shop.musicserver.cz
Black Sabbath, O2 arena, Praha, 7.12.2013

Black Sabbath? Nesmrtelná rocková klasika

Vydáno: 08.12.2013 10:12 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Black Sabbath, dost možná největší kapela rockové historie, zavítala v rámci svého reunionového turné i do Prahy. Odehrála zde ve výborné formě reprezentativní průřez nejslavnější částí své kariéry a ani nepříjemná organizační selhání nezkazila zážitek z výborně odehrané show těchto metalových dědečků.

Live: Black Sabbath

support: Uncle Acid And The Deadbeats
místo: O2 arena, Praha
datum: 7. prosince 2013
setlist: War Pigs, Into The Void, Under The Sun/Every Day Comes And Goes, Snowblind, Age Of Reason, Black Sabbath, Behind The Wall Of Sleep, N.I.B., End Of The Beginning, Fairies Wear Boots, Iron Man, God Is Dead?, Dirty Women, Children Of The Grave, Paranoid
Fotogalerie

Black Sabbath, O2 Arena, Praha, 7.12.2013
© Vojta Florian / musicserver.cz
Česká republika se na druhý pokus dočkala vystoupení znovuzrozených Black Sabbath, kteří se po loňské vynucené absenci vyplněné Ozzyho sólovým koncertem konečně představili v tuzemské metropoli, navíc rovnou s úspěšným návratovým albem "13", ze kterého zazněly tři kousky. Na něm se studiově po neuvěřitelných pětatřiceti letech znovu sešla trojice Ozzy Osbourne - Tony Iommi - Geezer Butler a ve stejném obsazení (tedy bohužel bez původního bubeníka Billa Warda) vyrazila na comebackové turné.

Jeho vyprodanou pražskou zastávku otevřeli v osm hodin neznámí stoner rockeři Uncle Acid And The Deadbeats, kteří žánrově do koncepce večera dobře zapadli a předvedli se sympatickým retro setem s inspirací mimo jiné i u hádejte koho. Po doznění posledních tónů předkapely trvalo jen neuvěřitelnou čtvrthodinu (vzpomeňme pro srovnání třeba několikahodinové prostoje frontmana Guns N' Roses), za Ozzyho pokřiků ze zákulisí byla spuštěna plachta a dokonalá koncertní scéna se nám ukázala v celé své kráse.

Tři velkoplošné obrazovky stylizované do podoby obskurního skalního masivu, nesouměrně umístěné světelné reflektory a k tomu propracovaná projekční show kombinující real time záběry na muzikanty s připravenými videoklipy, to byla rozhodně vysoce nadstandardní přidaná hodnota.

Black Sabbath, O2 Arena, Praha, 7.12.2013
© Vojta Florian / musicserver.cz
Projekce k "Dirty Woman" nám navíc nabídla takřka retro soft porno s vnadnými krasavicemi, daleko zajímavější ale i z hlediska symbolů či myšlenkové náplně byly projekce například k úvodní vytleskávané klasice "War Pigs" nebo náladotvorné "Behind The Wall Of Sleep". S doprovodnými videy si dal někdo skutečně hodně práce a kapela by se je nemusela stydět vydat ani jako oficiální videoklipy.

Překvapil i velmi dobrý zvuk, a to nejen na poměry O2 areny, ale nechoďme už dál kolem horské kaše - především výkon samotné kapely v čele s Ozzym. Tohle nebyla žádná nostalgická selanka čerstvých důchodců, ale regulérní poctivý metalový koncert, kde věk zúčastněných nemusel být žádnou polehčující okolností, precizní, tvrdým zvukem obdařená nestárnoucí klasika naprosto základních pilířů metalového slabikáře odzpívaná Osbournem až překvapivě dobře.

Legendární postava nejen hudební scény se nijak nešetřila ani u táhlejších pasáží (například v "N.I.B."), Ozzy skákal, neustále hecoval dav a působil opravdu vitálně. Ten tu bude možná déle než my všichni dohromady... A stejně zachovale působila i dvojka Iommi/Butler, přece jen o něco mladší bubeník Tony Clufetos odehrál pečlivý set a potěšila i jeho vizuální stylizace do Billa Warda za mlada, stejně jako energické sólo na bicí.

Black Sabbath, O2 Arena, Praha, 7.12.2013
© Vojta Florian / musicserver.cz
Black Sabbath odehráli výživný dvouhodinový setlist, který nepostrádal takřka žádnou ze zásadních pecek, které položily základy celému metalovému žánru, tudíž mu nelze nic vytknout. Trošku ale zklamalo překvapivě mrtvé publikum na tribunách (na velkých rockových show na stejném místě se obvykle tančí, skáče a tleská i v prostorech původně určených k sezení).

Tradičně pak v negativním smyslu nezklamala organizačně-pořadatelská složka večera - vystát si frontu, aby vás u vchodu poslali znovu před halu odložit si batoh či jinou příruční tašku do depozita za sto korun a celou frontu si vystát znovu, i když v areně samozřejmě fungují šatny jako kdekoliv jinde, a po koncertě si vystát ještě dvakrát tak dlouhého hada na zpětný výdej tašek, je vážně na pováženou. A také to zaslouženě vyvolalo bouřlivé reakce davů.

Stejně tak pokoncertní vyvedení všech návštěvníku z plochy jediným otevřeným východem naráz a následně přes jakési služební schodiště jako stádo krav na porážku plus nadávání arogantních sekuriťáků návštěvníkům do mániček a feťáků není taky úplně košer. V tomto ohledu se ale asi nějaké změny k lepšímu bohužel nedočkáme. I přesto tyto nepříjemné logistické peripetie za sebou máme jeden z nejlepších koncertů letošního roku a možná o to překvapivěji zrovna od pánů, kteří věkem spadají do kategorie našich dědečků.

NÁZORY
  • Bubeník (Jouda, 08.12.2013 13:03) Reagovat

    Clufetos je Tommy, ne Tony. :)

  • (staří) dobří Sabbati (Míla, 08.12.2013 14:54) Reagovat

    Naprostá spokojenost, koncert supr :-) .....jen mladý v kotli trochu odpadávali :D . Já babička jsem si to užila i s tancem, jen mě vadil odchod z kotle, pouze jeden východ...hrůza :-(

  • Black Sabbath (Luboš Petrovský, 08.12.2013 15:41) Reagovat

    Je vidět že Sabbati zrají jako víno,hlavně Ozzy mě mile překvapil kdy zvládal vejšky a dokázal že je to ten starý a dobrý rockér. Před kapela byla taky hodně dobrá a má našlápnuto to někam dotáhnout, je ale smutný že tak skvělej večer dokáže pokazit banda dementních a psychopatických.hovad co si říkají pořadatelé.

  • Supr koncert (Luboš, 08.12.2013 20:51) Reagovat

    S koncertem Sabatu jsem byl moc spokojen. Vrátil jsem se do mládí když jsem je poslouchal na kazetách. Jsem rád že jsem mohl Sabaty konečně slyšet na živo, byl to nádherný zážitek.
    Strašný šok jsem měl s organizace. Je vidět že jsme tady stále sto let za opicemi. Je vidět že někteří lidi tady nejsou stále z vyklí na skutečný hudební umělce. Celá pořadatelská služba si asi myslela že přijdou na koncert fanoušci v kravatách a nebo s pionýrskými šátky na krku, ale to se spletli protože mi jsme šli na rockovou legendu a ne na nějaký Český slavíky. Závěrem bych dodal, koncert jsem si moc užil, ale pořadatelská služba hnus!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Re: Supr koncert (slavomil, 10.12.2013 09:52) Reagovat

      svatá pravda přišli jsme v 18.45 a do haly jsme se dostaly až ve 21h. takže jsme přišli o předkapelu atd. organizace prostě hnus do o2 arény už nikdy nepřijdu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Serj Tankian a Tony Iommi spojili síly v charitativní písni "Deconstruction" (13.12.2023 08:03)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu