No Distance Paradise zakotvili mezi Coldplay a Charlie Straight

12.11.2013 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ač se jedná o debut teprve mladé začínající skupiny, jako producent je na nahrávce podepsaný renomovaný Dušan Neuwerth, který se mimo jiné podílel i na úspěšném comebacku Václava Neckáře. Vysoká očekávání potvrzuje i skupina Sunshine, která si právě No Distance Paradise vybrala na své turné jako předkapelu.
7/10

No Distance Paradise - Challenge Gravity

Skladby: See The Light, Don't Stay Awake, Downtown Girl, Hands Full Of Water, Realtime, Are You Ready?, This Road, Stonehenge, Every Single Day, Leaves On The Ground
Vydáno: 19.4.2013
Celkový čas: 38:09
Vydavatel: X Production
No Distance Paradise pocházejí z Olomouce a nahrání tohoto debutu jim zabralo celé dva roky. Je sympatické a u debutu nadmíru profesionální, že nechtěli nic uspěchat a dali jednotlivým skladbám čas. A věřme, že pod dozorem Dušana Neuwertha nemohlo vzniknout nic zbytečného a ukvapeného.

Hudebně skupina směřuje k indie popu, který u nás nejlépe prezentovali Charlie Straight. Pomyslný královský trůn tohoto subžánru tak zůstal po jejich rozpadu zcela neobydlený a prázdný a v tuzemské scéně po nich zeje velká trhlina. No Distance Paradise by mohli mezeru zaplnit, hudebně jsou si velmi podobní a nechybí jim patřičné nápady, pestrost ani energie. Album nazvané "Challenge Gravity" se skutečně velmi dobře poslouchá a jistě to není jen skvělým, vybroušeným zvukem, který novinka má. Kdybych o původu členů skupiny neměl ponětí, věřil bych, že jejich bydlištěm jsou Britské ostrovy.

Úvod desky velkolepě uvádí skvělá hitovka "See The Light", která připomíná skladby z posledních řadovek Coldplay, ale i zmíněných tuzemských Charlie Straight. Vokální projev zpěváka Máci působí přesvědčivě a v našich končinách nadstandardně charismaticky a snadno rozpoznatelně. I angličtina je na vysoké úrovni, a nebudí tak pochyby nad volbou jazyka, kterého se pánové rozhodli ve své tvorbě užívat. Otisk již zmíněných Coldplay lze slyšet i na další, stadiónové "Don't Stay Awake" s pořádnou pompou a výraznými klávesy.

Po uhlazenějším úvodu krev rozproudí punkovější "Downtown Girl", která jako by vypadla z repertoáru Sunshine (pomoc Jiřího Kouby je zkrátka patrná). Překvapením je, že i přes silnou první polovinu desky ta druhá neupadá díky nasycení stejně kvalitními písněmi. Jako příklad může posloužit hravá "Are You Ready?" s vynikajícími změnami nálad a výbornou prací s atmosférou.

Výsledkem je tak album, které si zaslouží pozornost, neboť jemu podobných se u nás nachází jako šafránu a byla by škoda, kdyby bez pozornosti širokého obecenstva upadlo do zapomnění. To si tihle pracovití mladíci zcela jistě nezaslouží. Doufejme jen, že zdařilý debut nebyl jen malým rozvířením vln tuzemské indie scény, ale že to tenhle kvartet vydrží i dále a překvapí nás i povedeným nástupcem recenzované novinky. Konečně můžeme konstatovat, že i naše kapely dokážou být světové. V případě No Distance Paradise o tom nemůže být pochyb.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY