shop.musicserver.cz
Tegan And Sara - Budeme vždy naprosto otevřené. I kdyby nám to mělo ublížit

Tegan And Sara - Budeme vždy naprosto otevřené. I kdyby nám to mělo ublížit

Vydáno: 31.10.2013 14:30 v sekci Rozhovory - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Sestry Quinovy, vystupující pod jménem Tegan And Sara, spolu píší hudbu od svých patnácti let. Od té doby uběhla spousta vody, ale největší průlom zaznamenaly až nyní se sedmou deskou "Heartthrob". Co je vedlo ke změně stylu? A jak jejich hudbu ovlivnil fakt, že jsou lesbičky? Sara z dua napoví.

Tegan And Sara
© parlophonemusic.com
Ačkoliv jste jako Tegan And Sara už dávno etablovaná skupina, největší kariérní zlom nastal až s posledním albem "Heartthrob". Co vám, myslíš, pomohlo k takovému úspěchu? Co je tentokrát jinak?

Do tohoto momentu jsme zažily skutečně vydařenou kariérní jízdu, ale obě jsme došly k názoru, že ještě existují území, která jsme dosud neprobádaly. Nejlepší cestou k dosažení těchto cílů byla mezinárodní pozornost rádií a obecně mainstreamu. Z tohoto důvodu jsme záměrně vybraly nový přístup k některým zvukovým prvkům, zatímco jsme se snažily udržet si intelektuální a emocionální základ našich předchozích počinů. Výsledek se podařil ještě lépe, než v jaký jsme obě doufaly! Ve výsledku je to pak rádio, které nám pomáhá dostat se do nových míst a k novým lidem.

Za celou tou změnou hodně stojí pro vás nový producent Greg Kurstin, který hodně pomohl hvězdám, jako jsou Lily Allen, Kelly Clarkson nebo z jiného soudku The Flaming Lips. Jaká s ním byla spolupráce?

Spolupráci s Gregem jsme si absolutně užívaly. Je to neuvěřitelný muzikant s velice pestrou profesní minulostí. Věděly jsme, že pro nás bude výhodou, že už pracoval s mnoha velkými popovými jmény, ale zároveň bylo skvělé, že už má za sebou dlouhou historii projektů s umělci z oblasti indie. Byl skvělým mostem mezi těmito dvěma světy.

Ty a Tegan jste dvě silné, ale zároveň rozdílné osoby. Jak píšete písničky, abyste se s nimi mohly ztotožnit obě naráz?

Je pro mě velice důležité, abych své zážitky sdílela takovým způsobem, který je skutečný, ale zároveň dostatečně univerzální na to, aby se s ním mohla propojit i Tegan. Pokud danou písničku pochopíme obě dvě, pak víme, že se to podaří i publiku. Někdy můžeš obdivovat hudební dílo nebo text, ačkoliv dobře víš, že nedojde k univerzálnímu propojení, na což se nám často daří upozornit, aniž bychom ublížily jedna druhé.

Tegan And Sara
© parlophonemusic.com
A není proto občas těžké zpívat písničky o zážitcích či zkušenostech, které možná zakusila jen jedna z vás?

Existuje tenká hranice mezi tím, kdy je člověk otevřený a kdy se zcela zpovídá. Naše texty jsou především upřímné a jsou zakořeněné v zážitcích a zkušenostech ze skutečného života, ale zároveň jsou částečně abstrahované, aby nám zbylo nějaké soukromí a aby se vytvořila vzdálenost mezi daným příběhem a pocitem z něj. Jindy jsou ale naše písničky hodně emotivní.

Svou roli možná hraje možná i vaše orientace, kterou se veřejně netajíte. Byla někdy překážkou ve vaší kariéře?

Myslím, že skutečnost, že jsme holky a ještě navíc s homosexuální orientací, určitě formovala způsob, jakým lidé vnímají naši skupinu, a potenciálně nás to v některých ohledech limituje. Už úplně na začátku naší kariéry jsme se rozhodly, že je pro nás osobně a z principu velice důležité, že se otevřeně přihlásíme k naší orientaci a že budeme vždy naprosto otevřené, bez ohledu na to, jak by nám to mohlo ublížit. I přes všechno, co jsme potenciálně ztratily a musely vydržet, to stálo za to! Takto jsme totiž mohly zůstat takové, jaké skutečně jsme, a zároveň jsme i mohly inspirovat další lidi, aby udělali to samé.

Tegan And Sara

Tegan And Sara
Kanadské duo Tegan And Sara tvoří jednovaječná dvojčata Tegan Rain Quin a Sary Keirsten Quin narozená v září roku 1980. Svou hudební pouť sestry začaly už v patnácti letech, kdy pod názvem Plunk natočily ve školním studiu svá první dema. Obě zpěvačky se netají svou homosexuální orientací a často o svých vztazích píší vlastní skladby. V roce 2013 duu vyšla už sedmá studiová nahrávka "Heartthrob", která přinesla změnu zvuku směrem od indie začátků k modernímu pop-rocku. Deska debutovala na třetím místě americké hitparády a poprvé v historii se dvojčata podívala i do žebříčků ve Velké Británii nebo na Novém Zélandu.

Se současným turné se podíváte i do míst, kde jste dosud nikdy nehrály. Těšíte se na střední Evropu? Nebojíte se trochu?

Určitě se nebojíme! Víme, že tu máme své fanoušky, kteří na naše vystoupení čekali opravdu hodně dlouho. A nehledě na to, kolik jich na daném koncertě bude, vždycky ze sebe vydáme naprosté maximum. Je to pro nás obrovská pocta, že můžeme takhle cestovat a vidět podobná místa, takže pro nás je to jednoznačně "win win".

Tegan And Sara
© parlophonemusic.com
Jednou jste prohlásily, že z nových písní nejraději naživo zpíváte "Shock To Your System". Platí to stále, nebo už proběhlá část turné nějak zamíchala s vašimi oblíbenci?

Ten song skutečně naprosto miluju hrát živě. Na druhou stranu si také stále více užívám hraní našeho staršího materiálu. Jednak je to způsobeno jejich novými interpretacemi a také i nadšením, které starší písničky vyvolávají v publiku.

Jak došlo ke spolupráci s DJs, jako je Tiesto nebo David Guetta? Přece jen jejich hudba je úplně odlišná od toho, co děláte. Na druhou stranu musím říct, že vaše hlasy taneční hudbě hodně sedí.

Díky! Tiesto nás kontaktoval sám, zda bychom nechtěly nahrát vokály pro jednu jeho písničku, a to nám otevřelo dveře do tohoto světa. Rozhodně jsme si to užily a hodně nám to i prospělo. Pomohlo nám to představit naše hlasy totálně odlišnému publiku a zároveň nám to umožnilo rozvinout naše schopnosti, aniž bychom se omezovaly hranicemi toho, co děláme s naší skupinou.

Předpokládám, že jste ani moc neváhaly, když si rády na cestách prozpěvujete taneční písničky zpěvačky Robyn, jak jsem se nedávno dočetl. Kývly byste na spolupráci i s ní?

Robyn naprosto zbožňujeme! Asi bych dostala infarkt, kdybychom dostaly možnost s ní pracovat. (smích)

Třeba na pražském koncertě hodíte nějaký cover od ní, ne?

Kdo ví! (smích) Každopádně musím říct, že se na hraní v České republice obrovsky těšíme. Nikdy jsme ani nedoufaly, že se do vaší země podíváme, takže ze sebe určitě vydáme maximum.


NÁZORY
  • Díky (Pája, 31.10.2013 14:55) Reagovat

    Díky za rozhovor!
    Můžu jen vědět důvod, proč není koncert v událostech na úvodní stránce musicserveru (vpravo v boxu Co, kdy, kde)?

    • Re: Díky (Pája, 31.10.2013 19:31) Reagovat

      Díky za doplnění ;)

  • Robyn, Tegan and Sara (Olala, 31.10.2013 18:19) Reagovat

    Sara by nebyla sama, kdo by dostal infarkt, kdyby holky měly spolupracovat s Robyn...Mě by z toho asi taky švihlo :-)) protože jak ji, tak je mám fakt ráda. To by byla snová spolupráce!! Jo a díky za rozhovor, jsem si říkala, že ten jejich koncert nějak ignorujete...ale naštěstí ne...

  • proč (pan hnědý, 31.10.2013 20:43) Reagovat

    je nutné v rozhovoru o hudbě hlásit, jakou má interpret sexuální orientaci, zůstává záhadou.

    • Re: proč (M, 31.10.2013 22:20) Reagovat

      Protože se pořád ještě najdou i takoví lidé, pro které je homosexualita daného interpreta natolik těžko stravitelným soustem, že ho raději ihned zavrhnou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Kelly Clarkson ohlásila desátou studiovku "Chemistry". Bude její zpovědí z nevydařeného vztahu (29.03.2023 18:36)
- Recenze: Gorillaz na albu "Cracker Island" zakládají nový kult (01.03.2023 10:00)
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- Audio: Kelly Clarkson v coveru "All The Small Things" od Blink-182 překonává samu sebe (13.01.2023 08:12)
- Video: Kelly Clarkson si ve své show střihla "Dream a Little Dream of Me" Ozzieho Nelsona (17.11.2022 07:27)
- Audio: Hit "9 to 5" od Dolly Parton vychádza po vyše štyridsiatich rokoch v novej verzii. Hosťuje v nej Kelly Clarkson (14.09.2022 09:18)
- Tegan And Sara připravují grafický román. Půjde o prequel k jejich bestselleru ze střední (03.09.2022 12:15)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu