shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 14. listopadu

Eminemovi se v USA podařil s "Marshall Mathers LP 2" úžasný start

Vydáno: 14.11.2013 23:47 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Osm set tisíc "MMLP2" je druhé nejlepší číslo roku a výborný výsledek i na poměry prodejního rekordmana Eminema. Daleko za sebou nechal Kanaďanky Celine Dion a Avril Lavigne. V singlech ale zatím neporazil Novozélanďanku Lorde, "The Monster" však k tomu rychle míří. Lady Gaga měla nejvyšší novinku.

Lorde - Royals
© facebook interpreta
SINGLY - "Royals" kralují singlům i posedmé. Lorde opět předvedla stabilní výkon: 168 millionů impresí v rádiích (-2 %), 7,2 milionů streamů a 186 tisíc downloadů. Obhajoba vítězství už ale bude těžší, když tu máme kombo Eminem-Rihanna.

"The Monster" poskočil na stříbro, a to přitom přišel o většinu downloadů (150, -60 %), protože se vracely iTunes nákupy těm, kteří upgradovali na plnou desku (více k principu výpočtu v tomto vydání). Doslova vyletěl ale ve streamech o 115 % na 4,9 milionu a rádiích o třiapadesát procent na 56 mega. Novozélanďanka měla v celkovém Billboard vzorci o pětinu více bodů, příští týden se ale dvojici vrátí downloady k normálu a vše pak může být jinak.

Miley Cyrus tedy spadla na bronz, zatímco Katy Perry a Avicii pozice obhájili. Druhý singl z "Prism" "Unconditionally" si polepšil na dvacet jedničku a videoklip už vyjde každým dnem. One Direction se "Story Of My Life" z debutové šestky spadli až na jedenáctku, a tak přepustili pozici Drakeovi a umožnili dosáhnout One Republic nového maxima s "Counting Stars" - sedmičky. Imagine Dragons si o místo pohoršili, protože je porazila debutující Lady Gaga s výborným "Dope" díky 8 milionům streamů vystoupení na YouTube Music Awards. "Applause" pak uzavírá první desítku.

Další novinku máme na šestnáctce: Christina Aguilera asistuje na "Say Something" indiepopovému duu A Great Big World. Úspěch způsobilo společné vystoupení v "The Voice". "Bad Day", poslední novinka Justina Biebera, byla až padesátá třetí. Na 76. příčce pak odstartovala Britney Spears s "Perfume".

    Top 10 - singly:
  1. Lorde - Royals
  2. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  3. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  4. Katy Perry - Roar
  5. Avicii - Wake Me Up
  6. Drake feat. Majid Jordan - Hold On, We're Going Home
  7. OneRepublic - Counting Stars
  8.  N Lady Gaga - Dope
  9. Imagine Dragons - Demons
  10. Lady Gaga - Applause

Eminem - The Marshall Mathers LP 2
© facebook interpreta
DESKY - Eminem je nejprodávanějším interpretem nulté dekády a jako jeden z mála i v dnešní době dokáže prodávat monstrózní sumy. Nejinak tomu je i v případě osmé řadovky "The Marshall Mathers LP 2" odkazující na originál z roku 2000. Ten byl také rapperovým prvním albem na čísle jedna, nepodařilo se to pouze "The Slim Shady LP" (stříbro) a logicky ani underground debutu "Infinite", který vyšel v nákladu cirka tisíce kusů.

A "MMLP2" si vedlo výtečně, 792 tisíc dokonce překonává výkon předchozích "Relapse" a "Recovery". Srovnat prodej s předchozími "The Eminem Show" a "Encore" přílis nejde, neboť poslední dvě desky před pauzou byly vypuštěny ke konci prodejního týdne a relevantnější jsou až celkové sumy. Ale vedle původního "Marshall Mathers" novinka postavit jde: a tam si proti 1,76 milionům příliš neškrtne. Dnes je však osm set tisíc úžasným výsledkem.

Co za úspěchem stojí? Pokud nebere v potaz samotnou osobu rappera a kvalitu a obsah alba, tak je zde několik faktorů, které přispěly k prodejům ještě vyšším, než se očekávalo. Předně například hra "Call Of Duty" - "Survival" byla první skladba, kterou jste z "MMLP2" oficiálně slyšeli, a bylo to prostřednictvím traileru k "Call Of Duty: Ghost", nejnovějšího přírůstku do populární herní série. A ke každé kopii zakoupené u GameStopu jste dostali kód ke zlevněnému stažení desky.

Na singlu "Berzerk" pak Eminem odhalil desku, název, datum vydání, výkonné producenty Ricka Rubina a Dr. Dreho i samotný singl ala Beastie Boys a následně jeho klip. Posluchači byli překvapeni a extrémně nadšeni a hlavně natěšeni. A poté mohlo začít pečlivě vybrané mediální kolečko. Skrze ESPN, Saturday Night Live nebo YouTube Music Awards Eminem hype vyhnal do neskutečných výšin. Dokonalý rádiový hit "The Monster" pak byl třešničkou na dortu.

Pro Eminema je to šesté vítězství se sólovkami, nad to má zlato za výběrovku "Curtain Call: The Hits", soundtrack k "8 Mile", desku s Bad Meets Evil a za oba počiny jako D12, takže celkem jedenáct prvenství.

Billboard spočítal, že se tento týden prodalo více "MMLP2" než desek na místech 2 až 32 dohromady. Má je tedy vůbec cenu vyjmenovávat? Ale ano, i níže máme zajímavé debuty. Na dvojce najdeme Celine Dion. Pro kanadskou zpěvačka je "Loved Me Back To Life" jedenáctou anglicky zpívanou řadovkou a 77 tisíc v kontextu celé kariéry není žádná sláva, stříbro je ale dobré. Porazila tak krajanku Avril Lavigne, která pětkou a 44 tisíci "Avril Lavigne" příliš neoslnila. Poslední novinka v první desítce ji zároveň uzavírá a jedná se o a capella formaci Pentatonix s deskou "PTX: Vol. II".

To posledně zlatí Arcade Fire se v Top 10 téměř neudrželi, spadli až na devítku. Naopak si polepšili Robertsonovi, a přeskočili tak Katy Perry. Pouze 39 % ztratila v druhém týdnu Kelly Clarkson. Na přibližně stejných číslech zůstali Drake a Lorde.

V americkém žebříčku se prvně objevil ostrovní boyband The Wanted, když třetí album "Word Of Mouth" skončilo sedmnácté. O tří místa níže přistálo "Moon Landing" kolegy Jamesa Blunta. A až na dvacet trojce je tajný tip tohoto týdne, "Matangi" zpěvačky M.I.A..

Příští týden podle míry propadu prodeje Eminema může zvítězit Lady Gaga. "ARTPOP" nemá příliš vysoké odhady, 250-300 tisíc, ale i tak by to mělo stačit. Uvidíme, jestli prodejně porazí Katy Perry a Miley Cyrus. Každopádně se nebude opakovat milion "Born This Way", tehdy triumfovala díky jednodolarové ceně Amazonu (nyní pro zápočet nepovolené, minimální cena v prvních čtyřech týdnech prodeje je 3,49 dolarů).

    Top 10 - alba:
  1.  N Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (792)
  2.  N Celine Dion - Loved Me Back To Life (77)
  3. ▲ The Robertsons - Duck The Halls: A Robertson Family Christmas (73, +5 %)
  4. Katy Perry - Prism (61, -33 %)
  5.  N Avril Lavigne - Avril Lavigne (44)
  6. Kelly Clarkson - Wrapped In Red (43, -39 %)
  7. Drake - Nothing Was The Same (37, -3 %)
  8. Lorde - Pure Heroine (35, +1 %)
  9. Arcade Fire - Reflektor (31, -77 %)
  10.  N Pentatonix - PTX: Vol. II (31)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.

NÁZORY
  • MMLP2 - prodeje (Roman, 15.11.2013 22:28) Reagovat

    Musím říct, že prodeje "MMLP2" jsou skutečně zasloužené, jelikož se jedná o opravdu velice kvalitní desku Eminema za poslední léta. Těším se na recenzi :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Céline Dion kvůli nemoci zrušila celé evropské turné (27.05.2023 18:43)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Céline Dion natočila několik písní pro soundtrack k filmu "Love Again", ve kterém i hraje (15.05.2023 08:21)
- Naživo: Avril Lavigne svůj stín ani na potřetí nepřekročila (27.04.2023 18:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu