shop.musicserver.cz
Placebo - Loud Like Love

Nikdy nekončící deprese nešťastného Briana

Vydáno: 17.09.2013 05:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: placeboworld.co.uk

Čtyři roky po poslední desce "Battle For The Sun" jsou alternativní rockeři Placebo zpět s kolekcí deseti nových písní pojmenovanou "Loud Like Love". A jak jejich netrpělivě očekávané sedmé studiové album dopadlo? Hudebně velmi dobře, textově rozpačitě.

7/10

Placebo - Loud Like Love

Vydáno: 13.9.2013
Celkový čas: 47:08

Skladby: Loud Like Love, Scene Of The Crime, Too Many Friends, Hold On To Me, Rob The Bank, A Million Little Pieces, Exit Wounds, Purify, Begin The End, Bosco

Vydavatel: Universal

Devatenáct let na hudební scéně, sedm studiových alb, jichž se celosvětově prodalo zhruba jedenáct milionů kopií, a zástupy fanoušků obdivujících krále melancholie a depresí, frontmana Briana Molka - to je aktuální vizitka londýnských Placebo. Trio fungující momentálně ve složení Molko, Stefan Olsdal a Steve Forrest před sedmi lety ohromilo posluchače skvělou temnou deskou "Meds", která je právem mnohými považována za jeden z nejzdařilejších počinů minulé dekády. Na album plné tajemných textů, syrového zvuku i neotřelých melodií, však v roce 2009 navázala o několik tříd slabší, nesmyslně přeplácaná nahrávka "Battle For The Sun".

Po loňském EP "B3" je kapela konečně po čtyřech letech zpět s novou řadovkou "Loud Like Love", o jejíž produkci se postaral Adam Noble. Už červencový pilot "Too Many Friends" naznačil, že tentokrát se budou Placebo ubírat trochu jiným směrem než v případě zmíněných dvou předchozích desek - tesklivá balada vyniká svou silnou melodií i zajímavým textem. "My computer thinks I'm gay, i threw that piece of junk away on the Champs-Elysées, as I was walking home," zpívá se v první singlové ochutnávce. Strach z odcizení, pocit samoty a prázdnoty z obklopení "přátel" na sociálních sítích, které často člověk ani nezná, je rozhodně daleko čitelnějším tématem pro běžné posluchače než předchozí velmi niterné a těžko přístupné zpovědi, mnohdy plné drog a alkoholu.

Podobný pocit vzbuzuje i celý téměř padesátiminutový komplet, tedy až na pár výjimek. Z úst čtyřicetiletého Briana Molka tentokrát uslyšíte mnohem přístupnější, obyčejnější slova o nešťastných láskách, nenapravitelných chybách a hříšných myšlenkách. Nečekaně pozitivně vyzní titulní skladba "Loud Like Love", která studiovku otevírá. Epický stadiónový zvuk i optimistický text o hlasitosti lásky není tím, co by člověk od skupiny očekával - nicméně přesto (nebo právě proto) patří postupně gradující písnička k tomu nejlepšímu, co nahrávka obsahuje.

Mezi nejzdařilejší kousky se jednoznačně řadí také elektronická "Scene Of The Crim", která svým vybubnovaným tempem i potemnělou náladou připomene starší repertoár formace. Trochu jako z jiné planety působí záhadně rytmická "Hold On To Me", v níž nechybí moment překvapení v podobě zdlouhavého šeptaného proslovu o transformaci, reinkarnaci a jiných dimenzích. Moudrý z toho posluchač není, nicméně nehrozí pocit obyčejnosti či tuctovosti, na rozdíl od řady songů z druhé poloviny desky nebo průměrné rockové vypalovačky "Rob The Bank". Ta se potýká s naprostou obsahovou vyprahlostí, zpěvák v ní totiž sděluje, že chce vykrást banky v mnoha zemích světa - a jednotlivé státy postupně jmenuje.

Druhá pětice písniček může snadno splývat v jednolitou masu, nikoliv hudebně, ale tematicky. Slova jako by se zasekla na věčně opakovaných frázích o zlomeném srdci, depresích a milostných příbězích s nešťastným koncem. To vůbec neznamená, že by skladbám chyběla síla - vždyť taková "A Million Little Pieces" se dá po hudební stránce označit za takřka geniální baladu - místy ovšem schází určitá syrovost a přesvědčivost příznačná pro starší tvorbu, skoro se zdá, že by některé písničky mohl nazpívat kdokoliv jiný a výsledek by byl téměř stejný. Přitom Placebo vždy vynikali svou jinakostí, jedinečností, nepředvídatelností.

Výjimku tvoří brilantní, totálně depresivní "Exit Wounds", které jinak ztracená naléhavost z "Meds" v žádném případě nechybí. Takřka šestiminutová skladba obdařená mrazivým soundem a dramatickým refrénem působí v kontextu alba jako živá voda. Závěr desky obstaraly dvě posmutnělé balady, "Begin The End" a "Bosco". Prvně jmenovaná dokáže bez známky kýče dojmout, nevtíravě znějící zpověď po celou šestiminutovou stopáž graduje a sílí. Naopak závěrečná "Bosco" vyznívá až přeslazeně a předvídatelně.

Po skončení disku zůstane v hlavě rozpačitý pocit způsobený nevýraznými texty. Přestože písničky z "Loud Like Love" dopadly po hudební stránce téměř na výbornou, často tuctová a plytká slova nahrávku zbytečně sráží. Zpívání o nešťastných láskách nepatří mezi něco špatného nebo snad kýčovitého (pokud jsou texty vkusně napsány) - nicméně od tajemné osobnosti Briana Molka by člověk čekal spíše něco k hlubšímu zamyšlení, větší originalitu i uvěřitelnost.

Najdou se jistě ti, kteří "Loud Like Love" zašlapou do země, nebude to ovšem případ této recenze. Samozřejmě, kultovní nahrávce "Meds" se pánové ani nepřiblížili, bylo by však trochu krátkozraké zatracovat desku jen proto, že nepřeskočila zřejmě nepokořitelnou laťku sedm let starého počinu. Placebo natočili album, které hudebně baví, nabízí několik opravdu silných okamžiků, jen s obsahovou stránkou se britské trio příliš nevytáhlo. Po průšvihu s "Battle For The Sun" to však tentokrát nedopadlo vůbec marně.


NÁZORY
  • ... (tommy, 17.09.2013 09:17) Reagovat

    Co se týká Placeba tak jsem velký fanda a ta kapela na mě měla zásadní vliv. Problém Loud Like Love je ale podle mě úplně stejný, kterým více či méně trpěly všechny alba předchozí: nevyváženost. Placebo má prostě tendenci dělat alba, na kterých je vždy perfektní materiál doplněný bohapustou vatou. Nejmíň se to dle mého názoru týkalo prvních třech alb, ale úplně se tomu nevyhnulo žádné, Meds nevyjímaje (v případě Meds ale nepatřím do té názorové skupiny, která by ho považovala za nejlepší nahrávku Placeba). Ale tak to prostě s Placebem je, už jsem si tak nějak zvyknul, že jejich alba neposlouchám bez přeskakování, tak to zvládnu i teď. LLL jsem zatím tolikrát neslyšel, ale vpodstatě se moje dosavadní dojmy dost shodují s tím, co je v recenzi, myslím, že i bodové hodnocení je adekvátní. Tedy s jednou výjimkou: Battle for the Sun bych rozhodně neoznačil za "průšvih", rozhodně ne v porovnání s LLL ;-)

  • Blbost (Kevin, 17.09.2013 10:19) Reagovat

    Battle For The Sun a přeplácaná? Vždyť je to skvělá deska s výbornými skladbami od začátku až do konce. A zpětně se jedná o velmi důležitý milník kapely. Po Meds jejich nejlepší album. Loud Like Love bych po několika posleších možní ještě o bod ubral, není to sice vyloženě špatné album, ale oproti Battle o poznání horší.

  • Battle for the Sun (D, 17.09.2013 10:27) Reagovat

    tak to mám dost, prý průšvih. prvních 5 songů na BftS je geniálních, navíc fungují perfektně i na živo. Jak už psal kolega přede mnou, Placebo mají naplněný alba vatou, ale to je případ jejich alb. Jestli bude něco průšvih, tak nové LLL, protože tady se 5 silných songů nenajde ani náhodou.

  • . (Tereza, 17.09.2013 11:34) Reagovat

    Jako dlouholetá fanynka kapely jsem zklamaná, že musím recenzi dát víceméně za pravdu. Doufala jsem, že nám bude nabídnuta silnější nahrávka než Battle a to se nestalo, ba naopak. Ovšem není se čemu divit, kdo by očekával Briana rýpajícího se ve vlastním nitru, když dal po Meds vale drogám a depresím a užívá si šťastného otcovství.

  • Tak (Pan Tau , 17.09.2013 12:32) Reagovat

    já považuji Placebo za stabilně dobrou kapelu. První jejich deska byla ok, druhá, třetí a Meds svým způsobem dokonalé. BftS šla kvalitou dolu kvůli nevyváženosti, i když jednotlivé songy jsou z velké většiny ok. Nové LLL je opět vyváženější a hudebně o něco dospělejší. Souhlasím s autorem recenze, že některé části textů mohly být o něco méně lacinější na Placebo, ale hudebně se podařilo kapele od BftS posunout. A já pět skvělých songů na této desce najdu. Za mě jsou to na prvních třech místech Hold on to me, Exit Wounds a A Million little pieces. v závěsu za nimy pak Loude like love a Scene of the crime. Vlastně jediný opravdu slabší kousek je zde Rob the bank. Takže za mě 8/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brian Molko z Placebo je vyšetřován italskou policií (20.07.2023 12:52)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Naživo: Placebo přivezli do Prahy Halloween (01.11.2022 15:53)
- Naživo: Druhý den Nova Rocku ovládli erotikou sálající Måneskin i snaživí Bring Me The Horizon (14.06.2022 16:35)
- Recenze: Roky čekání stály za to, Placebo se na "Never Let Me Go" opět našli (04.04.2022 00:00)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Audio: Placebo se v singlu "Try Better Next Time" loučí s lidstvem (12.01.2022 13:17)
- Placebo dokončili desku "Never Let Me Go", příští rok ji představí v Praze (09.11.2021 13:56)
- Audio: Placebo ukončili mnohaleté čekání singlem "Beautiful James" (17.09.2021 18:24)
- Placebo: "Album 8 je hotové a připravené na vydání" (03.05.2021 13:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu