shop.musicserver.cz
Kings Of Leon - Mechanical Bull

Králové jsou mrtví, ať žijí králové!

Vydáno: 25.09.2013 07:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

S Kings Of Leon to ještě nedávno nevypadalo moc dobře. Fanouškovská základna sice rostla, ale práce až do úmoru si nakonec vybrala svou daň a čtveřice muzikantů se div nerozpadla. Nakonec si pánové vybrali oddechový čas, založili rodiny a nabrali nové síly. Dokázali se vrátit v plné parádě? Dozvíte se v recenzi.

8/10

Kings Of Leon - Mechanical Bull

Vydáno: 23.9.2013
Celkový čas: 50:46

Skladby: Supersoaker, Rock City, Don't Matter, Beautiful War, Temple, Wait For Me, Family Tree, Comeback Story, Tonight, Coming Back Again, On The Chin, Work On Me (Bonus Track), Last Mile Home (Bonus Track)

Vydavatel: Sony Music

Kings Of Leon měli namále. Od svého debutu "Youth & Young Manhood" z roku 2003 se prakticky nezastavili a celých deset let stále rychleji roztáčeli kolotoč deska-turné-deska-turné až do úplného vyčerpání. Nekončící hádky v kapele, litry alkoholu, namáhání hlasivek a všeobjímající stres kapelu dusily a hrozící rozpad celé mašinérie bublal a syčel pod povrchem stále výrazněji. Situaci nepomohlo ani vlažnější přijetí jinak poměrně povedené kolekce "Come Around Sundown", která doplatila na obrovský komerční dopad předchozího majstrštyku "Only By The Night" a trošku nezaslouženě zůstala v jejím stínu. Vše vyvrcholilo dobře známým incidentem v Dallasu, kde se zpěvák Caleb Followill odešel vyzvracet do zákulisí a zpět na pódium se už nevrátil. Kapela následně vydala kostrbaté prohlášení o vyčerpání organismu a rozjeté turné už nedokončila. Nastal čas pro pauzu.

Ta trvala téměř tři roky a než se trojice bratrů Followilových s bratrancem Matthewem na začátku léta znovu postavila na pódium, prošla si důkladným očistcem. Jak kvarteto v rozhovorech přiznává, každodenní vyprodané koncerty jim zevšedněly a radost z hudby, která je provázela ještě v časech, kdy pod Talihinským nebem v Tennessee hrávali v kostelech a místních putykách, postupně ztráceli. A tak teprve ve chvíli, kdy měli čas se zastavit a popřemýšlet o tom, co během posledních let zažili, zjistili, jak neuvěřitelné štěstí mají a že by si nechtěli zbourat to, co léta budovali. I proto si doma postavili nahrávací studio, a zatímco si vzájemně chodili na svatby nebo do porodnic, připravovali po večerech materiál pro nový začátek. "Mít studio doma je skvělá věc. Díky tomu, že nás netlačil rozpočet a nebyli jsme pod stresem, jsme tam zažili takovou spoustu srandy, že jsme si i občas museli připomínat: "Hej, jsme tu od toho, abychom nahrávali!", dodává dnes se smíchem Caleb Followill.

Pokud si lámete hlavu nad tím, co se skrývá pod názvem "Mechanical Bull", vězte, že nejde o nic komplikovaného. Frontman jednoduše hledal vtipný a úderný název, který bude mít pět slabik stejně jako všechna předchozí díla skupiny. A když v televizi viděl odvážlivce, kteří se ze všech sil snaží udržet v sedle, a uvědomil si tu symboliku, bylo rozhodnuto.

Uvolněnou atmosféru z čerstvé sbírky uslyšíte. Pryč je křečovitá snaha o naplnění stopáže, která svírala krk předchozímu počinu. Tentokrát měli pánové z čeho vybírat a z jednadvaceti písní se na novinku dostalo jedenáct (resp. třináct) kusů, které kapele ostudu neudělají. Dle svých slov se snažili vrátit k důrazu na melodii, která pomohla jejich druhé řadovce "Aha Shake Heartbreak", kapelám jako Mike And The Mechanics, Queens Of The Stone Age nebo Radiohead a devadesátkovému rocku jako takovému. Pamětníci debutu nechť zamáčknou slzu, navzdory těmto proklamacím totiž dnešní Kings Of Leon zní mnohem víc jako mix alb "Because Of The Times" a "Come Around Sundown". Z prvního jmenovaného si berou naléhavost, bluesové cítění, hrátky s dynamikou a kytarové kouzlení, z toho druhého zase profesionálně znějící zvuk a místy i rádiovou učesanost, která v tomto případě vůbec není na škodu.

Pokud se zaměříme na samotné písně, zjistíme, že už otvírák a první singl "Supersoaker" se nese v líbivém a přitom neskutečně svěžím duchu, který se posluchači za pomoci zvonivého zvuku kytar a lehce zapamatovatelné melodie snadno dostane pod kůži. To v "Rock City" se pro změnu vypravíte hledat tu pravou za doprovodu ozvěn ZZ Top a Kid Rocka, abyste se během "Don’t Matter" měli chuť na všechno vykašlat a vrátit se k syrovému garážovému rocku prvních alb a raným The Strokes. Asi nejstarší písní na desce je "Beautiful War", kterou Caleb napsal ve stejný večer jako jeden z jejich největších hitů "Use Somebody". Minimalistická balada, jíž vévodí zpěvákův nakřáplý hlas, je sice hudebně nejméně výraznou skladbou novinky, ale dohání to krásným textem pojednávajícím o nekončících hádkách v mezilidských vztazích.

"Bite your tongue
Don't let us end here
Everybody's been here
At least once before
We've been here more..."

Kings Of Leon si za ta léta vytříbili svůj rukopis a ten je dobře slyšet v uhánějící a hitovým potenciálem obdařené "Temple", dvou bonusových skladbách ("Work On Me", "Last Mile Home") nebo třeba v temně podkresleném druhém singlu "Wait For Me", kde se Caleb pitvá sám v sobě a nepřímo tak odkazuje na události v Dallasu. Jižanský temperament a přísná křesťanská výchova (kterou jste mohli až nezdravě často vidět v ubíjejícím dokumentu "Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon") se odhaluje v jednom z příjemných překvapení desky, písni "Family Tree", kde si pánové vyřizují účty mezi sebou, a dokonce i jemně koketují s gospelem. To v "Comeback Story" pro změnu dojde i na smyčce. Vůbec nejblyštivějším diamantem je ale rozdrásaná zpověď "Tonight", která varuje, že všechny chyby nakonec vyjdou na světlo, a bez jakéhokoliv přehánění se v ní kapela předvádí v životní formě. Pro jízdu kabrioletem po prašné Route 66 těžko najdete lepší společnost.

Podrobné rozpitvání jednotlivých kusů skládačky ale tentokrát není tak důležité, hlavní je, že se kapele povedlo ukočírovat desku jako celek a jižanským rockem dýchá jako letos máloco. "Mechanical Bull" sice není lepší sbírkou než "Only By The Night", ale je na ní dostatek povědomých momentů proto, aby s ní dřívější fanoušci neměli problém. Zároveň však nezapomíná na leckterá překvapení a úkroky stranou ("Beautiful War", "Family Tree"), abyste kapelu nemohli obvinit z prostého vykrádání sebe sama. A především - je to přesně to album, které v sobě koncentruje teplé paprsky zapadajícího slunce, jež škvírami dveří prosvítají do rozpadlé chatrče u rybníka, kam jste se utekli schovat před oslepujícími neony velkoměst. Na místo, kde je klid a mír. A voní tam obilí, dřevo, petrolej a dobrá irská whisky.

NÁZORY
  • Super (petrsla, 26.09.2013 13:23) Reagovat

    ..a to jsem byl po prvnich poslesich zklamanej, ze je deska utahany country, ze zni na kluky kolem tricitky zoufale dedkovsky.. Pak jsem ji asi po tydnu dal druhou sanci a jsem za to rad! Dnes jsem nadsenej! Jako vsechny jejich predchozi desky je vyborna! Pecka jako Sex on Fire (pro me jedna z nej rockovych pisni ever) na ni sice neni, ale spousta skvele slozenejch pomalejsich songu ano.. Plne souhlasim s autorem recenze - je to mix Because of the Times a Come Around Sundown..


  • Vyborny album (Pietro, 27.09.2013 10:53) Reagovat

    Po dlhej dobe opat nieco co ma dost bavi! Vypichol by som hlavne Rock City a Family Tree.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- ZZ Top plánují na příští rok nové album, zazní na něm i party zesnulého basáka Dustyho Hilla (29.06.2023 11:11)
- Naživo: Billy F. Gibbons & The BFG's dali Praze pocítit vůni Ameriky (28.06.2023 12:00)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu