shop.musicserver.cz
Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013

Peter Gabriel byl v Praze kavalírem, pamětníkem, ale i skvělým zpěvákem

Vydáno: 11.10.2013 13:36 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Druhý koncert Petera Gabriela České republice dlouho chyběl, a tak když mistr oznámil termíny svého turné oslavujícího jeho nejúspěšnější nahrávku "So", asi málokoho překvapilo, že k úplnému vyprodání pražské O2 areny chybělo jen pár místeček. Více už ale v naší reportáži.

Live: Peter Gabriel

místo: O2 arena, Praha
datum: 10. října 2013
setlist: OBUT, Come Talk To Me, Shock The Monkey, Family Snapshot, Digging In The Dirt, Secret World, The Family And The Fishing Net, No Self Control, Solsbury Hill, Why Don't You Show Yourself, Red Rain, Sledgehammer, Don't Give Up, That Voice Again, Mercy Street, Big Time, We Do What We're Told (Milgram's 37), This Is The Picture (Excellent Birds), In Your Eyes, The Tower That Ate People, Biko
Fotogalerie

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Peter Gabriel, kdysi zpěvák a vůdčí osobnost legendárních Genesis, dnes respektovaná ikona populární hudby, která je na scéně už těžko uvěřitelných sedmačtyřicet let, zavítal podruhé do Prahy. A obešlo se to bez patosu. Pouhých pět minut po osmé hodině nakráčel ještě za plného světla na pódium vysočanské arény, uklonil se a z připraveného taháku česky odrecitoval úvodní řeč, pozdravil se s diváky a představil jim předskokanky Jennie Abrahams a Linneu Olsson. Civilně, galantně, stručně a přitom sympaticky. Pak zase odkráčel jakoby nic. Uznejte sami, kolik znáte umělců, kteří na svých koncertech uvedou svůj support jako sobě rovné? Inu, klobouk dolů.

Štíhlá brunetka Jennie Abrahamson sice chvílemi tlačila na pilu až příliš, a její hlas tak ve vyšších polohách připomínal nepříjemné mečení, ale vše vynahradila blonďatá kolegyně Linnea Olsson, která když se opřela do refrénu "...so many days...", chlupy na těle vstávaly příjemným vzrušením. Pouhých devatenáct minut ale bylo na seznámení se s intimními a táhlými melodiemi obou dam opravdu málo. "Chceme víc," ozývalo se z publika.

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Prosby byly vyslyšeny, obě ženy se vrátily. Tentokrát už ale v roli Gabrielových vokalistek a za doprovodu dalších vážených osobností světové hudby, které zpěváka doprovází na turné oslavující pětadvacáté výročí alba "So". Tonyho Levina a Davida Rhodese není třeba představovat, s Gabrielem jsou prakticky od jeho sólových začátků. Ještě hvězdnější statut ale nosí multiinstrumenstalista David Sancious, kterého známe ze spolupráce se Stingem, Ericem Claptonem nebo Brucem Springsteenem, a bubeník Manu Katché (Jeff Beck, Joni Mitchell nebo taktéž Sting). Bylo příjemné vnímat, že ani publikum o nich ten večer neslyšelo poprvé.

Prosté pódium s motivem černobílého terče a nepřehlédnutelnými kolejnicemi pro vozíky s kamerami a světly humanitární aktivista nejprve využil k představení harmonogramu večera. Opět v češtině uvedl, že první blok bude od klavíru a převážně akusticky, druhý s celou kapelou a na závěr odehraje album "So" z roku 1986 v celé jeho délce. A tak se i stalo.

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Po neslané, nemastné novince "OBUT" a vřele přijaté "Come Talk To Me" poprvé roztleskal lidi se "Shock The Monkey", aby je pak zase ihned zklidnil krásnou "Family Snapshot", kde mohl prokázat své pěvecké kvality. Testem samozřejmě prošel. Pak se ale dramaturgie večera nepříjemně zašmodrchala a přibližně od písně "Digging In The Dirt" Gabriel některé své příznivce ztrácel. Mohlo za to několik nemilých skutečností, na které je bohužel nutno upozornit.

V první řadě šlo o až příliš přebuzený zvuk, který v hlasitějších pasážích donutil některé služebně starší posluchače zacpávat si uši. Nešlo o nic dramatického, opravdu to byly spíše chvilkové záchvěvy, nicméně soustředěný a do té doby poklidný průběh večera tím byl narušen. S tím souvisí i světelný park. Jakmile se totiž po výše popisovaných, přibližně dvaceti minutách koncertu v aréně zhaslo a veškeré světlo už přicházelo jen z produkce, bylo najednou všech těch stroboskopů a bílých kuželů až příliš. Mistr tím patrně chtěl zdůraznit, že ještě nepatří mezi důchodce a umí to rozjet jako za mlada, v čemž mu měla být hlasitější hudba a bohatší světelná show nápomocna, ale těch střídání nálad a temp bylo najednou nějak moc a prolínání krásných, pomalých zpovědí s divočejšími rytmy začalo připomínat dort pejska a kočičky.

Ať máme ty nepříjemnosti kompletní, sluší se dodat, že ač sympatický úvod hlavní hvězdy večera přislíbil mnohé, milovníci příběhů a povídání si s publikem se už po zbytek koncertu ve výsledku téměř ničeho nedočkali. Držitel šesti cen Grammy, tří Brit Awards a bezpočtu dalších ocenění už je ve svých třiašedesáti holt výmluvný asi jako Harrison Ford nebo Joe Cocker. A s druhým jmenovaným toho měl zpěvák společného více. Tak jako na jeho květnovém koncertě se i tady ukázalo, že některé písně zkouškou času neprojdou, a kdyby se kupříkladu místo "Big Time", "The Family And The Fishing Net" nebo "No Self Control" dostalo na pecky "The Rhytm Of The Heat", "Lay Your Hands On Me" nebo krásný cover The Magnetic Fields "Book Of Love", jistě by vyzněly lépe.

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
A úplně nejlépe by zněly v symfonickém provedení, jak jej v projektu "New Blood" před dvěma lety představoval Gabriel po světě. K nám se bohužel nepodíval a je to obrovská škoda, protože jinak by jeho fanoušci věděli, čeho všeho je se svým jedinečným hlasem a písněmi schopen, kolik má poloh, jak dlouho vydrží držet čistý tón a další pikantní drobnosti, o kterých ti nejvěrnější příznivci ví, že je dokáže, ale v Praze je v běžném programu bohužel nemohl publiku předat. Jen se podívejte třeba sem. Máloco totiž zamrzí tolik jako pohled na hvězdu s fenomenálními schopnostmi, která jich před vámi předvádí sotva polovičku. Jistě, pořád je to nadstandard, ale...

...ale už dost. Ještě jeden podobný odstavec a nabudete dojmu, že koncert Petera Gabriela v Praze byl průšvih. Nebyl. Pozitiv byla také celá řada, a proto je načase posunout se do závěrečné třetiny koncertu, během které zaznělo album "So". A konečně i chválit. Vpravdě apokalyptický úvod písně "Red Rain" zahalil halu do červena a odstartoval přehlídku hitů, které diváky přenesly kamsi do deštného pralesa. Nejpřehrávanější klip světa na stanici MTV náleží legendárnímu "Sledgehammeru" a tuto poctu Otisu Reddingovi si velký propagátor world music dával opravdu s chutí.

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Velmi působivé bylo Gabrielovo ulehnutí na pódium a odzpívání tiché "Mercy Street", rovněž jako překrásné proplétání hlasů Gabriela a Abrahamsonové v hymně nezaměstnaných "Don't Give Up", která jako kouzlem od Davida Copperfielda vyčarovala na tvářích ani nedutajících diváků zasněné úsměvy. Jen tak mimochodem, právě světoznámý mág je velkým Gabrielovým fanouškem, neboť jeho písně použil jako doprovod k řadě svých legendárních čísel. Ještě dodejme, že v "Don't Give Up" se konečně naplno ukázala i Jennie Abrahamson, která, coby náhrada za Kate Bush (která je vlastně náhradou za Dolly Parton), fungovala v klíčových momentech hlavní části koncertu příjemně spolehlivě. A za klíčový moment je jistě možné označit i závěrečnou "In Your Eyes", která vygradovala večer do svého finále. Pak už jen děkovačka, závěrečný přídavek "The Tower That Ate People", který mechanický přístroj na pódiu vezme za svůj, óda na Stephena Bika a bylo po všem.

Peter Gabriel sice v Praze nevyužil svůj potenciál na maximum, ale i tak odehrál solidní koncert, na který budou jeho obdivovatelé jistě ještě dlouho vzpomínat. Teď už jen doufejme, že po svém stoletém otci zdědil také pevné zdraví a uvidíme ho u nás znovu a v plné síle dříve, než za dalších devět let.

NÁZORY
  • Opravy recenze (Daniel Kasal, 11.10.2013 14:46) Reagovat

    Vážený pane Trávníčku,
    dovolím si lehce vaši recenzi poupravit. Nejprve začnu tím, co je holá pravda. Jmenujete jako předposlední píseň "The Machine That Ate People", která se ale správně jsmenuje "The Tower That Ate People" a ke konci jste zajisté zaznamenal, že ta věž, která se vytvořila, měla Petera "sníst" :)
    V dalším se s vámi přít nebudu, protože je to již velmi subjektivní, ale vězte, že zvuk v honích částech arény mi přebuzený nepřišel. Ba naopak. Byl velmi zdařilý, že i naproti, téměř pod pod střechou, bylo všemu dobře rozumět. Ano, sem tam by se chybička našla, ale nebuďme hnidopichy, že :)
    Co se týče rockového zvuku, ten jsem já osobně velmi přivítal a velmi mě potěšil :) Mám, naopak od vás, radši ty tvrdší polohy Peterovi formace. A že to včera opravdu pořádně rozbalili, již v téměř úvodní Digging in the Dirt se do toho pánové pořádně opřeli. Čím jsou starší, tím jsou tvrdší a dle mého názoru zrají jako víno :)
    Moje celkové hodnocení je tedy maximální. Skvělý zážitek!

    • Re: Opravy recenze (Jan Trávníček, 11.10.2013 20:56) Reagovat

      Dobrý den, omlouvám se za nepřesnost, samozřejmě tam má být "The Tower That Ate People". Díky za upozornění. To je tak, když píšete reportáž v 5 ráno... :)

  • . (Tomík, 11.10.2013 17:15) Reagovat

    ...ale už dost, ty vole, nepiš. Nebo piš, ale vždycky, když to dopíšeš, tak to spal. Nebo roztrhej. To se nedá. Děkuju. Doporučuju dát pro příště do perexu rovnou větu: "Pozor, reportáž je plná klišé a psaná svazáckým stylem."

  • KOncert Petera Gabriela byl vynikající (Jana, 11.10.2013 21:20) Reagovat

    Promiňte, ale domnívám se, že spíš Vaše recenze je nemastná, neslaná , zbytečná a o ničem Je to Váš subjektivní názor, ale nevěřím, že je totožný s názorem většiny návštěvníků.
    Hlas a zpěv Petera byl naprosto vynikající a to i ve vyšších polohách, výkony všech muzikantů naprosto suverénní, tvrdší sound skladbám určitě prospěl, aranžmá velice zajímavá a perfektní,skladba písní vyvážená - výsledek : Absolutně fantastické představení, profesionálně odvedené, ale zároveň silně emotivní. Dávám mu bez uzardění 100%. HOWG,
    P.S.To, že v ČR nepředvedl New Blood nepřičítám na vrub jeho managementu, ale české hudební agentuře. Vzhledem k tomu, že koncertoval všude kolem, jistě by si pro Prahu okénko našli.

  • Naprosto úžasný zážitek (Robo, 11.10.2013 22:35) Reagovat

    Já si myslím, a co jsem se tak bavil, tak pro 99% lidí to byl včera zážitek života a většina z nich, pokud to nezapila v hospodě, tak vůbec z toho nespala. Opravud jsem o tom luvil se spoustou známých a pro všechny to byl takový zážitek že z tho byli úplně mimo. Byl jsem na opravdu hodně koncertech, ale včera to bylo dokonalé, od zvuku (asi nejlepší zvuk co jsem na koncertě kdy zažil pokud vynechám malé akustické koncerty), po výkony všech zůčastněných, dokonalé umělecké ztvárnění scény, nechybělo zkrátka nic, sposta emocí, prostě nádhera. To že to zrovna nesedlo panu recenzentovi je možné, ale, většina si to včera moc užila !

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Recenze: Peter Gabriel na desce "i/o" už tolik neobjevuje. Rekapituluje, ale hlavně stále baví (15.01.2024 08:00)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Audio: Peter Gabriel zveřejnil poslední střípek skládačky svého alba "i/o", píseň "Live and Let Live". Je o odpuštění (29.11.2023 12:22)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Peter Gabriel konečně ohlásil datum vydání desky "i/o" (21.10.2023 12:54)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu