shop.musicserver.cz
Depeche Mode, Eden Arena, Praha, 23.7.2013

Nestárnoucí magie oděná v černé

Vydáno: 24.07.2013 05:54 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

S novým albem se do Prahy vrátili legendární Depeche Mode a přesně podle už čtyři desetiletí trvajícího hesla "naši Pražané nám rozumějí" se představili před naplněnou Eden Arenou. Jako vždy jsme dostali profesionální hudební i vizuální show, na druhou stranu těžko nás tohle trio ještě něčím překvapí.

Live: Depeche Mode

support: CHVRCHES
místo: Eden Arena, Praha
datum: 23. července 2013
setlist: Welcome To My World, Angel, Walking In My Shoes, Precious, Black Celebration, Policy Of Truth, Should Be Higher, Barrel Of A Gun, Higher Love, Shake The Disease, Heaven, Soothe My Soul, A Pain That I'm Used To, A Question Of Time, Secret To The End, Enjoy The Silence, Personal Jesus, Goodbye, Home, Halo, Just Can't Get Enough, I Feel You, Never Let Me Down Again
Fotogalerie

Depeche Mode, Synot Tip Arena, Praha, 23.7.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Už potřetí se pod širým nebem představilo kultovní britské trio Depeche Mode svým oddaným českým fanouškům a ani tentokrát nezklamalo, byť samozřejmě přibývající křížky v občankách pánů nelze ignorovat. Ale zatímco na Martinu Goreovi jde jeho věk poznat, Dave Gahan se svým přirozeným showmanstvím a energií vzpírá přirozenému plynutí času našich životů (ostatně, hrobníkovi už, jak známo, jednou z lopaty utekl).

Předkapelu v podobě CHVRCHES jsem nakonec bohužel nestihl, nicméně samotní hlavní aktéři pro nás měli nachystanou vydatnou dvouapůlhodinovou hudební porci, a tak leckdo šetřil síly až na jejich set. Vše vypuklo ve tři čtvrtě na osm a nutno dodat, že poměrně ospalý úvod nevyzníval do dalších desítek minut zrovna povzbudivě. Pánové se ve svých letech samozřejmě trošku déle dostávají do provozní teploty, stejně tak fanoušci s výhledem délky koncertu nebudou skotačit už od prvních minut. Vše bylo navíc doplněno ne úplně ideálním zvukem, brzkým startem ještě za silného slunečního světla a především i otvírákem v podobě nevýrazného úvodního komba z poslední desky "Delta Machine".

Depeche Mode, Synot Tip Arena, Praha, 23.7.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ta nejen podle mě patří rozhodně mezi ty horší počiny v diskografii kapely (viz. naše makrorecenze) a podle všeho se do koncertního setlistu k další řadovce nedostane ani jeden kousek z ní (tak jako aktuálně ve vztahu k desce "Sounds Of The Universe"). Některé skladby z ní ale byly obdařeny klasicky skvělým corbijnovským černobílým vizuálem, tvořícím v podstatě nový videoklip. Zmiňme v této souvislosti především temným tribálním bubnováním poháněnou atmosférickou pecku "Should Be Higher" a první singl "Heaven", kde vizuální doprovod umělecky překonal oficiální videoklip k písni.

V globále však novinky ne úplně obstály v porovnání s letitými peckami, které se navíc nezřídka dočkaly koncertního provedení ze svých remixových verzí. V tomto směru vynikla především v nakažlivém boogie rytmu s živou baskytarou odehraná "A Pain That I'm Used To". Potěšila i "Higher Love" v sólovém pěveckém podání Martina Gorea, který byl následně odměněn publikem vřelým přáním a domluvenými transparenty k jeho aktuálním narozeninám.

Depeche Mode v Praze předvedli standardně maximálně profesionální výkon po stránce hudební i doplňkových prezentací, byť ty mi u předcházejícího "Tour Of The Universe" přišly po umělecké stránce daleko inspirativnější.

Depeche Mode, Synot Tip Arena, Praha, 23.7.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Co se týče setlistu, samozřejmě každý by ho poskládal úplně jinak, to podstatné ale zaznělo a hlavně při nejslavnějším kombu "Enjoy The Silence/Personal Jesus", kterým vrcholil fotbalovou terminologií základní hrací čas, bych vám opravdu přál být uprostřed rozezpívané a roztančené plochy. Takový zážitek nepokazí ani tradičně pochybná organizace s jedním stánkem na občerstvení pro celý stadion a jedním východem/vchodem na ploše, z čehož rovněž tradičně plynula řada nepříjemných tlačenic. Depešáciale i tak opět potěšili nejen své skalní, byť už se od nich nějakého zásadního alba nejspíš nedočkáme.

Přesto si dovedu koncertní show v podobné formě představit ještě třeba i za deset let, kdy by se už na tyto legendy mohla vydat celá rodina v sestavě prarodiče-rodiče-potomci. Kapela by tak vychovala tři generace věrných fandů a považte, kolik skupin v hudební historii tohle o sobě může říct.

NÁZORY
  • CHVRCHES (Tomáš Parkan - musicserver.cz, 24.07.2013 08:42) Reagovat

    CHVRCHES, kteří skončili pátí v Sound Of 2013, byli i přes počáteční technické problémy s odposlechy, fakt výborní. A myslím, že jejich mix elektronického písničkářství okořeněný skotským přízvukem zaujal i většinu lidí. Docela jsem zvědavý na jejich debut, který by měl vyjít koncem září.

  • Delta Machine (Lukáš, 24.07.2013 08:57) Reagovat

    Podle mě to vůbec nebyl nevýrazný rozjezd, deska Delta Machine je myslím skvělá, ale spíš to, že letití fanoušci DM prostě novou desku nenaposlouchali. A možná je vůbec ani nezajímá...přišli prostě na Personal Jesus atp. Přitom texty a výrazné deklarace Davea právě v takové Angel dělaly z koncertu "něco víc" než jen retro show...

    • Re: Delta Machine (Vapik, 24.07.2013 15:06) Reagovat

      ...naprostý souhlas ...měl jsem prakticky naposlouchaný celý koncert včetně LP Delta Machine a nebývale jsem si to užil od prvního až po poslední tón ..super večer !!

  • Nesouhlasím (Martina, 24.07.2013 09:06) Reagovat

    Podle mne byl koncert z aktuálního turné jednoznačně lepší, než z předchozího z roku 2009/10. Předkapela byla vynikající, i přes počáteční technické problémy se nakonec vystoupení podařilo a stálo za to. Kapelu jsem neznala, ale nadchla mne a její CD si koupím. No a ke koncertu...fanoušci věděli, kam jdou, že koncert musí skončt v 22.00h a tudíž začne za světla. Depešáci nezdržovali nástup a naskočili na podium, za světla a na čas, aby fanoušky nezklamali a mohli dát i přídavky. Playlist byl skvělej, naprosto si nestěžuju a songy z nového alba rozhodně nezanikly a například u Sooth my soul zpíval celej stadion. Možná by bylo lepší, kdyb recenzenti nesedávali na sedačkách, ale šli do davu. Pak by nechodili pozdě a nasáli víc atmosféry ;-)

    • Re: Nesouhlasím (Peter, 24.07.2013 11:30) Reagovat

      Presne tak!!! Jakoze psat do recenze, ze predkapelu jsem bohuzel nestihl vyborne poukazuje na profesionalitu recenzenta...:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Video: Lauren Mayberry z CHVRCHES sólově debutuje křehkou klavírní baladou "Are You Awake?" (05.09.2023 13:16)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu