shop.musicserver.cz

Létající cirkus Anděla 2001

Vydáno: 08.03.2002 08:51 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Poté, co udělila své hudební ceny Amerika a Velká Británie, došlo i na malý český rybníček. Ve čtvrtek 7. března se sešla smetánka místního showbusinessu spolu s laickou i odbornou veřejností, aby se podívala, jak budou jednotliví umělci a umělkyně přebírat v pražské Paegas Aréně výroční ceny Anděl za rok 2001. Jak to vypadalo přímo v "aréně", vám přiblíží tato reportáž.

Plakát Anděl 2001
© facebook interpreta
Nové vedení Akademie populární hudby pojalo letošní ročník ve velkém stylu. Ceremoniál proběhl v největší české hale, interpreti, kteří poctili Anděla svou účastí, jsou skutečné hvězdy a navíc hráli všichni skutečně naživo, přímý televizní přenos vysílala nově Nova. Samé novum, nebo ne?

V televizi akce odstartovala ve dvacet hodin večer, avšak pro ty, kteří se udílení zúčastnili přímo na místě, byl stanoven začátek na 19:30. Od té hodiny už měli všichni správně sedět na svých místech a zarytě sledovat neměnící se scénu, na níž probíhaly poslední kosmetické technické úpravy a změny. Nestalo se tak. Ještě v osm se trousili poslední návštěvníci, kteří se marně snažili zjistit, kam patří. Ono totiž najít ten správný vlez do sálu, nebyla záležitost nijak prostá. Na vstupence bylo sice určeno sedadlo, řada a dokonce sektor, k němuž majitel lístku příslušel, jenže v provoněných a notně se tísnících davech se poztrácená orientace sbírala jen s vypětím všech sil. Když se člověk zeptal někoho ze snad stovek "security pracovníků", vždy byl odkázán na jednu z následujících entit: a) hosteska, b) mapka. Mapka se dala najít, bohužel když už se jedinec prodral přes hordy podobně tápajících bytostí k plastové nástěnce, zjistil, že stejně nemůže sebrat rozum do hrsti a vyrazit, protože čas nutný ke zmobilizování řádně otupených myšlenkových procesů jednoduše nebyl k dispozici - pokud jste včas neuhnuli, byli jste nemilosrdně natlačeni a přimáčknuti na stěnu, od níž se neskýtal nijak úchvatný rozhled. Inu, poté zbyla druhá možnost, a to nalézt hostesku, zeptat se jí na směr, a pak se jen posadit. Zní to snadně, ba přímo triviálně, ale realita byla podstatně složitější. Je známo, že hosteska musí být pokud možno mladá slečna, jemných a rozhodně přitažlivých kontur, která neodpudí, ale naopak přitáhne pozornost. Tato základní marketingová premisa se ukázala být v dané situaci značnou komplikací - hostesky pozornost přitahovaly do té míry, že je nebylo v lidských silách odkrýt. Ano, odkrýt, neboť většinou se jejich tělíčka nacházela zasypána bezejmennou masou provolávající tatáž slova: "Kudy do sektoru...?"

Nemyslete si, že novinář může zlehčovat, protože se na mumraj díval z patra VIP tribuny. Není pravdou! Některé sektory, jež byly určeny výhradně novinářům a fotografům, byly tak důmyslně ukryty před nepatřičnými návštěvníky z mimožurnalistických řad, že ani sami publicisté se nemohli dopátrat, kam že to vlastně mají jít usadit svoje honosná pozadí. Ale jak vidno - píši, tedy našel jsem flek, pročež skončeme hororově zdlouhavý popis vandrování Spartou, které ve finále dopadlo dobře jak na straně odborné, tak laické.

Sektor, jenž mi byl určen coby vyslanci MusicServeru, se nacházel hned nad vchodem, skrze nějž proudili dovnitř i ven hudebníci, spolumoderátoři, prostě hvězdy, hvězdičky a jiskřičky. To bylo pro nenasytný cech mediální tím správným soustem, zvláště když televize Nova zakázala fotografovat na ploše (kromě několika pro pořádající agenturu pracujících foťáků). Většina mužů a žen s obřími objektivy byla tak odkázána na prostor, z něhož byl však výhled na pódium značně omezen a dokonce nedovoloval např. při vystoupení Tata Bojs zpozorovat, natož zachytit zpívajícího Milana Cajse. A tak se staly rázem vítaným terčem procházející "celebrity" - nikdy bych nevěřil, jak zajímavý může být kouřící Bartoška na osm způsobů, poloodhalená záda Ani Geislerové, porozprávějící s černou hlavou, zřejmě Liškovou, či výhled do standardně husté hřívy Ivana Krále. Prostě znouzectnost, protože pokud by chtěl náhodou fotograf povyběhnout jinam za vymezených pár metrů čtverečních, naklonovaní kulturisté by jej okamžitě mávnutím ruky odmrštili zpět mezi jemu vlastní.

Ale dost bylo naříkání na těžký život novinářův, podívejme se ještě na jednu pikantnůstku, která alespoň mne velice pobavila. Když přišla převzít sošku Rónova Anděla manažerka skupiny Kryštof a přečetla následně prohlášení kapely, která se v něm distancovala od Novy, čímž zdůvodnila svou neúčast na slavnosti, veškeré obecenstvo nadšeně aplaudovalo, souhlasně pokyvovalo hlavami, tleskalo až se od rukou kouřilo. Na tom nic v podstatě špatného není, každý přece ví, že Nova vysílá stupidní telenovely, a když něco činí, činí tak kvůli penězům. Problémek byl v tom, že všechny tzv. osobnosti plácaly tlapkama nad kritikou záměrů komerční televize, podporovaly hochy z Kryštofa, ale v zápětí sami vystoupily a nechaly si za vše zaplatit. Nebo se po Andělech alespoň zdarma najedly a napily na tradiční after party, kde se "generálně sponzorské" Kofoly povalovaly jaksi mimo ústřední zájem slovutných umělců a jim podobných velikánů.

Takže ceny máme za sebou, celý rok do druhého ročníku před sebou a život jde tak nějak dál. Kdo vyhrál kterou kategorii se dozvíte třeba tady, a proto berte tohoto drobného průvodce čímsi, co by se dalo nazvat "polozákulisím", jako pokus o zlehčení události, která by se neměla brát až tak moc vážně...

NÁZORY
  • No to sem se toho dozvěděl!! (Vráťa Horčík, 08.03.2002 10:15) Reagovat

    Aha, takže jsme se v článku dozvěděli, kde a v kolik hodin se akce konala, jak měl autor článku problém najít podle vstupenky svoje místo (jeden odstavec), jak odtamtud nic neviděl (druhý odstavec) a že viděl záda Geislerky (třetí odstavec). Jo a pak že se tam četlo nějaký prohlášení a že někdo tleskal. Toť vše. Že to byla neskutečně bizarní akce, jak pravil Milan Cais "povedená besídka", kde se střídala neslanost nemastnost projevu některých předávajících dvojic s totálním úletem hraničícím s průserem v přímém přenosu (Pavel Liška a Ania Geislerová), celé zabalené do estrády TV NOVA, vykolejené díky zmíněné dvojici a pár dalším. Že tam hrály hostující kapely živě, až na Ritchie Blackmoora, který na starý kolena zblbnul a začal si hrát na středověkýho rytíře. Ke komentování tam toho bylo hodně. To už i v Blesku se rozepsali šířeji, než v tomhle článku na "hudebním" serveru...

  • Složité hledání? (Michal, 08.03.2002 12:45) Reagovat

    Byl jsem včera na předávání Andělů též osobně přítomen, a informaci o sektoru, do kterého jsem vlastnil vstupenku, jsem dostal bez jakýchkoliv problémů od pánů svalnatých ochranářů, a následně se mi cestou na příslušné místo téměř vnucovaly dvě hostesky se svojí snahou pomoci mi nalézt cestu.
    Proto otázka na autora: zkoušel jste se zeptat na cestu? :-)
    A ještě: nenapsal byste také nějaký článek o tom, co se tam skutečně zajímavého dělo? Nebylo toho myslím málo.

  • No, nejen tento článek je nabit informacemi... (2075, 08.03.2002 12:55) Reagovat

    I páně Baluškův výčet ocenění mi nepřipadá zrovna úplný - co takhle žánrové ceny? Na druhou stranu uznávám, že se možná nechtěl ztrapnit chybami ve jménech oceněných (viz web APH, odkud to patrně převzal též iDNES). Nemají to ti žurnalisté jednoduché... Což jistě uznává i vRt, autor předchozího a moc pěkného názoru.

  • "Fakt oduševnělá reportáž" (pro Vás bezvýznamné, 08.03.2002 13:40) Reagovat

    Docela chápu proč novináře dali ůplně mimo....protože když čtu Váš článek, tak je asi jedno, jestli jste tam byl nebo ne.Vás to asi hodně poznamenalo, že jste nebyl v první řadě anebo před pódiem.Usuzuji tak z obsahu Vaší křečovité výpovědi z udělování cen.Jsem rád, že to televize přenášela/je mi ůplně jedno která/, protože si můžu udělat vlastní názor na průběh večera a hlavně, kdybych vsadil na to, že si to třeba přečtu na internetu a narazím zrovna na Váš článek, tak bych se dozvěděl kulovééééé.Reakci na Kryštofa jsem z TV zaznamenal místy opačnou/podle mne se trefili, je to fakt "ojeb" roku/ a že tam vystoupily tzv. osobnosti, tak teď fakt přemýšlím, co vlastně chcete......hrajou dobré kapely naživo----špatně, hrajou popíkoví na playback------špatně...začínám přemýšlet, jestli to "špatné" nejste Vy, někteří rádobypisálkové.Jinak, Musicserver je i nadále můj nejoblíbenější web,přesně, jak se Nově nevydařil Langmajer,tak Musicservru vyslání Vás na "Anděla".


  • ? (Honza Balušek, 08.03.2002 13:44) Reagovat

    Priznam se, ze sice chapu vytky k clanku, ovsem na druhe strane - ja jej takovy chtel! Ne klasicky clanek o tom, co se delo na podiu, coz stejne vsichni videli v televizi nebo z hlediste, coz si urcite budete moci precist vsude jinde, ale neco jinoho - prave to, co bylo mimo kamery a mimo jeviste. Prehled hlavnich ocenenych vysel v samostatne novince hned po predavani cen, takze to povazuju za docela dostatecne...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Když Anděl chybuje... (08.03.2002 16:08)
- Michal Horáček rezignoval (28.03.2001 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu