Bezchybná popová deska na léto? "FEEL" od Namie Amuro

26.07.2013 13:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Je to až ironické - největší japonská hvězda mezi sólovými zpěvačkami nikdy moc japonsky nezněla. Svou hudební vizi na albu "FEEL" Namie Amuro nyní natahuje do dříve nepoznaných dálek - zem vycházejícího slunce totiž nově neucítíte ani náznakem. Přerod v západní ikonu může začít.
8/10

Namie Amuro - FEEL

Skladby: Alive, Rainbow, Can You Feel This Love, Big Boys Cry, Hands On Me, Heaven, Poison, La La La, Supernatural Love, Let Me Let You Go, Contrail, Stardust In My Eyes
Vydáno: 10.7.2013
Celkový čas: 42:25
Žánr: pop
Vydavatel: Avex Trax
Téměř čtyřicet milionů prodaných alb a singlů, deset studiovek, přes čtyřicet singlů, pět výběrovek, mnoho získaných cen a miliony oddaných fanoušků - to je profil japonské zpěvačky Namie Amuro. V současnosti nemá ve své domovině konkurenci, a to i přes to, že se vždy mnohem radši nechala inspirovat západem než kimony nebo stylem enka. Svou jedenáctou nahrávku předkládá téměř přesně rok po "Uncontrolled" a opět vyniká jediným ohledem - dotaženou snahou o změnu.

Namie nemá ve své diskografii album, které by se podobalo některému předešlému. Od naivního popu, experimentování s art rockem nebo dunivým r'n'b se dostala až do současné polohy - nepřeslechnutelně tanečního elektro soundu. Ten zažehl už loňský materiál, ale do nepřekonaných výšek ho vystřelila až nyní. Úvod se vám pomocí atmosférické diskodepky "Alive" (spolu s obalem) snaží namluvit, že i zbytek bude temná elektronická drť beatů, ale nenechte se zmýlit: "FEEL" je veskrze pozitivní, nenáročná zábava na léto bez mraků.


Konzistentní moderní zvuk pro kluby se daří držet s výjimkou jediné balady na celé rozloze alba. Interpretka sice chvílemi utahuje digitální smyčky, ale rychle se zase vrací k bezstarostným duhovým hymnám, kterých má na svém kontě již bezpočet. Optimistickým trackům jako "Stardust In My Eyes" nebo "Can You Feel This Love" to pro jejich uvěřitelné radování rádi prominete.

Západní fanoušci si mohou po vzoru poslední desky mnout ruce: "FEEL" obsahuje téměř výhradně anglické texty. Velkým neduhem zpívající části sushi milujícího národa byla vždy nedbalá výslovnost, a i když ani tentokrát není angličtina slečny Amuro dokonalá, rozhodně už skladbám nikdy nepodlamuje nohy. Jedině snad cajdák "Let Me Let You Go" by si zasloužil trochu více pilování a zároveň i umístění na samý závěr disku - zbytečně ho zpomaluje před vydařeným koncem v podobě songu "Contrail", jedné z nejlepších skladeb, jakou kdy Namie nahrála. Vygradovaná euforie se smyčci, výraznými bicími a bezchybnou melodií od zpěvaččina dvorního producenta Nao'ymt je dalším důkazem neobyčejné chemie, která mezi oběma umělci panuje.

Namie Amuro vždy inklinovala k západnímu modelu pop music a opět se jí podařilo téměř nemožné: neznít jako nepovedená bezduchá kopie (jako se to bohužel často děje u našich domácích snaživek). Většinu nových písniček by si mohla přivlastnit Rihanna nebo Kylie Minogue a udělat z nich celosvětové hity, a co více - znít svěže. Nejlepším příkladem toho je dokonale vybubnovaná smršť "Hands On Me", která si zaslouží místo ve všech letních playlistech. I díky ní je "FEEL" ve výsledku výborným popovým albem, které by si žádný fanoušek žánru neměl nechat ujít.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY