shop.musicserver.cz

Zavedená jména už netáhnou. Tak ať si třeba táhnou

Vydáno: 10.12.2013 12:40 v sekci Na okraj - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Dva podzimy, dvě nekončící série přešlapů. Taková bilance zamazává jinak zářivé konce roku. Loni pop spal a nudu mělo rozrazit několik málo stálic. Marně. Letos se vrátily největší hvězdy a znovu to nevyšlo - co album, to minela. Stará garda si tak může balit kufry, její příští desky už nikoho zajímat nebudou.

Lady Gaga, Katy Perry, Britney Spears
© popcrush.com
Impulzem pro vznik článku Rok v popu byla snaha poukázat na všeobecné zklamání z loňských posledních měsíců, kdy si největší hvězdy žánru jako Lady Gaga nebo Katy Perry vybraly tvořivé volno a pouze kasírovaly fanoušky na koncertech. A ani zbylé divy žádné divy nepředvedly. Nelly Furtado zůstala s "The Spirit Indestructible" daleko za geniálním "Loose", divan Mika se rozpustil ve sladkém patosu a Pink se utopila v (pod)průměrnosti. A královna Madonna? "MDNA" bylo snad nejjalovějším popovým albem poslední doby. Sluchy popařů se tak začaly v nadějích připravovat na další rok, ten letošní, který sliboval velký trojboj titánek žánru. Perry, Gaga i Britney se ale nechaly převálcovat mladší krví.

Kdo by před rokem tipoval, že "ARTPOP" matky všech příšerek porazí twerkující Miley Cyrus? Zřejmě nikdo. A čekal někdo, že "Teenage Dream", jedno z nejhitovějších alb všech dob, Katy Perry zazdí unylým a absolutně neambiciózním následovníkem, které bude všechno, jen ne temný a osobní, jak rozvedená interpretka dopředu hlásala? Asi také ne. Korunu všemu pak nasadila Britney Spears, které se sice většina posluchačů vysmívá, ale od dob vynikajícího "Blackout" vydávala samé slušné nahrávky. Šňůru ale přerušila s rezonujícím kusem plechu "Britney Jean".

William Orbit
© last.fm
Na vině jsou především producenti, skoro jako kdyby jim chyběla odvaha. William Orbit dokáže produkovat geniální popové melodie a propojovat v nich elektroniku s živými nástroji, ale jak už ukázalo zmiňované "MDNA" a nově i "Britney Jean", ani on není všemocný. Max Martin a Dr. Luke už mají pažbu rozsekanou na tisíc kousků z nekončící série hitových zářezů, jenže u "Prism" Katy Perry se drželi až překvapivě při zdi. A Gaga? Ta sice nevydala vůbec špatné album, ale její kouzlo už, zdá se, pominulo. Její písničky už netáhnou, postrádají nekontrolovatelnou hitovost a přílišná zvuková vyhraněnost jí zavírá dveře před nejvyššími patry obliby, ve kterých ještě nedávno měla rezidenci.

Je jasné, že na těchto třech zpěvačkách celý popový svět nestojí a točil by se i bez nich. V minulých letech ale silně podpíraly jeho základy a bylo téměř jistotou, že cokoliv týmy kolem nich dají dohromady, potěší drtivou většinu milovníků popu. Ti mají nyní ale jiné oblíbence. Přehnaně dunivé aranže jsou střídány minimalističtějšími s osobnějšími texty, přebornicí je v tomto směru Lorde, sedmnáctiletý zázrak z Nového Zélandu. Stojí v pomyslné opozici s všemi přehnaně vystajlovanými interpretkami, které pro všechen svůj makeup a teatrálnost mají problém dopravit své písničky přímo k posluchačům. Stávají se plastovými modlami, u nichž vizuální prezentace zastiňuje to, čím by měly být skutečně - zpěvačkami. Navíc jsou do nich vkládány ze strany vydavatelství takové naděje (a finanční prostředky), že výsledný tlak rozmělňuje veškeré progresivní ambice. Největší jména se proto zacyklila v bludném kruhu, z nějž se jim bude jen velmi těžko vykračovat.

Lorde přesto není v boji za zvukovou originalitu sama. Není náhodou, že éter a platící fanoušci raději podléhají třeba i nové verzi Miley Cyrus. "Bangerz" rozpohybovali neoposlouchaní producenti, dali dohromady pestrou nahrávku s přesahy do mnoha stylů, ale zároveň nezapomněli na přístupnost a jasné melodie. A něco nového. I když je Miley ještě otravnější než v minulosti, dokázala se jednoznačně odlišit. Na konkurenci tak může v klidu dál vyplazovat jazyk a srážet ji svou demoliční koulí. Ta si teď nic jiného ostatně ani nezaslouží.


NÁZORY
  • Nesouhlas (sis, 10.12.2013 17:43) Reagovat

    Jejda co plasite? vzdyt jejich alba a pisnicky jsu na tom lip nez u naproste vetsiny interpretu. Nekteri jsou radi, ze se vubec umisti, a vy tvrdite, ze jejich alba jsou propadaky?

  • Souhlas (Tommy, 10.12.2013 17:45) Reagovat

    S clankem souhlasim, ty desky jsou vsechny tak podprumerny, ze je mi to az lito pritom Bangerz od Miley mi od zacatku nevadil i kdyz ona mi vadila... Ale deska Artpop mi prijde teda dobra. Nemam rad songy, ktery jsou hned na prvni poslech vtiravy a vlezly - hitovy. Tudiz mi Artpop vyhovuje a myslim, ze je tam vic hitu nez se zda. Hlavne je to deska, ktera se da CELA poslouchat od zacatku do konce. To se o ostatnich teda rict neda. Hlavne Britney Jean je snad vtip a beru to jako EP nebo nevydane songy z Femme Fatale...

    • Re: Souhlas (Doupik, 10.12.2013 20:35) Reagovat

      ARTPOP je samozřejmě povedený, jen prodejně nezazářil a Gaga už tak nezajímá. Od Miley jsem nic nečekal a je to nej mainstream pop deska letos :-)
      A hlavně se mi líbí, že stoupá obliba alt/pop/electronica jako Lorde, MS MR, Chvrches.

    • Re: Souhlas (Katka, 10.12.2013 23:50) Reagovat

      Jde o to, že Lady Gaga se představě komerční popové hvězdy i přes její bombastický extravagantní mediální obraz vymyká a to myslím jako kompliment. Gaga je především umělkyně, která sama tvoří, už jen to z jakého vzešla podhoubí, jak se nebojí experimentovat, myslím, že je logické a nevyhnutelné, že nebude chtít hudebně setrvávat na místě a posune se dále, možná do míst, která už většina posluchačů sezonních hitů nebude schopná akceptovat. Takže je možné, že tam, kde jiné dnešní popové hvězdy vyhasnou, ona jen muzikantsky vyzraje i když to znamená, že už nebude okupovat přední místa hitparád. Upozorňuji, že nejsem její fanynka.

  • Miley? (bodion, 12.12.2013 10:08) Reagovat

    Tak s tou Miley to zrovna tiez take zhave nieje, Bangerz sa v milionoch nepredava, naopak o chvilu ju v predajnosti preskoci dokonca aj Celine Dion ktorej sa o hitoch uz ani nesniva a vacsina ludi uz ani nevie ako vyzera a ze vydava albumy.

    Skor by som povedal ze ide o temnu dobu celkovo pre vsetky zabehnute mena nad 25/30 rokov a nejde az tak o tu kvalitu albumov, brat toto ako jediny broblem mi pride velmi kratkozrake. Dokonca uz aj ta Rihanna sa poslednym albumom dost natrapila a neslo jej to az tak lahko.

    Praveze jedina ktora vyuzila minuly rok naplno bola prave Pink, nemala okolo ziadnu konkurenciu, vypustila z albumu 4 hitovky a vsetky sa chytili, ani priemerny album jej to neprekazil. Mozno ze tento rok je trh velmi presyteny ale ludi je stale rovnako, nejak sa to prejavit muselo


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Britney Spears vydá v říjnu knihu "The Woman In Me". Popíše v ní i mnohaleté opatrovnictví (17.07.2023 10:18)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu