shop.musicserver.cz
Céline Dion - Loved Me Back To Life

Aktuálně: temná noc

Vydáno: 06.12.2013 10:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan a Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po roce od francouzsky zpívaného alba "Sans Attendre" vydala Kanaďanka Céline Dion anglicky zpívané "Loved Me Back To Life", s nímž se vrací po dlouhých šesti letech. Ovšem na rozdíl od svého předchůdce není tento anglický návrat ani trochu povedený.

3/10

Céline Dion - Loved Me Back To Life

Vydáno: 04.11.2013
Celkový čas: 51:32

Skladby: Loved Me Back To Life, Somebody Loves Somebody, Incredible (Duet with Ne-Yo), Water And A Flame, Breakaway, Save Your Soul, Didn’t Know Love, Thank You, Overjoyed (Duet with Stevie Wonder), Thankful, At Seventeen, Always Be Your Girl, Unfinished Songs

Vydavatel: Sony Music

Céline Dion už roky má, podobně jako Jim Hacker v "Jistě, pane ministře", dvě tváře. V jejím případě tu francouzskou a anglickou. Během zpěvaččiny kariéry byly tyto dvě tváře různě vzdálené. Nyní po vydání alba "Loved Me Back To Live"se od sebe, bohužel, odtáhly takovým způsobem, že nad tím až zůstává rozum stát. Po nadšení, které ve mně vyvolalo loňské "Sans Attendre", je anglicky zpívaná novinka tvrdým dopadem na zem. Snad všechno, za co lidi tuto zpěvačku nemají rádi a díky čemuž získala určitá klišé, se tu objevuje značně koncentrované. Ať už je to kýč, bezmyšlenkovité cílení na současné trendy nebo třeba až absurdní napodobování jiných.

Vlastně to začíná již s úvodním, titulním songem a od prvních tónů, kde se pokouší hrát si na Rihannu. Problém je ten, že do expresivní zpěvačky z Barbadosu má setsakramentsky daleko. A v podobném r'n'b duchu pokračuje i dále. Jakoby si neuvědomovala, že není ani černoška, ani někdo mladý, kdo si může na černou hudbu hrát. Její kořeny jsou úplně v jiných stylech, takže tyto pokusy zní uměle až kýčovitě a k Céline Dion to nesedí daleko více jak její taneční pokusy v minulosti. Podobné je to i s latino rytmy a jakousi uhlazenou bossa novou, kterou pokouší v "At Seventeen", a ani to nezní příliš přirozeně.

Kupodivu ničemu nepomohou ani hosté. Ne-Yo v písni "Incredible", která hodně zavání Michaelem Jacksonem, je tím prvním. Jejich naturely a přirozené feelingy se tu sice neperou, ale snad ještě hůř - totálně se míjí. Člověk by řekl, že legenda, jakou je Stevie Wonder, nemůže nic zkazit, ovšem "Overjoyed" dokazuje opak. Wonderův hit z roku 1985 se bohužel nepodařilo upravit tak, aby do konceptu alba zapadl a hlavně, aby v něm sama zpěvačka nepůsobila, jakože se tam ocitla úplnou náhodou. Je zcela zřejmé, že celá deska cílí primárně na Ameriku, a je otázka, zda jí to za oceánem zbaští. Obávám se, že nikoli, ona je ta snaha totiž neskutečně křečovitá.

Když se mimochodem najde dobrá písnička jako "Water And A Flame", dostane na prdel otřesnou produkcí, která ji zažene někam do urban music z přelomu tisíciletí. V takové "Save Your Soul", kde se Céline Dion snaží zachytit současné trendy - ať už ve frázování nebo rytmikou - působí vysloveně směšně. Nemůžete se pak zbavit dojmu, že zachránit by měla předně duši téhle desky, protože to je hlavní atribut, který jí výrazně chybí.

Naštěstí ne vše je zcela tragické. Předně je to Céline Dion jako taková. Pořád je to vynikající zpěvačka s výborným hlasem, ačkoli tenhle fakt si u každé z nepovedených písniček musíte neustále připomínat. Těch zdařilých je opravdu pár. Jednou z nich je dramatická "Breakaway" nebo, pokud si odmyslíte úděsné sbory, i optimistická "Thank You". Výbornou záležitostí je předposlední "Always Be Your Girl", kde Walter Afanasieff konečně pochopil, že méně je někde více. Stačilo jen piano, nechat Céline Dion zpívat a ve vhodnou připojit i jemný podkres orchestru. K tomuto triu se na poslední chvíli připojí i gradující skladba "Unfinished Songs", kterou napsala Diane Warren. Pokud by ji někdo okleštil o zbytečné efekty, patřila by k nejlepším na desce.

Zakopaný pes je tedy evidentně ve spolupracovnících, které si Céline Dion vybírá. V případě těch francouzských jsou to nejspíš přátelé nebo alespoň lidi, kteří ji dokážou lépe pochopit. V případě těch, kteří tvoří její anglické nahrávky, má člověk pocit, že až na Afansieffa jde spíše o lidi tvořící jakýsi produkt, naprosto bezmyšlenkovitě a bez citu. Nemohu se tedy zbavit dojmu, že opustit lidi jako David Foster, Humberto Gatica, Vito Luprano či Rick Nowels byla ze strany Kanďanky kardinální chyba.

Musím se přiznat, že po poslechu "Loved Me Back To Life" jsem měl pocit zvláštní prázdnoty, jako by mi tahle deska nedala vůbec nic. Zkoušel jsem se jí proposlouchat několikanásobným přehráním při různých příležitostech, dát jí chvíli klidu a pak se k ní vrátit, a, bohužel, zmíněný pocit přetrvává i nadále. Dokonce to došlo tak daleko, že jsem si musel znovu poslechnout "Sans Attendre", abych se ujistil, že mě před rokem nešálil sluch. Ne, vše v pořádku. Francouzské album je pořád plné života, lehkosti, poetiky, nadhledu, vnitřní síly i duše. Tedy všeho toho, co "Loved Me Back To Life" tolik chybí. Zůstává jen příliš chtěné pozlátko a Céline Dion jako noc a den. Ten den si vybrala před rokem a nyní zapadla do noci, hodně temné noci.

NÁZORY
  • Souhlas (Radim, 06.12.2013 11:02) Reagovat

    Souhlasím s autorem. Z této desky poslouchám jen Breakaway a Unfinished Songs. I titulní Loved Me Back To Life mě už omrzela.

    • Re: Souhlas (kouddy, 06.12.2013 14:41) Reagovat

      Loved me back to life je pro me jednim z nejvetsich prekvapeni tento rok. Uzasna skladba, jedna z nej, jake kdy natocila.

  • konecne po delsi dobe na ms nejaka nazorova kontroverze (jarecek, 06.12.2013 11:07) Reagovat

    :))

    • Re: konecne po delsi dobe na ms nejaka nazorova kontroverze (bodion, 09.12.2013 09:55) Reagovat

      Ked bolo album volne na Soundcloude tak tu z titulky zaznelo: "uz teraz mozme povedat ze jeji navrat je velmi povedeny" :D bolo by zaujimave mat tu protirecenziu od cloveka co si to vtedy napocuval

  • Nu... (Jindřich Kunc, 06.12.2013 12:29) Reagovat

    ...ještěže si každý člověk může udělat svůj vlastní názor.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Céline Dion kvůli nemoci zrušila celé evropské turné (27.05.2023 18:43)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Céline Dion natočila několik písní pro soundtrack k filmu "Love Again", ve kterém i hraje (15.05.2023 08:21)
- Video: Nesmrtelný hit "My Heart Will Go On" od Céline Dion dostal v podání skupiny MUNA indiefolkový nádech (10.04.2023 10:22)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Video: Podívejte se na Rihannu (a její těhotenské bříško) na Super Bowlu (13.02.2023 12:30)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Rihanna žhaví fanoušky na své vystoupení na Super Bowlu krátkou ukázkou (14.01.2023 18:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu