shop.musicserver.cz
Jessie J - Alive

Jessie J - z černovlasé nány holohlavá dáma

Vydáno: 30.09.2013 12:00 v sekci Recenze - Vojtěch Drobík | foto: facebook interpreta

Od vydání debutu "Who You Are" z roku 2011 si stihla zakoučovat v soutěži The Voice, vyrazit na první velké arénové turné a sugestivně si oholit hlavu. Zbyl vůbec Jessie J čas na to, aby natočila natolik kvalitní album, aby jej kritici nesežrali zaživa? Zbyl! A výsledek v podobě "Alive" je velmi povedený!

8/10

Jessie J - Alive

Vydáno: 23.9.2013
Celkový čas: 46:07

Skladby: It's My Party, Thunder, Square One, Sexy Lady, Harder We Fall, Breathe, I Miss Her, Daydreamin', Excuse My Rude (feat. Becky G), Wild (feat. Big Sean & Dizzee Rascal), Gold, Conquer The World (feat. Brandy), Alive

Vydavatel: Universal

Navázat na veleúspěšný debut je mnohdy těžší, než přijít na trh jako úplný nováček. Jessie J má ke všemu smůlu v tom, že jí tetičky a strýcové z řad hudebních znalců prorokovali nebývale velký úspěch a nad jejím charismatem a talentem se přímo rozplývali. Vítězství v kategorii BBC Sound Of 2011 posloužilo jako nejlepší možný odrazový můstek, zároveň jako by se však stalo prokletím. Veškeré naděje a opěvování zpěvaččina umu musela Jessica Ellen Cornish naplnit a prokázat. A stejně jako se Adele povedlo překonat debut "19" s legendární jednadvacítkou, Jess předkládá druhou desku s příznačným názvem "Alive" s plnou vervou a s cílem stát se jednou z nejúspěšnějších britských nahrávek tohoto roku. A ambice? Ty na to rozhodně má.

Zatímco "Who You Are" působilo místy roztržitým dojmem a velmi složitě jsme v něm hledali jeden určitý rys, kterým bychom mohli ostrovní hvězdu pár slovy charakterizovat, novinku lze bez okolků označit za vyspělou. Uplynulé dva roky jdou v nové tvorbě sakra znát a nutno říct, že znamenají výrazný posun kupředu. Vzít příklad by si z něj měla vzít třeba taková Avril Lavigne, která dospěláckou nahrávku slibuje s každým příchodem nové desky, nicméně pokaždé nám naservírovala vyčpělý teen poprock. Jessie J se přiznala, že albová novinka symbolizuje její momentální stav, kde se nachází. Po jejím poslechu si jej tedy nelze spojit s ničím jiným než se silou, vyspělostí, obrněností, vyrovnaností a živelností - a přesně takové "Alive" je.

Ačkoli samotná interpretka skladatelsky participovala na všech písních, výrazný podíl na výsledném zvuku má především magická ruka šikovných producentů dohromady tvořících pěkné stádo. Jména jako Max Martin, Shellback, Stargate, Benny Blanco, Darkchild, Dr. Luke či Cirkut značí, že základním kamenem jednotlivých skladeb bude hitovost. Ruku k dílu přiložili i Claude Kelly, Josh Abraham či Sia Furler, která stojí za jedním vůbec z nejlepších tracků na albu, skladbou "Breathe". Mezi hudebními hosty se objevují Dizzee Rascal, Big Sean, Becky G či americká herečka/zpěvačka Brandy. Ve většině případech se však jedná o spolupráce, bez kterých bychom se bez zatlačení slzy obešli.

Z hlediska hudebního stylu se dočkáme doslova žánrové houpačky, přesto ve srovnání s prvotinou působí výsledná nahrávka kompaktněji. Jako dokonalé protipóly proti sobě stojí doposud vydané singly "Wild" a "It's My Party". Zatímco první zmíněná nabízí odlišný pohled na zpěvaččinu dosavadní tvorbu a image, rozjuchaná "It's My Party" naopak oplývá typickým radio-friendly soundem, který z ní ve spojení s jednoduchým textem dělá ideálního adepta na post pozdního letního hitu. Do tanečních botek se obula i "Sexy Lady", jejíž intro se tváří, jako by vypadlo z repertoáru /" class="intos">JKelly Clarkson#Kelly-Clarkson##. V refrénu však vyjde najevo, že se jedná téměř o vykrádačku jejího vlastního hitu "Domino", která však i přes tento fakt zní pořád božsky a chytlavě.

Nahrávka ve svém středu nabízí velmi zajímavý čtyřblok začínající zmíněnou "Breathe". Dramatická atmosféra se z ní line již od první vteřiny, posilněné beaty v refrénu dodávají důslednou údernost a spolu s klavírní linkou ji lze bezesporu označit za perlu celé desky. Navazující piano balada "I Miss Her" zasáhne nejedno křehké srdce a dává Jessie volnou ruku v projevení jejího širokého hlasového rozsahu. Jako vystřižená ze slavných devadesátek zní "Daydreamin'", jež lehce koketuje s prvky synthpopu. Přechod do kontroverzní "Excuse My Rude" s hostující rapperku Becky G je pak perfektním albovým okořeněním a sofistikovanou předehrou pro urbanovou "Wild".

Je libo deluxe edice?

Pod vám není líto pár kaček navíc, máte možnost sáhnout po deluxe edici. Ta nabízí vedle třinácti tracků ze standardní verze další čtyři bonusy navíc. Přehlédneme-li beatovou smršť ve formě remixu "It's My Party" plnící funkci vaty, zbývající "Unite" a filmové kousky "Hero" a "Magnetic" bez obav zahřejí posluchačovu hudební dušičku a pouze jej utvrdí v tom, že se Jessie vypracovala na solidního hitmakera.

Celá deska je postavena na silných melodiích a neopakujícím se mustru. Snadno zapamatovatelné refrény a jednoduché texty z ní možná dělají komerční návnadu na peněženky zpěvaččiných tzv. heartbeats, všechny skladby dohromady však tvoří ucelenou kolekci a žánrová roztříštěnost zde paradoxně funguje na výbornou. "Alive" si zkrátka na nic nehraje.

Pokud jste měli během "Who You Are" éry stálou tendenci Jessie J někam zaškatulkovat, odhaduji, že i přes neutuchající snahu se vám to stejně nepovedlo. Po poslechu "Alive" se vám pohled na slečnu Cornish sice určitým způsobem vykrystalizuje, člověk se však stále ocitá v nejistotě a neví, co lze ještě očekávat. To stejné platí i o samotném druhém studiovém počinu. Ač se deska tváří jako vyspělejší, z rázu se na vás přivalí proud excentrismu a nekontrolovaného laškování se zvukem, že nevíte, čí jste. Přesně taková je však i samotná Jessie J. A takhle jí to hodně sedne.


NÁZORY
  • Cože? (Alena, 30.09.2013 12:11) Reagovat

    8/10? Naprosto nesouhlasím, pro mě osobně zklamání roku.

    • Re: Cože? (Lukáš, 30.09.2013 19:15) Reagovat

      Sklamání roku jak pro koho, já jsem nečekal, že to bude za něco stát :).. Slečnu Jessie mám rád, ale vážně nevím jak může mít tak skvěle hlasově nadaná a zajímavá ženská tak neuvěřitelně nudný a plytký album.

  • Pěkné album (John, 30.09.2013 13:53) Reagovat

    Když pominu tragický výběr pilotních singlů (zajímalo by mě zda si američani uzamkli nejlepší singly pro sebe!?!), tak je to velice povedené album, které je rozhodně VELKÝM posunem od prvního alba, které působilo dost rozpačitě. Souhlasím, že Breathe je asi nejlépe produkovanou skladbou. Velice se mě líbí dvojice I Miss Her a Daydreamin, jejíž kontrast v tracklistu působí velice povedeně. Gold má asi nejlepší "hook" spolu s Harder We Fall (velice pěkná pozitivní písnička, hlavně použití slova "AGAIN" působí impozantně IMO). Thunder je taky super, hlavně vokálně (a nejlepší "middle 8" na albu). Mohlo být víc balad a méně Its My Party, škoda plýtvat takovým talentem. 8/10

  • Nejnudnější POP (Bošiak Jozef, 30.09.2013 14:48) Reagovat

    Nejnudnější popové album roku 2013. Teda uvidíme s čím přijde Gaga. Podle singlu Applause by mohla Jessině konkurovat.

  • Zklamání (Reb, 30.09.2013 22:01) Reagovat

    Kdyby bylo na desce víc písní jako Wild asi by jsem byl nadšený. Wild bylo perfektním singlem - škoda jeho neúspěchu - ale už s It's My Party se Jessie hodila zpět do vod všedního popíku. Silné beaty k Jessie jdou lépe.. prostě by to chtělo 'divočejší' album (tím opět narážím na album podobné skladbám Wild). Ale byl by risk udělat album na stylu písně wild, když to byl "propadák". Většinou mě na albu už na první poslech něco překvapí a především zaujme, ale na Alive se nic takového nekonalo. Albu dám ještě šanci... uvidíme. Ale deska mohla být silnější.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Video: Velkolepý návrat se zatím nekoná. Sia pořídila k nezajímavé novince "Gimme Love" nezajímavé video (20.10.2023 18:37)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Sia vydá po osmi letech nové popové album (16.09.2023 13:21)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu