O2 arena, Praha
datum: 18. prosince 2013
setlist: Funeral For A Friend/Love Lies Bleeding, Bennie And The Jets, Candle In The Wind, Grey Seal, Levon, Tiny Dancer, Holiday Inn, Sorry Seems To Be The Hardest Word, Believe, Philadelphia Freedom, Goodbye Yellow Brick Road, Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time), Hey Ahab, I Guess That's Why They Call It the Blues, The One (piano solo), Oceans Away, Someone Saved My Life Tonight, Sad Songs (Say So Much), All the Young Girls Love Alice, Home Again, Don't Let the Sun Go Down on Me, I'm Still Standing, The Bitch Is Back, Your Sister Can't Twist (But She Can Rock 'n Roll), Saturday Night's Alright for Fighting, Your Song, Crocodile Rockd
Fotogalerie

Elton John, O2 arena, Praha, 18.12.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Elton John má Prahu rád. Zřejmě nepije odpolední čaj v hrnku s potiskem I love Prague, ale rád se sem vrací, a tak po návštěvách z roku 2005 a 2010 zavítal týden před Vánocemi do srdce Evropy znovu.

Nevím jak vy, ale já patřím mezi tu skupinu lidí, kterým je support úplně šumák, a stejně ho při čekání na hlavní hvězdu ani nevnímám. Elton John se rozhodl nemít žádného předskokana, ale přesto se útvar jemu podobný dostavil. Krátce po osmé hodině se na projektorech objevil obří Elton a představil chorvatské violoncellové duo 2Cellos, které je zároveň neoficiální částí doprovodné kapely. Luka Šulić a Stjepan Hauser začali trýznit své nástroje, seč to šlo, ze smyčců lítaly až cucky - ale výsledek stál rozhodně za to. Jejich verze "Smooth Criminal" je poměrně známá, ovšem to, co předvedli se "Smells Like Teen Spirit", dokázalo, že Sir je nemá v kapele nadarmo. Dá se tato dvojice se dvěma skladbami považovat za support? Inu, zřejmě ano, neboť potlesk sklidili mládenci slušný.

Uši diváků byly ale stejně už nastraženy jedině na něj. Na legendu britské hudební scény, vášnivého sběratele brýlí a vzorného tatínka se nemuselo dlouho čekat. Jako správný gentleman přicupital na pódium hned po chorvatském intru, v blyštivém modrém sáčku, s oranžovými brýlemi a hlavně s úsměvem na rtech. Nedal se dlouho pobízet, dřepnul si hned za klavír a večírek U Sira v areně mohl začít.

Elton John, O2 arena, Praha, 18.12.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Co bylo hned od začátku patrné, byla absence jakéhokoli náznaku megalomanství. O lecčems vypovídalo stanoviště zpěváka, velmi skromně rozložené v levé části scény, která byla nečekaně malá, nicméně pro interpreta tohoto typu zcela postačující. Velmi prostou projekční plochu kompenzovala skutečně působivá světla, osvětlovači ten večer odvedli mistrovskou práci - světla korespondovala s každým tónem, úderem i textem.

Úvodní "Funeral For A Friend/Love Lies Bleeding" je otvírákem přímo z učebnice: částečná instrumentálka, aby se diváci ještě víc těšili na to, až ho konečně uslyší, se vždycky hodí. Jak se začal halou nést silný zpěvákův hlas, bylo jasné, že to je právě to, co uslyšíme ten večer nejvíce. Tradičně jsou problémem koncertů příliš hlasité bicí - na tomto koncertě byli na svůj věk překvapivě energický bubeník Nigel Olsson i zbytek kapely přehlušeni klavírem a zpěvem jejich šéfa. Ačkoli o to přece jde, ne? Rozhodně se ale nejednalo o one-man show, každý z členů kapely dostal během večera prostor, především pak vynikající kytarista Davey Johnstone.

Elton John, O2 arena, Praha, 18.12.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Po vyčerpávající úvodní písni se arena pohroužila do tmy ozdobené svítícími displeji a mužík v modrém sáčku dal vzpomenout na princeznu Dianu. Song "Candle In The Wind" v jiných zemích obvykle donutí obecenstvo přístroje využít jako svíčky, ovšem my nejsme jiná země, my jsme Česko, a tak si raději pořídíme nekvalitní záznam koncertu, než abychom udělali hezkou atmosféru, což byl ostatně problém všech balad během koncertu. I tak silná skladba jako "Sorry Seems To Be The Hardest Word" nedokázala displeje otočit směrem k pódiu; když už nic, tak alespoň vyburcovala přihlížející k nadšenému ryku. Emotivní skladbu "Oceans Away" z poslední desky zpěvák zahrál v souvislosti se stým výročím první světové války a zrovna u této písně se publikum konečně probudilo a první řady napadlo alespoň mávat rukama ve vzduchu.

Elton John, O2 arena, Praha, 18.12.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Sir samotný sršel energií, několikrát pronesl obligátní "I love you Praha," a nebylo na něm vůbec znát, že už je sakra v důchodovém věku. Prsty mu běhaly po klapkách jako zběsilé, i ty nejsložitější melodie zvládal levou zadní a jeho hlas doslova bořil stěny a drtil spekulace, že mu vokální arzenál slábne. V jednu chvíli, kdy zrovna nemusel hrát, si na klavír dokonce vyskočil a poseděl na něm. A když se při "Bitch Is Back" na projektor promítalo obrovské bílé BITCH, chtě nechtě vám to úsměv na rtech vykouzlilo. Rošťačení ho zřejmě nepřestane bavit nikdy.

Ačkoli není během svých vystoupení nějak proslovově štědrý, vynahrazuje to právě svým přirozeným a zároveň vysoce uměleckým projevem. Později pak dokonce rozdal šťastlivcům z předních řad spoustu podpisů. Rošťák Elton vůbec nevypadal ani nezněl jako důchodce unavený životem - působil prostě jako výtečný zpěvák, klavírista a hudebník celkově. Jeho umění obzvlášť vynikalo při sólových výstupech. Sám na pódiu s klavírem a mikrofonem - to je ideální Elton John. Jediné výtky ohledně vystoupení samotného směřují snad jen k příliš rozsáhlému setlistu trvajícímu dvě a půl hodiny a k "I'm Still Standing", která se, jemně řečeno, nepovedla především kvůli zpackanému zvuku.

První půlka koncertu byla poněkud strnulá a davy se daly do pohybu až někdy během "Hey Ahab" - iniciátorkami se staly dámy v úplně první řadě, které pak postupně přitáhly dopředu i ostatní diváky. Čtvrtina hlavní plochy areny se tak během posledních pěti písni zaplnila do sympatického kotle. Ostatně Elton by mohl pořádat dva koncerty - jeden pro hloubavé duše plný pomalejších písní, u kterých by se dalo celou dobu sedět, druhý pro taneční typy, které si s židlí akorát tak zatančí na "Your Sister Can't Twist". A ty taneční typy budou určitě znát ten slavný popěvek z "Crocodile Rock" - jakmile totiž legenda nabídla odzpívat část "la-la-la" publiku, nastalo trapné ticho. Ach jo.

Vyprodaná O2 arena hostila diváctvo převážně středního věku, což má své výhody i nevýhody. Je fajn, když vám nikdo před obličejem nemává tabletem a neřve do telefonu, že lltn Džon je super. Na druhou stranu nemůžete od takovéhoto obecenstva čekat nějaké extrémní projevy euforie. Vynikající Elton John by si standing ovation bezpochyby zasloužil, ale bude si pro něj muset zajet někam jinam. Je trochu škoda, že si české publikum neuvědomilo, že není jisté, zda u nás ještě zpěvák bude někdy vůbec koncertovat. Tak snad příště. Nikdo přece nevěříme, že to božský Elton zabalí.

NÁZORY
  • Super koncert, výborný výkony, totálně debilní publikum (Panda, 19.12.2013 09:33) Reagovat

    Tohle byl jeden z nejvíc profi a muzikantsky kvalitních koncertů, na kterých jsem byl. A můžu říct, že to, co předvedlo pražské publikum, jsem ještě nezažil. Zajímalo by mě, na co chodí na takový koncert pozéři a debilové, co po písničce ani nejsou schopni zatleskat, sedí, celý večer čumí a před přídavkem odcházejí domů. Upřímně se za vás, Pražáci, stydím, co jste za nekulturní hovada.
    To, že si publikum nevytleskalo druhý přídavek, na který byli evidentně technici připraveni (jinak by se po přídavku rovnou rozsvítil sál, že ano...), ale hned po tom prvním ztichlo a šlo domů, byla už jenom taková třešnička na dortu. Včerejší koncert byla typická ukázka házení perel sviním. Kapela šlapala neskutečně, vokalistky skvělé, celkově vokály kapely a vokalistek dokonale sezpívané, a Eltona není třeba komentovat. Do Prahy prostě přijela profesionální špička a předvedla světový halový koncert, na který Pražáci zívali. Kabáty na vás...

    • Re: Super koncert, výborný výkony, totálně debilní publikum (Billy, 19.12.2013 10:47) Reagovat

      No jo je to tak...ale prostě je to důsledek toho že u nás lidi nejsou zvyklí na takové koncerty chodit, a já jsem byl aspoň rád, že v druhé půlce když to pak gradovalo si spousta lidí stoupla a začala tancovat, já jsem byl v druhé polovině na ploše a bylo to dobře vidět, i lidi na tribunách stáli a tancovali..tak aspoň díkybohu za to...Spousta lidí odešla už během koncertu, ono totiž taky spousta lidí znají u nás Eltona jenom z rádia, a chtějí slyšet Sacrifice, One, Nikitu atd...vůbec netuší jaký je Elton umělec a jak jeho koncerty probíhají..ale pro nás fanoušky to byla pecka, fakt jsem si to užil...Slyšet Gray Seal naživo, Alice..pecka!!

    • Re: Super koncert, výborný výkony, totálně debilní publikum (elmo, 19.12.2013 13:40) Reagovat

      Koncert byl pekny, divaci dost tuhy (i kdyz v porovnani s Cohenem to byl tezky odvaz :). Jen bych polemizoval s moznosti na dalsi pridavek - Elton hraje vzdy jen jeden pridavek a pouze v Kazani nebyl Crocodile Rock posledni...

  • Ach my sedící na koncertech! (Petr , 19.12.2013 14:57) Reagovat

    Vážená slečno či paní Šindlauerová,

    a vlastně všichni ostatní recenzenti a kritici.

    Přiznám se, že už mě pomalu začíná unavovat a odrazovat od čtení recenzí, to vaše věčné "hanění" chování českého publika na tuzemských koncertech. Jakoby na chování se na koncertech existoval nějaký mustr, nějaká šablona. Nějaký kodex, co je či není přípustné. Jakoby bylo někde psáno, že je nutné euforicky skákat, křičet, pískat, vískat a odměňovat umělce po každé písni frenetickým skandováním. Jako bychom my pouze sedící a hledící neměli na koncertech co dělat. Pouhé sezení bez euforických projevů není zřejmě přípustné a v tomto případě jsem my takto sedící "chladné" "studené" čumáky, kteří se neumí bavit a užívat si. Rád bych viděl vás, milí kritici, jakým způsobem se projevujete na koncertech vy!!!!
    Uvědomte si, že každý vnímá hudbu jinak. Každý si ji prožívá po svém. Někdo sebou šije a dává znatelně najevo, že se mu koncert líbí, někomu prostě jen stačí sedět, vstřebávat slyšený a viděný zážitek, zatleskat a jít stejně spokojen domů.
    A pokud vám tolik vadí chování čekého publika na koncertech, tak na ně prostě nechoďte a jeďte na interprety jinam, za hranice naší vlasti, kde je "vše jinak".
    Toť vše. Mějte se hezky. P

    • Re: Ach my sedící na koncertech! (MartaŠ, 19.12.2013 15:28) Reagovat

      Milý Petře, díky za reakci. Ráda bych podotkla, že jsem pouze poukazovala na nedostatečný projev úcty k člověku, který toho dokázal tolik, co Elton John, a dokonce se možná jedná o jeden z jeho posledních koncertů. Za hranicemi jsem byla, a tam je to skutečně jinak. Proč myslíte, že je mezi umělci tak populární například Švédsko? protože i údajní studení čumáci Švédové se projeví tak, jak by to od nich nikdo nečekal. Nevyžádat si pořádně ani přídavek od Sira je přinejmenším divné.
      Chápu Vaši myšlenku ohledně kodexu, ale tenhle typ kulturní zábavy je prostě trochu jiný než řekněme opera, divadlo nebo symfonický koncert. Když se sejde 20 000 lidí najednou v tak velkem prostoru, jde poznat, jak chladné publikum je. Z 20 000 lidí 5000 bylo jako vy, tedy tišší diváci, 14000 psalo esemesky, hrálo fotbal s plastovými lahvemi a natáčelo (takže tleskat nemohli) a 1000 lidí, včetně mě, se snažilo ukázat Eltonovi, že je třída. Já jsem sice ze svého sektoru 417 toho moc dělat nemohla, ale aspoň jsem tleskala do rytmu, zpívala o sto šet a pilně si dělala poznámky.
      Přeji Vám zažít nějaký koncert s dobrým publikem, abyste si to mohl všechno hezky porovnat, pak mě i mé kolegy pochopíte. Přeji krásný den. Marta Šindlauerová, autorka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Elton John se s Británií rozloučí na Glastonbury (06.12.2022 08:11)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Naživo: Bouřlivé i trochu rozpačité loučení s 2Cellos (20.05.2022 08:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu