shop.musicserver.cz
Hurts, Luno, Incheba Arena, Praha, 8.11.2013

Princové melancholie znovu zasahují

Vydáno: 09.11.2013 11:45 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: David Karas / musicserver.cz

Fanouškovská základna britských Hurts je opravdu obdivuhodná. Ačkoli k nám skupina jezdí i třikrát do roka, její nekriticky adorující příznivci dokážou veškeré koncertní prostory úhledně zaplnit. A na tom zatím největším potvrdilo duo Theo a Adam své tendence k dalšímu růstu. Přečtěte si náš report.

Live: Hurts

místo: Incheba aréna, Praha
datum: 8. listopadu 2013
support: Luno
setlist: Mercy, Miracle, Silver Lining, Wonderful Life, Somebody To Die For, Blind, Evelyn, Cupid, Unspoken, The Crow, Blood, Tears & Gold, Exile, Sandman, Sunday, Stay, Illuminated, The Road, Better Than Love, Help
Fotogalerie

Hurts, Incheba arena, Praha, 8.11.2013
© David Karas / musicserver.cz
Kdo v roce 2011 navštívil piešťanský festival Grape (o kterém ještě bude řeč), Luno už si nejspíš nevybaví. Během tehdejšího horkého srpnového odpoledne se čtveřice muzikantů tísnila v drobném stanu daleko od centra dění a přihlíželo jí všehovšudy asi deset lidí. A i ti se postupem času rozcházeli. Pak ale přišla povedená řadovka "Zeroth", kterou jsme na musicserveru vychválili i v makrorecenzi, a nyní i kšeft, který se neodmítá - předskakování na listopadových koncertech Hurts a Placebo v Praze - a s tím spojená publicita, o jaké se čtveřici možná ani nesnilo.

První štaci máme v tuto chvíli za sebou a nutno říct, že kapela dnes působí daleko sevřeněji, než tomu bylo dříve. A především - tma jí sluší. Zasněné hlukové stěny se v Inchebě krásně proplétaly s Brabcovou svíjející se kolem mikrofonu a návštěvníky Výstaviště postupně pohlcovala všeobjímající deprese, která dala zavzpomínat i na nedoceněnou Khoibu, ve které zpěvačka s květem ve vlasech dříve působila. Těžknoucí atmosféra plná ruchů a kytarových efektů se ale nesetkávala s velkým pochopením u převážně náctiletého publika a přinejmenším podle děvčat v prvních řadách, které se raději věnovaly svým smartphonům než poslechu nadějí dýchající titulní písni s popěvkem "let's fall in love", lze jejich vystoupení shrnout jednoduše. Jako dobrý koncert pro špatné publikum.

Hurts, Incheba arena, Praha, 8.11.2013
© David Karas / musicserver.cz
Britští Hurts k nám jezdí, jak to jen jejich tourplán dovolí, a ani letos tomu nebylo jinak. Jarní jednohubka v Lucerna Music Baru ale fungovala spíše jen jako navnadění před festivaly a plnohodnotnými podzimními zastávkami, na nichž autoři "Wonderful Life" slibovali dovézt všechno větší, hezčí a lepší. Nelhali.

Po technické stránce není možné koncertu cokoli vytknout. Zvuk byl křišťálově čistý od prvního tónu, bombastická scéna s větráky a zkříženými kusy kovu, které daly vzpomenout na industriální chloubu Ostravy, zase dávaly tušit, že to s chladem a mrazem myslí pánové Hutchcraft a Anderson ve svém melancholickém projevu opravdu vážně. Speciální zmínka patří i osvětlovači, který by za svůj dech beroucí výkon plný dynamiky, bohatých barev i logického zvolení odstínů podle tématu písně zasloužil metál. Epileptici by možná mluvili jinak, ale není pochyb o tom, že i on dokázal pozvednout úroveň, s jakou probíhaly koncerty Hurts dříve a jaké jsou dnes.

Hurts, Incheba arena, Praha, 8.11.2013
© David Karas / musicserver.cz
Základní koncept samozřejmě zůstal zachován. Ústřední dvojice tvůrců kultivovaného popu se v černých oblecích nebo vestičkách nechá obklopit obdobně oblečenou čtyřčlennou doprovodnou kapelou a její teatrální hra na vážnost ji spolu s rozhazováním bílých růží divákům prodá. Nějak takto to alespoň vypadalo na Grape festivalu.

Za dva roky se ale k ohlodané kostře začalo přidávat i nějaké to masíčko a dnes je jasně vidět, že spousta vydělaných prostředků je investována zpět do kapely, která díky tomu nepochybně roste. O nasvícení a efektní scéně jsem již psal, o tom, že se díky veškeré té práci kolem dá hovořit jako o tendenci ke směřování na stadiony, se zase dočtete v naší makrorecenzi k dvojce "Exile". Zajímavější ale je, jak na sobě zapracoval sám frontman.

Pryč jsou nekonečná postávání za mikrofonem, díky kterým pak během "Evelyn" působilo ojedinělé číslo s naoko rozbíjeným stojanem nepatřičně a uměle. Theo Hutcraft je dnes daleko živelnější, pohybově nadanější, usměvavější, jeho vokální přednes je působivější a celkově vyvolává daleko lidštější a přirozenější dojem, než jak tomu bylo dříve. Vystoupení v Incheba Areně si zpěvák vyloženě užíval a i jeho emocionální projevy byly uvěřitelnější. Každou chvíli si na důkaz vděčnosti zaťal ruce v pěst, aby je políbil, přitakával, chytal se za hlavu a nemohl uvěřit, jak silné odezvy od publika se mu dostává. A že to nebyly hrané emoce, ale nefalšované nadšení, potvrdila i slza dojetí lesknoucí se v jeho oku při nádherné, zpomalené verzi "Blood, Tears & Gold", vrcholu večera.

Nemá smysl vypisovat všechny písně, které během skoro dvouhodinového představení zazněly. Až na pár výjimek se totiž jednalo o téměř kompletní diskografii skupiny. A ať už to byl šlapající pilotní singl z druhé desky "Miracle", zeleně podsvícený nářez jménem "Cupid" nebo zasmušilá, do ruda zbarvená "Unspoken", sklízela u euforického publika nadšení, které bylo z letošních koncertů srovnatelné snad jen s Imagine Dragons v SaSaZu, jen dva dny starému zážitku s Bruno Marsem v O2 areně nebo s… ehm, Karlem Gottem na Rock For People. A o jaké pozdvižení se postarala balada "Stay", nejkrásnější skladba jejich repertoáru, to si asi dokážete představit.

Hurts, Incheba arena, Praha, 8.11.2013
© David Karas / musicserver.cz
Mezi novinkami vyčnívaly především singly - hlasivky přítomných se během sborového "o-eo-eó-o-eo-eó-ó" v kousku "Blind" mohly náležitě vykřičet a výborná "Somebody To Die For" i naživo potvrdila, že se jedná o jednu ze dvou nejlepších věcí, které Hurts pro "Exile" složili. Tou druhou je samozřejmě gradující kompozice "Help", ve které nechali své vzory z Depeche Mode a Pet Shop Boys daleko za sebou a dokázali, že i jindy patetický dětský sbor může být v písni použit s grácií a ku prospěchu věci.

Bohužel je to právě závěrečná "Help", ke které míří moje jediná výtka. V živém provedení totiž kapela spoléhala na to, že sbory zastoupí publikum, a to zde včera večer poprvé a naposledy zklamalo, čímž se vycizelované a dlouho budované napětí ze skladby vytratilo. Jedna píseň ale dobrý koncert nedělá, a že se ten včerejší i přesto mimořádně povedl, není žádných pochyb. Na rozsvícení stovek mobilů během "Illuminated" nebo zlámání stojanu pro mikrofon během finále "The Road" se prostě nezapomíná.

Je to jen pár dní, co jedni z předních představitelů synthpopu oznámili počátek prací na třetí studiovce. Pokud si na ní dají záležet a neuspěchají její vydání, které ublížilo kvalitám dvojky "Exile", mohli bychom se od nich dočkat ještě hodně příjemných věcí. A třeba i na ty stadiony jednou dojde.

NÁZORY
  • Help (Tammi, 09.11.2013 12:11) Reagovat

    Myslím, že skoro všem fanouškům došlo, že při chorálové části Help, mají zpívat .Tato zpráva se šířila i skrze sociální sítě.. Co jsem viděla, tak se všichni snažili, bohužel už nám ke konci dochazely sily (i hlas :D) snad z toho nebyli kluci zklamaní :)

    • Re: Help (petr, 10.11.2013 16:43) Reagovat

      Já myslím, že se to nakonec povedlo :) Mé hlasivky přežily vše, i Blind.

  • Luno (Zuzka, 09.11.2013 22:09) Reagovat

    Velmi nespravedlivé si myslím. Možná se publikum nezajímalo, protože zpěvačka měla charisma pod bodem nula a do publika se podívala asi jednou. Basák vypadal opruzeně. A pseudosnivá image velmi half-assed. Na to kolik mají zkušeností, působí nadmíru amatérsky. Zklamání.

  • náctiletý? (petr, 10.11.2013 00:32) Reagovat

    Je mi 40, stejně jako mé paní, takže za náctiletého se již nepovažujem, ale musíme zde oponovat. V jednolitém zpěvu, kde jsme nebyli schopni rozeznat rozdílnost jednotlivých písní mezi sebou, nám nepřišlo opravdu nic úžasného a bohužel jsme, co by předskokana, tuto kapelu težce protrpěli. A vím to, že nejen my. A to nemluvím o tom, že jsme vůbec nerozuměli tomu o čem byl text všech písní, neboť projev zpěvačky byl tak fádní, že připomínal spíše monotoní uspávačku.

    • Re: náctiletý? (hela, 10.11.2013 23:01) Reagovat

      Predkapela slabsi kousek presne tak uspavaci hadu hurts sennzace kvalitni hudba. Teo ale ruku nepoda jen ty ruze haze...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu