shop.musicserver.cz
Paul McCartney - New

Co je nového, Sire?

Vydáno: 16.10.2013 08:30 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po vzpomínkovém výletu do dětství na swingovém albu "Kisses On The Bottom" se největší žijící skladatel populární hudby, jednasedmdesátiletý Paul McCartney, vrátil k původní autorské tvorbě. Výsledkem je deska s jednoduchým a přiléhavým názvem "New". Čeká nás nejedno překvapení!

7/10

Paul McCartney - New

Vydáno: 11.10.2013
Celkový čas: 46:11

Skladby: Save Us, Alligator, On My Way To Work, Queenie Eye, Early Days, New, Appreciate, Everybody Out There, Hosanna, I Can Bet, Looking At Her, Road

Vydavatel: Universal

Zatím poslední původní kolekci Sira Paula "Memory Almost Full" jsme v době vydání mohli vnímat jako shrnutí neuvěřitelné McCartneyho umělecké dráhy a náznak nenápadného loučení se světlem ramp. Tomu přitakávala i následná deska předělávek pamětnických písniček "Kisses On The Bottom", kde Brouk zkomponoval toliko dvě písně a jen zpíval za doprovodu fantastické swingové kapely. Jenže naštěstí existuje jakési umělecké puzení, které myšlenky na odchod do důchodu odsunulo ad acta.

To, že McCartney rozhodně ve svých letech nepatří do šrotu, dokazují nejen jeho veleúspěšná koncertní turné, ale například i vypalovačka "Cut Me Some Slack" nahraná s nirvanovskými pohrobky Grohlem a Novoselicem pro soundtrack "Sound City: Real To Reel" nebo aktivní využívání sociálních sítí ke komunikaci s fanoušky. Album "New" kromě nových písniček, z nichž některé znějí překvapivě moderně, přináší pro Maccu také pár novinek z hlediska přístupu k nahrávání.

"New" je totiž plodem spolupráce se čtyřmi producenty, z nichž Paul Epworth je dokonce spoluautorem tří skladeb. Přesto album nezní nikterak roztříštěně. Noví spolupracovníci dopomohli k modernímu zvuku nahrávky a byli rozhodně důležitým elementem tvorby. Jsou tu typické Paulovy písně: rozvernou titulní "New" jsem vzal na milost až po pár posleších, jak je hrozně mccartneyovská, totéž platí pro "Queenie Eye" inspirovanou hrou z dětského hřiště. "Alligator" svou náladou navazuje na "Memory Almost Full", setkání "starého" McCartneyho s novými technologiemi a přístupy vyústilo ve výborné písně "I Can Bet" a "Everybody Out There". Překrásnou nostalgickou "On My Way To Work" oživuje drsný kytarový bridge - a zní to skvěle.

Posluchač se rozněžní při poslechu vzpomínky na jinošská léta s Johnem ("Early Days"), ale pozor: minimálně k pozvednutí obočí u konzervativních posluchačů může vést poslech písně "Appreciate", nejmoderněji znějící a možná nejlepší nahrávky alba, i díky pozitivně motivačnímu textu. Jistěže se Paul v tomto ohledu může vyřádit ve svém bočním projektu The Fireman, ale kdyby celé jeho album znělo jako "Appreciate", to by bylo teprve něco.

Minulá alba "Chaos And Creation In The Backyard" a "Memory Almost Full" jsou přece jen o chlup silnější než "New", ale přesto je novinka dokladem neutuchajícího skladatelského Maccova potenciálu a hlavně chutě do práce a do života. Ostatně nedávno Paul prohlásil, že bude skládat, nahrávat a koncertovat, dokud mu to zdraví dovolí. Tak ať je to ještě dlouho!

NÁZORY
  • Ach jo... (Jan, 16.10.2013 11:05) Reagovat

    Kdyby by toto měla být recenze, rozhodně by si nový McC počin zasloužil více prostoru a ne to jen odfláknout tvrzením, že pokud by celá deska zněla jako Appreciate, stála by teprve zato. To je zcela v kontrastu s tím, co chtěl Macca udělat a co taky udělal....tedy experiment s několika producenty, aby tentokrát deska nezněla poněkud hudebně celistvě, ale více “rozšafně”. A co se taky povedlo. Musíte brát v potaz, že Macca je v pozici, kdy si v hudbě může dělat, co chce...je to nejvšestrannější hudebník a nejúspěšnější skladatel populární hudby vůbec. Vždyť rozsah jeho tvorby jde napříč všemi hudebními žánry a polohami. A proto si chce s hudbou prostě hrát, aniž by ji potřeboval někomu komerčně servírovat. Jeho NOVÉ album je prostě bomba, jemuž hodnocení 7 z 10 moc nesedí. Na Allmusic.com dostal 4,5 * z 5, což by v překladu do 10-bodového hodnocení odpovídalo 9. Nemyslíte?

    • Re: Ach jo... (P. Parikrupa (autor), 16.10.2013 12:13) Reagovat

      Jane, díky za názor. Jistě máte v mnohém pravdu, já jsem vyjádřil svůj pohled na věc. Co se týče hrátek s číselným hodnocením, člověk se nejlépe vyřádí na metacritic. Napíšete i do Guardianu, Observeru a Independentu, že 6/10 je málo?
      www.metacritic.com/music/new/paul-mccartney/critic-reviews

      • Re: Ach jo... (Jan, 16.10.2013 13:17) Reagovat

        Tak naštěstí tyto tři plátky (+ ještě jeden) mají jako jediné nižší hodnocení. U ostatních, a to zejména těch renomovaných hudebních "institucí" včetně Rolling Stone, převládá hodnocení nad 75 %.

        • Re: Ach jo... (Greg, 17.10.2013 07:15) Reagovat

          Což je v podstatě s přimhouřenýma očima sedmička. Tak se s tím smiř a jestli ti jeden nebo dva body nedaj spát, tak to radši napiš do nějaký zdravotnický poradny.

          • Re: Ach jo... (Jan, 17.10.2013 08:15) Reagovat

            Nespletl sis diskusi, mladej?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Paul McCartney a Ringo Starr budou prý hostovat na chystané desce Rolling Stones (24.02.2023 17:03)
- Vzniká nový dokument o Paulu McCartneym. Pokryje zamlžené období po rozpadu Beatles (13.02.2023 16:33)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu