shop.musicserver.cz

Na ocet mezi minulostí a budoucností

Vydáno: 09.09.2013 12:45 v sekci Recenze - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Do roka a (takřka) do dne. Otřepaná fráze, ale pro vyjádření intervalu mezi posledními dvěma nosiči Bloc Party odpovídající. A to platí i pro jejich kvalitativní úrovně. Parafrázováno se stoprocentní upřímností, s EP "The Nextwave Sessions" tasí rockeři po "Four" stejně chaotickou, tudíž nechtěnou nahrávku.

6/10

Bloc Party - The Nextwave Sessions

Vydáno: 19.08.2013
Celkový čas: 17:00
Žánr: post-punk revival

Skladby: Ratchet, Obscene, French Exit, Montreal, Children Of The Future

Vydavatel: Frenchkiss Records

Tvůrčí krize v koloběhu hudebního života je momentem takřka nevyhnutelným a zcela zákeřným jako menopauza či stařecká impotence. Pozorovat ji lze v každé žánrové odnoži světové scény - a teď, v druhé dekádě jednadvacátého století, značně zapáchá v post-punkovém revivalu nového milénia. Kapely jako Franz Ferdinand nebo recenzovaní Bloc Party, které vstoupily do nové éry coby hrdí potomci/zachránci pozdně sedmdesátkového uhnívajícího post punku, by nyní samy potřebovaly helfnout.

Jejich osudy se až nebezpečně překrývají: před deseti lety se díky sebevědomým debutům kochaly krásami světa muzikantů z plošek vysokých plaveckých skokanských můstků, aby postupem času opisem různě klenutých trajektorií skončily na hladině průměru. A důvody jsou dva: buď se na ni uvrhly vykrádáním sama sebe, nebo nepřirozenými zvukovými salty.

Bloc Party zcela nepochybně reprezentují druhou skupinu a jejich příběh od pilotní desky "Silent Alarm" z roku 2005 dodnes naneštěstí evokuje syndrom tragikomičnosti. Průbojnou, zvukem (trpkými bicími) až protestní singlovou kolekci vystřídala melodická kytarová srdcovka "A Weekend In The City" a nyní chodidla formace opouští jistoty plaveckého stupínku.

Na svůj třetí studiový počin "Intimacy" nechá proklouznout podbízivou elektronickou potvoru, jež ratingu skupiny v recenzích světových hudebních serverů značně přitíží. Čtveřice se snaží zahladit stopy po hlasitém většinovém zklamání nejprve odpočinkem (Okereke sólovkou) a pak dalším, opět jiným albem "Four", které je prapodivným mišmašem starých, starších a současných (fiktivně těžce rockových) Bloc Party. Recenze bez okolků praví: Londýňané zplodili svou nejhorší nahrávku. Konsenzus v podobě dočasného (nevěřím, že se o oprášení dávné skvělé pověsti aspoň jednou ještě nepokusí) rozpuštění kapely bylo to nejrozumnější řešení svízelné situace. Ale přece jen ještě zkušebně, nenápadně, vpouští mezi lidi poslední svazeček singlů, kdyby náhodou... Žel, ani náhodou.

Schéma z "Four" se opakuje i na čerstvém épéčku "The Nextwave Sessions" - skladby nedrží pospolu. Do pětipísňového cirkusu vlítnou taneční bizarností "Ratchet", bezkonkurenčně nejšílenějším songem, co kdy výbojný kvartet složil. Avantgardní prácička se jim v tomhle případě povedla a odvděčí se jim především na koncertech. Slovenská Pohoda je důkazem místo slibů. Salva energie deroucí se z basy a úst Okerekeho dává vzpomenout na sebevědomá mlíčňata z debutu "Silent Alarm" a díky silně vlezlému elektronickému motivu by se vlezla mezi první dva tracky "Intimacy". Hudební vrstva splňuje ta nejvyšší kritéria na skladbu, nápad a chytlavost singlu.

Pak tu ale máme složku zpěvovou, kde Kele v MC pasážích předvádí jak perfektně zvládnuté frázování, tak při verši "i said make it count" v polovině třetí minuty také nevkusně uječené, trochu mečivé výšky. Odsud je už jen krátký můstek k textu. "And tell your bitch, to get off my shit, smoking on that home roll, you know I keep it on poise." Bloc Party nikdy neměli problém s upřímností, ale plochý slovník samozvaných reprz je pro tyto vyspělé, inteligentní mluvčí příliš velkej SWAG. Nejlepší, nebo nejhorší, "Ratchet" je v každém případě jednou z nejkontroverznějších písní rockerů vůbec.

První singl a hned taková euforie! Pokud zaznamenáte stejně silné pocity a neovladatelnou chuť na další zvěřinu, připravte se na to, že s druhou skladbou vám přistane na talíři mísa salátu. Minimalistická post-dubstepová "Obscene" by svůj účel splnila v repertoáru Jamese Blakea, ne na tracklistu formace se signifikantním talentem na plnokytarové, důmyslně gradující melodie. Skoro jako té ve "French Exit". Ano, nelze se zbavit nostalgie a vyhnout se neustálému srovnávání s excelentním debutem, na nějž třetí singl upomíná. Útočné bicí, post-punková kytara, bojovný apel a text, co nabízí rovnou několik klíčů ke svému rozluštění... Bloc Party míří dobrou cestou. Chybí už jen šmrnc.

"The Nextwave Sessions" asi nebude rozloučení s hudební společností, jaké si formace představovala. Přesto některé skladby jak na krátkohrající desce, tak na předchozím albu nasvědčují tomu, že výchozí nápady stále dokáže zručně opracovat. "Montreal" je citlivá one-man show Okerekeho. Minimalistická jako "Obscene", nýbrž podmanivá - frontman zde používá hlas ve své nejjemnější poloze, který drží jen na křehkém pilíři barové baskytary a na dřeň osekaných breakbeatových bicích. Bloc Party pořád umí člověka dostat. Jen potřebují trochu času srovnat si v hlavě, co chtějí. A vše podstatné vlastně říkají v prvních verších závěrečné skladby "Children Of The Future": If you're reading this than it means we failed but all hope's not lost.

NÁZORY
  • ff (john, 10.09.2013 16:47) Reagovat

    Tak ako ma tato kapela velmi zaujimala pri debute Silent the Alarm, tak ma teraz velmi nezaujima.Mala by sa rozpadnut.Napady dosli.

  • Four a propadák? (Jan, 12.09.2013 23:06) Reagovat

    Nové EP jsem neslyšel, takže nemůžu soudit, ale předchozí CD je naprosto grandiózní!
    Například na INE si minulý počin vysloužil 100% (nebo 95%?), osobně mi přijde taky velmi dobré, tak nevím :)

  • ehm (Jaku Brych, 13.09.2013 17:48) Reagovat

    Nebýt to tak stylově napsaný, tak mě ten hejt coby skalního fandu snad i urazí, takhle jsem si aspoň rád počet. EP co nejdřív seženu a rozhodně doufám, že taková katastrofa to nebude. Four mám až na příšernej Kettling hodně rád (i když musel sem si hledat cestu), takže zatim převládá optimismus. Co se Ratcheta týče, je to svrchovaná haluz, ale naživo má šťávu. Rozhodně bych neodesílal mistry Blocy na hiatus, páč pro současnou hudbu jako takovou by to pořád byla ztráta z těch nejbolestnějších..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- James Blake vydá na podzim novinku "Playing Robots Into Heaven" (03.07.2023 14:47)
- Audio: Bloc Party vysílají do světa chytlavý song "Keep It Rolling". Screamo feeling mu dodal KennyHoopla (05.06.2023 12:33)
- Audio: Bloc Party jsou zpět. Singl "High Life" je ale nemastný, neslaný (26.04.2023 18:23)
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- Audio: Kele láká singlem "True Love Knows No Death" na novou desku (17.01.2023 09:58)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Recenze: Bloc Party jsou zpátky. "Alpha Games" je ovšem navzdory pauze uspěchaná deska (30.07.2022 11:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu