shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 3. října

Drake a Lorde jsou novými vítězi amerických hitparád

Vydáno: 03.10.2013 22:27 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Deska "Nothing Was The Same" dokonce s 658 tisíci překonala výsledky předchozích dvou řadovek, a Drake tak s přehledem získal své třetí prvenství. To u šestnáctileté Novozélanďanky Lorde je zlato debutového singlu "Royals" splnění nejbláznivějšího snu. Dařilo se také Kings Of Leon, Cher a Eltonu Johnovi.

Lorde - Royals
© facebook interpreta
SINGLY - Zhodnocení předchozího týdne se krásně zhostil kolega Martínek, když jsem byl na Macklemoreovi, toho bychom ale v první desítce už hledali marně, i když "Same Love" a "Can't Hold Us" stále okupují Top 40 a nový "White Walls" už vstoupil do pořadí.

Já s radostí oznamuji, že zlato tentokrát vybojovala Lorde. Když jsem singl "Royals" na začátku prázdnin poprvé slyšel díky kamarádovi, který indie, popové a hipsterské tipy hází na Facebook, netušil jsem, že za tři měsíce budu šestnáctiletou zpěvačku oslavovat jako vítězku americké hitparády. Na špici Hot 100 nebyl tak mladý interpret od roku 1987.

Jak se to stalo? Současná doba tomuto žánru přeje, v podstatě jakákoliv líbivá trochu crossover písnička, kterou internet dokáže vytáhnout z masy jiných, má šanci uspět. Uspěli tak Capital Cities, The Lumineers, Foster The People nebo Imagine Dragons. Zatímco Eminema si pustí jen hiphopeři a Katy Perry jen popoví posluchači, tyto hity uspěly tím, že se prostě líbily širší skupině.

"Royals" se zadařilo v Alternative, Adult, Rock i Pop Songs a pokud vzniknou povedené remixy, může uspět i v Dance/Electronic Songs. Za uplynulý týden zaznamenalo 294 tisíc stažení, 128 milionů impresí v rádiích (+22 %, Airplay Gainer) a 6,1 milionu streamů. Z prvního místa vyhodila o čtyři roky starší Miley Cyrus, ta nakonec spadla až za Katy Perry. "Roar" si polepšilo na 168 milionů impresí a dosáhlo v rádiových Pop Songs nového rekordu v počtu přehrání: 15 804.

Na čtyřku díky vydání celé desky poskočil Drake s "Hold On, We're Going Home" a tím po šestnácti týden přebral od Robina Thicka vedení "Hot R&B/Hip-Hop Songs". Vedení v tomto podžebříčku tak stále uniká Jay-Zmu a Justinovi Timberlakeovi, "Holy Grail" se umístilo za ním. Drake jinak měl v první stovce hned 12 písní, nejvýše odstartoval "All Me" s 2 Chainz a Big Sean, což je také nový singl. Už pouze Lorde se vlezla vedle Drakeových novinek, "Team" debutovalo na devadesátce.

Do Top 10 se už dostal Ylvis s "The Fox", tato šílenost byla Digital Gainer a ve Streaming Songs je druhá. Jedenáctý už je Mike Will Made It s "23" s Miley Cyrus, Wizem Khalifou a Juicy Jm. Až na čtyřicet jedničku spadla Britney Spears s "Work Bitch" a pokus o překonání YouTube rekordu s nákladným klipem zůstanou jen u zbožného přání zbytku fanoušků zpěvačky.

    Top 10 - singly:
  1. Lorde - Royals
  2. Katy Perry - Roar
  3. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  4. Drake feat. Majid Jordan - Hold On, We're Going Home
  5. Avicii - Wake Me Up
  6. Jay-Z feat. Justin Timberlake - Holy Grail
  7. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell Williams - Blurred Lines
  8. Ylvis - The Fox
  9. Lady Gaga - Applause
  10. Lana Del Rey - Summertime Sadness (+ Cedric Gervais Remix)

Drake - Nothing Was The Same
© facebook interpreta
DESKY - Po předchozím týdnu, kde byla polovina Top 10 country, je tu naštěstí výrazně pestřejší výběr. A hned deset z prvních třinácti míst byly novinky. A ta nejvyšší zaznamenala rovnou druhý nejlepší start roku. Drake prodal 658 tisíc kusů třetí řadovky "Nothing Was The Same". Překonal tak debut "Thank Me Later" (447) i druhé "Take Care" (631). Navíc se jedná o nejlepší rapový start za poslední dva roky. A to přitom deska leakla deset dnů před datem vydání.

Stříbrní Kings Of Leon vyrovnali s šestou nahrávkou "Mechanical Bull" své nejlepší umístění, předchozí "Come Around Sundown" ale měla vyšší prodej (184 vs 110 tisíc). Za bronz bude velmi ráda Cher, výsledek prvního alba po jedenácti letech "Closer To The Truth" je její nejlepší v sólové kariéře. A úspěchem je i čtyřka "The Diving Board" Eltona Johna.

Na pětku spadl Jack Johnson, Luke Bryan si podržel šestku. Sedmí skončili progresivní metalisté Dream Theater s eponymním albem a nechali tak za sebou na devítce kolegy z Metallicy se soundtrackem k "Metallica: Through The Never". Osmí skončili elektroničtí Krewella s debutem "Get Wet". Na první poslech to je strašlivá kopírka Calvinů, Aviciiů apod., jedná se o producenta a dvě zpěvačky. Paradoxní je, že úspěšnější Icona Pop debutují s "This Is... Icona Pop" až na třicet šestce.

Mimo desítku se umístili CHVRCHES, dvanáctá pozice pro první počin "Bones Of What You Believe" je ale i tak parádní. Porazili dokonce Stinga, s "The Last Ship" skončil třináctý.

Příští týden budeme aplaudovat Justinovi Timberlakeovi, ale ne zas tak moc, dvojka "The 20/20 Experience" míří jen přes tři sta tisíc, tedy asi třetina prodejů prvního dílu. Na bronz míří s 100+ tisíci Lorde s "Pure Heroine".

    Top 10 - alba:
  1.  N Drake - Nothing Was The Same (658)
  2.  N Kings Of Leon - Mechanical Bull (110)
  3.  N Cher - Closer To The Truth (63)
  4.  N Elton John - The Diving Board (47)
  5. Jack Johnson - From Here To Now To You (37, -69 %)
  6. Luke Bryan - Crash My Party (36, -24 %)
  7.  N Dream Theater - Dream Theater (34)
  8.  N Krewella - Get Wet (27)
  9.  N Metallica - Metallica: Through The Never Soundtrack (26)
  10. Justin Moore - Off The Beaten Path (25, -74 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.

NÁZORY
  • Eminem (Roman, 04.10.2013 10:39) Reagovat

    Dobrý den,

    s názorem "Eminema si pustí jen hip-hopeři" musím nesouhlasit. Řekl bych, že Eminem má natolik širokou posluchačskou základnu, že toto tvrzení zdaleka neplatí - u něj konkrétně spíše hodně závisí na výběru (mainstreamovosti) singlu. Ve svém okolí znám opravdu mnoho lidí, kteří hip-hop příliš neposlouchají, ale písničky od Eminema rádi mají :-)

    • Re: Eminem (Doupik, 04.10.2013 11:03) Reagovat

      Jojo, toho jsem vybral pro ilustraci tohoto týdne vzhledem k tomu, že tam je právě "Berzerk", který nikdo moc neposlouchá. Samozřejmě Eminem je jinak právě příklad rappera, kterého poslouchají všichni :), to určitě máte pravdu. Stejně jako Macklemore např.

  • Lorde (rado, 05.10.2013 09:31) Reagovat

    No nevravel som to asi pred mesiacom, že Lorde porazí všetky súčasné pop stars? :) Lorde je výborná, už sa teším na recenziu. Inak môžte mi predstaviť toho kamaráta, "který indie, popové a hipsterské tipy hází na Facebook"? Vďaka

  • Chybička se vloudila... (Eliška, 13.11.2013 15:54) Reagovat

    Poznámka: Lorde je z N.Zélandu :))))

    • Re: Chybička se vloudila... (Doupik, 13.11.2013 16:50) Reagovat

      He, v perexu to napíšu dobře a pak to spletu :) Samozřejmě to vím, děkuji za opravu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu