shop.musicserver.cz
White Lies, In The Valley Below, Lucerna Music Bar, Praha, 17.11.2013

Polobozi Biffy Clyro? Pf. White Lies se ani nemuseli svlékat

Vydáno: 18.11.2013 08:31 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

A že horko bylo. Z White Lies lilo tolik, co ze sebe vyždímali refrénů jako poleno a co z hrdel vyprodaného klubu sborově proudilo hymen. Češi třímali svá srdíčka v dlani a hlomozem dávali najevo, že post-punk ještě nesmí zemřít. Tak zarputile, že frontmanovy rozkošné manifesty o smrti často nebyly slyšet.

Live: White Lies

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 17. listopadu 2013
setlist: To Lose My Life, There Goes Our Love Again, A Place To Hide, Mother Tongue, Streetlights, Farewell To The Fairground, Be Your Man, E.S.T., The Power & The Glory, Getting Even, Unfinished Business, I Would Die 4 U (Prince cover), First Time Caller, Death
přídavky: Big TV, Bigger Than Us

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 17.11.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
White Lies jsou prototypem kapely, na jejímž potenciálu se nikdy neshodne většina. Ta první je uctívá pro velmi sofistikované texty plné existenciálních témat a neskutečný náboj zpěvákova barytonu, ta druhá nad nimi láme raybanky kvůli hipsterským textům o smrti a podlehnutí gravitaci na koncertech. Kam tedy s nimi? Přiřadit je mezi čestné pokračovatele osmdesátkové tradice v čele s Joy Division, nebo je snad zamést na hromadu umístěnou za cedulí "Dívání se na špičky bot a nevzrušené máchání prádla už není in ani sexy?"

Reportáže ze tří dříve odehraných vystoupení v tuzemsku se v podstatě shodují, že trojice z londýnského Ealingu je doma ve studiu. Dokonce i natřískaný Lucerna Music Bar to viděl v roce 2011 naživo černě - a že se pánové o tak temný až ubíjející rituál rozhodně nesnažili. Stejný klub, o dva roky později - tlačenka jako poprvé, ruce nahoře, nohy ve vzduchu, publikum v nebesích a Harry McVeigh (viditelně) v ráji. Zakopanej pes se probudil a řekl: "Chce to čas a pop."

White Lies s novou deskou "Big TV" uzavřeli šestiletou depresivní kapitolu a otevřeli se světu. A vnitřní proměna byla znát i v neděli večer. Britové rozbalili své staré i nové ohromné refrény, které frontman glosoval několikerým vítězoslavným véčkem rukou nad hlavou. Takové prudké pohyby snad nikdo nečekal. Fronta ještě před několika desítkami minut meandrující podél Vodičkovy ulice až k ten den mimořádně čilému Václaváku propadla po napresování před, za a mezi sloupy okamžitě lživé vášni s temným sexy veršem "he said to lose my life or lose my love". Všechno po něm už je jen šílenství.

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 17.11.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Píseň "There Goes Our Love Again" odstartovala čertovskou jízdu temnými hvozdy, ve kterých ale těžko zabloudíte. Hodinový set totiž nabídl hned několik hymen šamp(i)ónů, při nichž se přísně svraštěná obočí překlopila do mírných mističek. Zařazení popin "The Power And The Glory" a Princeova coveru "I Would Die 4 U" do syrového post-punk revivalového repertoáru neuvěřitelně bodlo. Ta druhá navíc ukázala White Lies ve zcela nové podobě. Bubeník Jack za xylofonem, Harry bez kytary frázující do úsečného synthpopového rytmu - člověk by snad uvěřil myšlence, že mu ve chvilce nepozornosti, již zavinil epesní laserový závoj nad hlavou, unikla rošáda večerních headlinerů za předkapelu.

Ta by asi rozevlátou píseň snesla lépe. I když těžko říct - losangeleské duo In The Valley Below zní současně i retro zároveň, stejně jako popově a přitom grungeově. V jednu chvíli zvuk Jeffreyho Jacoba a černovlasé Florence Welch Angely Gail s hlasem Shaniy Twain působí, jako kdyby se Katy Perry rozhodla proniknout do tajemství světa kytar. Jindy pár zase vybalí sebevědomou deerhunterovskou rytmiku. Až skončíte na pochybách, jestli ty jejich vintage hadry přece jen nejsou out. Pak se ale připomenou těžkopádné refrény s minimální fabulací a ukáže se, že slovo nemoderní vystihne zvuk dvojice poměrně přesně.

Nakolik je, či není v kurzu v druhé dekádě nového tisíciletí post-punkový revival, se dozvíte v připravovaném rozhovoru s baskytaristou Charlesem Cavem. Mimochodem s jedním z nejmilejších, nejcharizmatičtějších a - teď se podržte - nejupovídanějších muzikantů, s nimiž jsem se kdy setkala. Přestože se celou dobu na pódiu krčil ve svém introvertním krunýři a se zakaboněným výrazem ve vší tichosti rozmlouval se strunami. Jen při duetech s McVeighem vzhlédl k publiku. Jeho part ale skoro ve všech případech zabředl do zvukového guláše, kterým už jsou stísněné a členité prostory Music Baru proslulé.

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 17.11.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Kdo se v předstihu podíval na setlist White Lies, mohl se připravit na to, že tenhle koncert bude srdíčkový. Britové ze svých tří dosud vydaných studiových desek vyzobali ty největší hity a nejsilnější melodie a sestavili snový seznam skladeb. "There Goes Our Love Again", "A Place To Hide", "Farewell To The Fairground", "Unfinished Business"... s "Death" před přídavky a "Bigger Than Us" na závěr. Co víc si přát. Oba singly odzpívali a odskákali posluchači od začátku do konce a u obou byl Harry bez sebe. Do provedení dal naprosto všechno a při refrénu druhé zmíněné skladby se nechal natolik strhnout emocemi, že jeho ruce bezděčně vystřelovaly vzhůru. Jako by jemu samotnému běhal mráz po zádech.

Po odehrání setu nešetřil děkovnými výrazy a nesmírně zářil. A taková byla celá show. Nikoliv syrová, chladná, statická, jak by možná mnozí předpovídali. Ale velmi pozitivní, mohutná a přitom skromná díky charakterům členů. Album "Big TV" před českým publikem obstálo. A pokud se tak stane celosvětově, příště si třeba na White Lies zajdeme už do velké haly.

NÁZORY
  • nedá se to číst (Jirka, 18.11.2013 10:37) Reagovat

    Fronta ještě před několika desítkami minut meandrující podél Vodičkovy ulice až k ten den mimořádně čilému Václaváku propadla po napresování před, za a mezi sloupy okamžitě lživé vášni s temným sexy veršem "he said to lose my life or lose my love"

    nebo že koncert bude srdíčkový?
    to je masakr. Dámo příště to napiš normálně - Keep it simple sucker.

    • Re: nedá se to číst (Lajos, 18.11.2013 11:05) Reagovat

      Přesně paní, nechci ji urazit, tohle měl bejt jako pokus o vtipně napsanou recenzi? O smrti má texty kdejaká kapela, proč se nad tim pozastavovat a dělat z WL jakousi pseudokapelu, která vše jen předstírá a lidé co takzvaně ví, a opovrhují hipsterama (jak je to dnes v módě), nad ní lámou raybanky. Já jsem tam byl, vystál jsem si frontu. Dostal jsem to nejlepší z WL, byl jsem asi jedním z mála co zažili první koncert WL v čechách na Planetu, za těch X let neskutečná změna, ale to je jasny že se otrkáte proniknete do byznysu zestárnete, tak proč se pozastavovat nad vývojem... Bylo to super a je dobře že WL byli nadšeni a překvapeni vřelým přijetím v Praze (vydatně to oplatili), rád na ně zajdu příště zase, protože to slibuje skvělé hudební zážitky.

    • Re: nedá se to číst (Adéla, 18.11.2013 14:11) Reagovat

      Podle mě právě jedním z kouzel (gonzo)žurnalistiky je právě pestrost stylů a rukopisů, kterými někteří novináři dosáhnou své rozpoznatelnosti, což je myslím fajn. Plusem je navíc to, když je z článku cítit nadšení pro věc a poctivost práce, nikoliv jen "rychle utíkám domů a dopíšu předepsanej článek, hlavně abych byl první!" (což je často cítit např. z Vedralových reportáží, podotýkám, že ne vždy, ale často mi to přijde odfláknutý). To je svoboda psaní a pokud tě tenhle styl irituje a špatně se čte (samozřejmě že díky složitosti jazyka se tohle čte hůř, ale to nesnižuje kvalitu recenze), je zase tvoje svoboda to nečíst. A ne usměrňovat autorku "dámo příště to napiš normálně".

      • Re: nedá se to číst (bů!, 18.11.2013 14:40) Reagovat

        dá se to číst, jestli ti to nedá a budeš psát, že se to nedá, tak mi to nedá a jednu ti dám.

      • Re: nedá se to číst (jirka, 18.11.2013 16:58) Reagovat

        Ale já si to přečíst chci. Rád si přečtu o koncertu z jiného úhlu pohledu. Jen upřednostňuju věcnost a různé zajímavosti než kostrbatou stylisticky nezvládnutou lyriku: "co ze sebe vyždímali refrénů jako poleno a co z hrdel vyprodaného klubu sborově proudilo hymen." Hymen a srdíčka to je podle mě i na WL trošku moc. Keep it simple sucker k tomu se musí každy dopracovat. Místo pro názory je tu od toho je sem napsat a tvoje svoboda je nečíst je:).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Obří mural Iana Curtise v jeho rodném Manchesteru byl konečně obnoven. Nově jej najdete poblíž nádraží Piccadilly (13.09.2023 18:37)
- Recenze: Reedice "Come On Over" Shanii Twain je velmi důstojnou vzpomínkou na nejprodávanější desku nejkrásnější zpěvačky své doby (29.08.2023 08:00)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Odkaz Joy Division a New Order opět ožije díky Peteru Hookovi (05.05.2023 12:45)
- Audio: Shania Twain přezpívala skladbu "Falling" od Harryho Stylese. Otiskla do ní svou bolest (22.03.2023 08:09)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu