shop.musicserver.cz
Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 22.-24.8.2013

Hip Hop Kemp bavil díky Kendrickovi. Zářila ale i další jména

Vydáno: 27.08.2013 08:08 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Festival s jedním headlinerem trochu zavání fiaskem, koho víc ale na Hip Hop Kempu chtít než největší současnou hvězdu rapu? Vystoupení Kendricka Lamara možná nebylo to nejenergičtější z celého programu, stálo ale za to. Středoevropané si nabitý hiphopový víkend opět náramně užili.

Live: Kendrick Lamar

Hip Hop Kemp 2013
© facebook interpreta
místo: Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové
datum: 24. srpna 2013
dále vystoupili 22.-24.8.: De La Soul, Baauer, R.A. the Rugged Man, El-P, Stalley, Murs & Fashawn, Apollo Brown & Guilty Simpson, Homeboy Sandman, Lords Of The Underground, Big Daddy Kane, Kontrafakt, Vladimir 518, H16, Prago Union, Boyband, Paulie Garand + Rest + DJ Fatte, Vec, Ektor & DJ Wich, James Cole, Moja Reč, PIO Squad, Sodoma Gomora a další
Fotogalerie

Taneční aréna, Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 23.8.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
Dramaturgové Hip Hop Kempu jsou neskuteční hledači talentu. Díky nim jsme mohli v minulosti jako jedni z prvních na světě vidět například Odd Future, Macklemorea nebo B.o.Bho. Na druhou stranu je tato výhoda Kempu i největší nevýhodou: až se tito interpreti proslavili, stali se pro další ročníky českého festivalu finančně těžce dosažitelnými. Co tedy pro jednou vsadit prakticky na jednoho headlinera? Dvanáctý ročník Kempu měl sice v hlavičce původně dva, KRS-One ale kvůli odmítání cestování letadlem nemohl dorazit. "Zbyl" tak Kendrick Lamar. A za celou historii festivalu nebylo na plakátě atraktivnější jméno.

Kendrick Lamar, Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 24.8.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
Autor nejlepšího loňského hiphopového počinu "good kid, m.A.A.d city" a hostovaček pro A$AP Rockyho, The Lonely Island nebo 50 Centa je prostě horké zboží. Navíc po vydání aktuálního tracku Big Seana "Control", kde v tříminutovém featuringu zadupává všechny konkurenční rappery z nové vlny a staví se vedle Jay-Zho, Nase a Eminema jako nejlepší MC. Mimochodem, tato trojice se letos spolu s Lamarem i dalšími (Snoop Doggem, A$APem, 2 Chainzem, ...) různě prostřídala na festivalech po Německu, Švýcarku nebo Anglii a je tak jasné, že jinde byl mnohem kvalitnější line-up. Ani sebevětší AAA hvězda však v současnosti není lepší než Lamar a Kemp tak potvrdil, že v regionu střední Evropy nemá konkurenci.

Dancehall Workshop, Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 24.8.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
A to dlouhodobě. Slovo tradice se v souvislosti s tímto svátkem hip hopu, což je také ustálené spojení, skloňuje často. Co tedy bylo na dvanáctém ročníku v dobrém smyslu tradiční a co naopak ve špatném smyslu tuctové? Rozhodně pozitivní dojem zanechal po letech vychytaný Festivalpark. Po celý prodloužený víkend byl areál plný života díky mnoha atrakcím včetně tanečních a sportovních arén nebo soutěži ve freestyle motocrossu, viz fotogalerie. Pocitově o něco menší návštěvnost Kempu navíc znamenala dostatečnou rychlost odbavení u stánků i sociálních zařízení, lepší možnost si pro sebe urvat doprovodné aktivity i nepřeplněnost hledišť.

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 24.8.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
Mezi stage byli letos interpreti rozhozeni docela překvapivě, když některé velké zahraniční i lokální hvězdy musely vystoupit ve skromnějších hangárech. Mnoho hlasů kritizovalo zařazení českých a slovenských oblíbenců na hlavní stage mezi americké borce, vzhledem k počtu přítomných fanoušků při jejich vystoupení se ale volba vyplatila. Jen při skončení domácích, nebo naopak polských a německých interpretů docházelo k obrovských exodům. Samozřejmě, že je Kontrafakt, Ektor & DJ Wich, Paulie Garand nebo Vladimir 518 příliš nezajímali, i když jejich shows byly rozhodně kvalitní. Co se vlastně rozložení návštěvníků týče, v roce 2013 už byli Češi snad v menšině. Minimálně to tak vypadalo z rychlovýzkumu u stánkařů. Možná ale ti Češi více jedli spíš nějaké nakoupené bagety v kempu, že?

R.A. the Rugged Man, Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 24.8.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
Táborové zázemí jsem ani letos nezažil, akreditovaní používají backstage parkoviště a VIP výhody, které bohužel jinak naprosto neodpovídají příplatku. Co se týče běžného kempu, dle všeho byla opět míra dělání bordelu, pa(á)ření a kalení úžasná. A to už od středy, kdy na warm-up dorazilo přes deset tisíc lidí. Pracující Pražáci bohužel přispěchali až v pátek a tak nemůžu zprostředkovat zážitek z živého "Harlem Shake". Paradoxem ale je, že jsem nenašel byť jedinou fotku nebo video z čtvrtečního Baauerova vystoupení. Jasně nejlepším momentem toho dne ale bylo vystoupení trojice klasiků De La Soul.

Obecně i letos byl Hip Hop Kemp hodně věnován old school bandě. Ale co na plat, když čtyřicátníci či pozdní třicátníci dokáží dát masivnější show než mladá garda. Proto byly koncerty Big Daddy Kanea, Lords Of The Underground a R.A. the Rugged Man opravdovým zážitkem. Rugged Manovi ani nevadila zlomená noha, po pódiu skákal vůbec nejvíc ze všech.

Kendrick Lamar oproti tomu na někoho působil ospale. Soudě při pohledu do diskuzního fóra na webu festivalu. A možná i byl, vždyť už je na světovém turné tři měsíce v kuse, dva předchozí dny vystupoval ve Francii a hned po Kempu odletěl do New Yorku na MTV VMAs. Ale jaký dojem teda opravdu zanechal? Rozhodně ne ospalý, přece takto právě zní jeho specifický styl rapu, respektive jedna z jeho poloh. Já si naše společné výměny pohledů budu opravdu pamatovat. I z unavených očí sršela energie. A to vlastně oboustranně.

Kendrick Lamar, Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 24.8.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
Málokdo v publiku totiž zůstal i po náročných festivalových dnech nehybný při Kendrickových peckách. A to i při pohodových "Money Trees" nebo "Bitch Don't Kill My Vibe", kde hlavně refrén prvně jmenované měl skvělou odezvu. Nejvíc reagovalo publikum na "F**kin' Problems", což je sice skladba od A$AP Rockyho, není však pochyb, kdo na ní má nejlepší část. V tom případě je ale škoda, že jsme se třeba z vlastního "The Art Of Peer Pressure" dočkali pouze intra a ne celé skladby s jeho úžasným flow ve slokách.

Koncert výrazně pozvedla kapela. Kendrick si nechal záležet a dojem z živého hip hopu byl naštěstí opravdu výborný. Těžko by se mu dalo prominout, kdyby tu hodinu hrál jen s DJem za zády. Došlo i na hosta, když si na rozproudění publika pozval Fashawna, který na Kempu zůstal po pátečním koncertě s Mursem. A to, proč jeli mnozí návštěvníci na festival, se odehrálo úplně na konec. "Swimming Pools (Drank)" zazněl v plné parádě. Jeden z největších rapových hitů vůbec bude pro Kendricka Lamara ten, který jej proslavil. A ještě se ukáže, jestli Hip Hop Kemp viděl "pouze" nejlepšího rappera sezóny 2012/2013, nebo mu bude statut přisuzován i dál.


NÁZORY
  • zaujatost recenzenta? (MARTy, 29.08.2013 15:23) Reagovat

    Zdarec, hele mam pocit ze si celkem zaujaty recenzent - za 12 let nebylo vetsi jmeno nez Kendrick Lamar na line upu? Co Method man, Redman? La coka nostra? M.O.P.? Tyhle lidi to delaji dyl nez Kendrick muze v USA chlastat pivo, takze nerozumim, jak jej muzes stavet vubec do urovne tehle legend. Nemluve o tomto rocniku, kde si mel moznost zazit legendy jako De La Soul, Big Daddy Kane a R.A. the rugged man? Myslim, ze v roce kdy Kane daval Ain't no half steppin mel Lamar 2 nebo 3 roky, takze bych to zvazil, zda jej chces srovnavat s takovym formatem. A o Lordz of Underground ktere vidim v shout outech ve vsech komentech nejvic ani nemluve.

    Nic mene po shlednuti tveho profilu a oblibene hudby uz rozumim, ze fanda Britney Spears a Miley Cyprus muze vyplodit jedine tohle. Nepochopim, proc te nekdo necha psat k hiphopu vubec neco.



    • Re: zaujatost recenzenta? (Doupik, 29.08.2013 15:35) Reagovat

      Dafuq, já možná poslechnu nějakou Britney a jednu písničku Miley, ale rozhodně nejsem jejich fanda :-) Poslouchám všechno, od System Of A Down přes Suzanne Vegu po Sodomu Gomoru.
      A jména, která si vyjmenoval, jsou rozhodně skvělá, legendární, na kempu navíc De La Soul a LOTUG podle všech dali nejvíc show, ale já jsem hodnotil aktuální atraktivitu v tom roce.
      Když přijeli nějací Wutangové na Kemp (2007, 2009), tak už byli pro mě pasé v té době. Nebo když přijel Macklemore a B.o.B v momentě, kdy neměli hity a znal jsem je já a informovaní fanoušci hiphopu. Plus všecha jména jako The Roots, Odd Future, Chali 2na, Mos Def jsou boží, ale naprosto nesrovnatelní s Kendrickem. Kdo z nich měl v době, kdy byli na Kempu, nějaké hity v Billboard Hot 100? Natož v Top 20. Kendrick je prostě letos a loni největší hvězda, tak to myslím. Eminem, Kanye, Jay-Z jsou několikanásobně dražší, ale Kendrick je rozhodně nejatraktivnější a když se podívám na všechny předešlé line-upy, tak si za tím stojím.

      • Re: zaujatost recenzenta? (MARTy, 30.08.2013 11:39) Reagovat

        Hm, zvlastni, ze je mas uvedene jak svou oblibenou hudbu.
        To, ze pro tebe jsou "nějací Wu-Tangové" passe, neznamena, ze to tak je pro hiphopovou komunitu, kvuli ktere se predevsim takovehle festivaly delaji.
        Hodnotis atraktivitu tim, kdo je sell out, nebo kolik lidi dela kotel? Jak dlouhou dobu je Lamar vubec v povedomi? Jak vubec muzes srovnavat nekoho, kdo produkuje pres 10 let s 26 letym frackem, co je ted sell out na sezonu?
        Posuzujes hudbu na zaklade prodejnosti, ne kvality, z toho duvodu si myslim, ze by si nemel recenzovat rap vubec.

  • Reakce (Mall, 30.08.2013 13:36) Reagovat

    Až překvapivě dobrá reakce, kterou bych na MS po přečtení článků před HHK nečekal. Trošku bych se ještě rozepsal o hangárech, kde se letos našlo několik opravdových perel. Například vystoupení australských M Phazes a Illy i přes malou návštěvnost bylo skvělé. Ještě lepší byla noční show od Organized Threat, kteří do toho dali tolik energie, že to snad ani nebylo možné a takhle našlapaný hangár jsem ještě neviděl. Určitě i L.O.T.U.G. si v recenzi aspoň malou zmínku zasloužili, i když je všem jasné že jsou už mnoho let za zenitem. To samé platí i pro další velké jméno El-P. Nejlepší koncerty jednoznačně Rugged Man a De La Soul a v hangáru Organized Threat. Co se týká Lamara, já osobně nejsem fanoušek jeho studiové tvorby, takže pro mě headliner kempu nebyl, ale jeho živé vystoupení mě překvapilo a rozhodně ukázal svojí kvalitu. Je jasné, že to každý vidí jinak a sto lidí sto chutí. Minulý rok taky spousta lidí nadávala na Mos Defa, ale podle mě to byl jasně nejlepší koncert loňského kempu. Na závěr si ještě trošku rejpnu do českých návštěvníků. Přijde mi dost divný, když na hlavním podiu hrajou L.O.T.U.G. v hangáru hráli skvělý M Phazes s Illym a spousta lidí zmateně pobíhá a hledá hangár s H16.

    • Re: Reakce (Doupik, 30.08.2013 19:27) Reagovat

      Díky za komentář.
      Už i v článku je naznačeno, že reportáž z HHK byla hlavně o Kendrickovi, především z důvodu, že jsme dojeli až v průběhu pátku a nešlo obrazit všechna podia najednou. Určitě mě mrzí, že jsem neviděl více vystoupení (např. Organized Threat jsem vůbec neviděl, pařil jsem na Deadly Huntu, Baauera asi neviděl nikdo, když neexistuje video ani foto :-)) nebo větší části některých z nich (hlavně LOTUG a El-P), proto jsem se také nepouštěl do větších rozborů, účelem bylo zhodnocení Lamara + akce celkově.
      Kemp jsme v předchozích čtyřech letech napřed dvakrát psali, poté dvakrát ne, tak už se těším, až v roce 2014 bude fajný line-up a opět přineseme reportáž.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Audio: Beyoncé vypustila remix songu "America Has A Problem". Přizvala na něj rappera Kendricka Lamara (26.05.2023 10:38)
- Separ zabodoval v albovém žebříčku jako "FLOWDEMORT" i se Snoop Doggem, v čele zůstali Calin a Viktor Sheen (13.04.2023 20:30)
- Depeche Mode zamíchali kartami v českém albovém žebříčku, Calina a Viktora Sheena ale nesesadili (06.04.2023 08:00)
- České žebříčky nadále stagnují: Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem vítězí posedmé za sebou (30.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus přidala k prvnímu místu rádiového žebříčku ještě třetí příčku v albech (24.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem nadále válcují české žebříčky (16.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus dál vládne rádiím, nejhranější českou skladbou se nově pyšní Poetika (09.03.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu