shop.musicserver.cz
Nick Cave & The Bad Seeds, Shilpa Ray, Tipsport Arena Praha, Praha, 22.11.2013

Víme, kdo jste

Vydáno: 23.11.2013 07:46 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Pět a půl křížku na hřbetě coby předdůchodový věk? V případě Nicka Cavea spíše období největší životní vitality. Se svými souputníky The Bad Seeds a novinkou "Push The Sky Away" počastoval Tipsport Arenu svou přítomností jen pár měsíců poté, co odrovnal slovenský festival Pohoda. A byl ještě rozjetější.

Live: Nick Cave & The Bad Seeds

místo: Tipsport Arena Praha, Praha
datum: 22. listopadu 2013
support: Shilpa Ray
setlist: We No Who U R; Jubilee Street; Tupelo; Red Right Hand; Mermaids; The Weeping Song; From Her To Eternity; West Country Girl; God Is In The House; Love Letter; Into My Arms; Higgs Boson Blues; The Mercy Seat; Stagger Lee; Push The Sky Away
přídavky: Papa Won't Leave You, Henry; Deanna; We Real Cool
Fotogalerie

Nick Cave, Tipsport Arena, Praha, 22.11.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Coby ročník devadesát dva mě stejně nepřestane fascinovat Caveova kondice. Představit si svého věkem příbuzného otce, jak sto dvacet minut mění stanoviště na pódiu rychlostí veverky? Vyloučeno. A ještě k tomu zvládne udýchat sedmiminutový manifest "The Mercy Seat"! Nebo intonačně uhrát scénku s mnoha mluvčími, ale s gangsterem zvaným "Stagger Lee" v čele. Rodilého Australana od pozdních sedmdesátek s první kapelou The Boys Next Door zkrátka nepřestalo bavit být středem pozornosti. A nemusí se vnucovat. Když totiž pohlížíte do jeho rozzuřených, upřených očí přímo nad vámi, stříká na vás jeho pot a řve vám do tváře "walk'n'cry, kneel'n'cry", nenecháte se pobízet.

Ovšem nebyl to jen od hlavy až k patě černě oděný elegán, který ten večer vřeštěl. Záhadu, co to leží na stolku uprostřed pódia za hranol, objasnila Američanka s indickou krví Shilpa Ray, když poprvé zatáhla. Indické harmonium se z místa celou půl hodinu skutečně nepohnulo ani o milimetr. Svérázný přístup ke hře vykouzlila zpěvačka jen horizontálním pohybem měchu ku posluchačům a zpátky. Jenže než jste se stačili nabažit onou přitažlivou manipulací s nástrojem, vybalila Shilpa svůj mocný hlasový arzenál.

"Vulgární Ella Fitzgerald" nebo Patti Smith? Jen těžko tak unikátní projev zařadit. Ray je ze všeho nejvíce asi Cave v sukni, s barvou Lany Del Rey a chraplákem Asafa Avidana v nejvyšších otáčkách. A i to je málo na to, co předvedla při druhé skladbě. Vykřičela během ní snad všechny svoje těžkosti života, a mohla tak zbytek setu odzpívat s čistou hlavou. Bohužel. Tóniny, tempa ani rytmy se poté totiž příliš nestřídaly, a počáteční vzrušení tak postupně opadlo. Což nemusí interpretku trápit - až se o ní dozví režisér Tim Burton, o pozornost veřejnosti mít rozhodně nouzi nebude.

Nick Cave, Tipsport Arena, Praha, 22.11.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nick Cave & The Bad Seeds si ji u českých posluchačů pravidelně budují od roku 1992, kdy debutovali ve velkém sále Lucerny. A právě skladby z desek vydané nejblíže tomuto datu sklidily v pátek největší aplaus. Což má i své faktické opodstatnění - návštěvníci věkového průměru pětatřicet až čtyřicet byli na počátku devadesátých let v tom nejlepším věku vstřebat zhoubně kouzelnou atmosféru Caveových temných večírků a zároveň ji spoluutvořit absolutní ztrátou sebekontroly. Reakce - to je to, co chce zpěvák vidět. Snad každý, kdo četl jeho biografii psanou Ianem Johnstonem, si teď jistě vzpomene na extrémní případy, kdy se odezvu snažil z publika doslova vymlátit. Dnes už na to jde elegantněji, prostřednictvím slov "come on". A samozřejmě svou teatrálností.

Dostat z přítomných výtažek rokenrolu se pokoušel už v průběhu druhé skladby "Jubilee Street". Ještě předtím se ale zbavil fotografů, které nasměroval k východu zamáváním a ironickým "goodbye". Warren Ellis ho, tak trochu nepřítomně, podpořil fakáčem mířeným kamsi před pódium. Zlá semena jsou ve formě, je to dobré. V mohutně vygradovaném závěru "Jubilee Street" už Nick divoce roztáčel své patentované taneční kreace a rozohněný, zarostlý houslista poprvé vymrštil zničený smyčec. Jako když hází oštěpem. A oblouček onen večer opsal ještě třikrát.

Podobně silnou osobnost, jako byl kytarista Blixa Bargeld, Australan potřeboval. S flétnistou a dále pianistou či kytaristou Ellisem se hudebně vzájemně hecují, načež se v zajetí podmanivých rytmů "From Her To Eternity" přestanou v tom nejlepším slova smyslu ovládat. Předák s havraními vlasy se tyčí v bezprostředním kontaktu nad publikem a šepotem i řevem dekadentního textu si hraje s naivitou posluchače.
Nick Cave, Tipsport Arena, Praha, 22.11.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Autor (ne)skutečných zvuků s plnovousem zase páře tělo houslí řezavými pohyby smyčcem. V klasických caveovských, sborově zpívaných baladách jako "God Is In The House" naopak vyplave na povrch krása čistých linií klavíru a strunného nástroje. V písních "The Weeping Song" a "Papa Won't Leave You, Henry" však zůstane Blixa se svým hučivým, otcovským basem navždy nenahraditelný.

Jen jediný zástupce nových The Bad Seeds (před "Push The Sky Away" je opustil předposlední zakládající člen Mick Harvey) ale dohlíží na to, jak se bude přikládat do kotle. Ano, je to nepřekvapivě Cave se svou nezkrotnou touhou laškovat s posluchači. Nejprve si je lehce zpracoval, a to hned při první "We No Who U R", kdy je nechal dotknout se jejich idola. Během "Tupelo" už mu leželi u nohou všichni. Když totiž nedaleko od pódia zahlédl asi desetiletého chlapce na cizích ramenou, nechal ho prostoupit davem k sobě a tváří v tvář a ruku v ruce jen a jen jemu zpíval verše "o go to sleep lil' children, the sandmans in his way but the lil' children know they listen to the beating of their blood". Cave vypadal dojatě - dost možná si přitom vzpomněl na domov, na své kluky-dvojčata v podobném věku. Obměkčit se ho rovněž pokusila fanynka v první řadě rudou růží. Oči se už neleskly, zato polibek byl.

Australsko-britská sedma Nick Cave & The Bad Seeds opět dokázala, že vše, co skládá a předvádí naživo, dělá výhradně pro své příznivce. Vydává ze sebe to nejlepší a na oplátku chce po příjemcích to samé. A to je fér, co říkáte?

NÁZORY
  • Harmonium (Nightporter, 23.11.2013 11:56) Reagovat

    Milý autore, nástroj na který hrála předskokanka nebyl výstředně držený akordeon, ale harmonium, které je v Indii celkem běžné a skutečně se takto ovládá a ne jinak...

    • Re: Harmonium (Andrea Š., 23.11.2013 15:35) Reagovat

      Dobrý den, skutečně se jedná o indické harmonium, chyba je na mé straně a omlouvám se za ni. S pozdravem Andrea Š.

      • Re: Harmonium (ndr, 04.12.2013 01:39) Reagovat

        tuhle reakci jsem nepochopil ani po 14 dnech. prisla jako matka recenzenta, aby vysvetlila, ze syn nema paru o hudbe? nebo jak

        • Re: Harmonium (ndr, 04.12.2013 01:44) Reagovat

          aha, sorry, blbnou mi internety

  • Jubilee street (solomon short, 23.11.2013 19:52) Reagovat

    ve verzi, jak zaznela na prazskem koncerte, je nejvetsim narezem co jsem kdy slysel. Ta sonicka smrst na konci nam rozzarila ocka jak supernovy.

    Fenomenalni koncert, dekujeme Nicku, Warrene a ostatni...
    Tuze spokojeni (a uspokojeni) MD & MD

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Deska plná tajemství a koncert plný emocí: Nick Cave & The Bad Seeds jsou zpět a přijedou i do Prahy (16.03.2024 18:06)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu