Večer s kytarovým velmistrem

06.03.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Na dvou discích zachycený koncert kytaristy Joea Satrianiho nyní vyšel pod názvem "Live In San Francisco". V délce dvou hodin si na něm dosytosti můžete užít kytarových orgií v mistrovském podání. DVD je navíc opatřeno vydařenými bonusy, takže můžeme jen chválit.
8/10

Joe Satriani - Live In San Francisco

Skladby: DVD1: Time, Devil's Slide, The Crush Of Love, Satch Boogie, Borg Sex, Flying In A Blue Dream, Ice 9, Cool #9, Circles, Until We Say Goodbye, Ceremony, The Extremist, Summer Song / DVD2: House Full Of Bullets, One Big Rush, Raspberry Jam Delta-v, Crystal Planet, Love Thing, Bass Solo, The Mystical Potato Head Groove Thing, Always With Me, Always With You, Big Bad Moon, Friends, Surfing With The Alien, Rubine
Celkový čas: cca 150 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Častou výtkou čtenářů hudebních magazínů (ať tištěných či internetových) směrem k autorům recenzí je otázka jakéhosi oprávnění vyjadřovat se k hudbě, kritizovat ji a oceňovat. Pod dojmem nepříznivé kritiky se rozčilený čtenář-fanoušek kritizovaného interpreta obouvá do autora recenze argumentem, že kritik sám nic pořádného nedokázal, neumí vůbec zpívat a na nic hrát a vůbec nechápe, o čem ta inkriminovaná deska je. Můžu se já vyjadřovat k hudební produkci kytaristy Satrianiho, když sám na kytaru zabrnkám leda tak "Prší, prší"? Můžu říci, že mi jídlo chutná nebo nechutná, když sám neumím vařit? Na dalších řádcích se k těmto otázkám v zeširoka pojatém úvodu vyslovím kladně, přičemž jistě nezapomenu na samotný předmět článku, zhodnocení DVD Joe Satrianiho "Live In San Francisco".

Satriani patří vůbec k nejvýznamnějším rockovým instrumentalistům posledních let a svým pojetím kytarové hry ovlivňuje mnoho dalších hudebníků. I na tomto DVD, zachycujícím celý koncert v The Fillmore, je výborně vidno, jakým schopným a suverénním muzikantem Satriani je. Tady uvidíte a uslyšíte snad všechny možné triky, fóry, riffy a vychytávky hratelné na elektrické kytaře. Pokud máte rádi podobné exhibice (ano, někdy i samoúčelné), divoké kmitání prstů po hmatníku i dlouho držené tóny, to vše více než dvě hodiny, přijdete si na své. Satriani vypadá doslova jako mimozemšťan, holohlavý, v tmavých brýlých a se stříbrnou kytarou a jeho hra je též trochu z jiných sfér. Doprovázen zručnými spoluhráči (viz kytarový souboj v "Borg Sex" nebo zábavné sólo na basovku) hraje posluchačům to nejlepší ze své letité kariéry bezchybně a na vysoké profesionální úrovni. Osobně sice preferuji špinavější kytarový zvuk (asi proto se mi nejvíce líbí skoro bluesově vystavěná "Big Bad Moon", kde Satriani i zpívá a hraje na foukačku), ale Satrianiho čistota, smysl pro melodickou chytlavost a perfekcionismus jsou odzbrojující.

Ještě krátce k výbavě disků - zvuk v Dolby Digital 5.1 (a jak to tomuto žánru sluší!), dokument ze zákulisí, Satrianiho diskografie a chuťovka, první tři skladby ("Time", "Devil's Slide", "The Crush Of Love") v multiangle formátu, kde si divák může přepínat mezi pohledy čtyř kamer.

Jak u Satrianiho, tak i u recenze jeho DVD a u recenzí vůbec, platí okřídlené "Ber nebo nech být" či "Žij a nech žít". Každý si na to se svým vkusem stejně musí přijít sám a recenze je jen subjektivním vodítkem. Takže pokud se někomu Satriani nelíbí anebo se mu nelíbí moje recenze, nezlobím se. Berte nebo nechte být. Já jsem si to užil.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY