Ameno, zn. hudební bloudění

07.02.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jedním z dalších výběrů, který jsou určeny čistě jen a jen pro český trh, dostal název "Ameno Vol. 1" a najdete na něm nejenom tajuplné hudební skvosty, ale i hluchá místa, jak už to u výběrů bývá. Rozhodně však zde nehledejte stejnojmenný hit projektu Era, více informací v naší dnešní recenzi.
4/10

Různí - Ameno Vol. 1

Skladby: Mike Oldfield - The Inner Child, Blackmore's Night - Times They Are A Changing, Sarah Brightman - Eden, Ortiga - Ayemè (Flötelied), Dario G - Voices, Vangelis - Come To Me, Cheyene - Indian Dream, Beloved - Deliver Me, Sinéad O'Connor - Hold back The Night, The Corrs - Toss The Feathers, Gregorian - Moment Of Peace, Laura Branigan - The Power Of Love, Jewel - Pieces Of You, Ofra Haza - Kirya, Beautiful World - In The Beggining, Mitchel Froom (Feat. Lisa Germano) - Kitsum
Celkový čas: 65:07
Český hudební trh občas přinese věci nevídané. Tak jako někde jinde ve světě i zde vycházejí kompilace nejenom rozličných názvů, ale různorodé i svým obsahem, které jsou určeny jen pro tento trh. Jednou z nich je i výběr "Ameno Vol. 1". Ten se snaží brnkat na notu tajuplností, world music a podobných hudebních končin. Kompilace čítající šestnáct položek přináší ale nejenom tyto ochutnávky, jako jakési bonusy jsou zde skladby, které bych tady rozhodně nehledal a neočekával. Proto po prvním poslechu "Ameno Vol. 1" máte pocit, že posloucháte přeplácaný guláš, který by byl hodně nedobrý jako dort od pejska a kočičky z té slavné pohádky. Po vícerém poslechu však zjistíte, že tato kompilace má pouze jeden cíl, a to vás uspat. Hudba vám bude volně plynout potemnělou místností, zaberte svoji oblíbenou spací polohu v postýlce a zavřete očka.

Rozhodně však "Ameno Vol. 1" nepřináší jen katedrální pop, jak by se podle názvu dalo očekávat. Předpokládám, že byl vypůjčen ze stejnojmenného hitu Erica Leviho (Era). I když příspěvek od projektu Gregorian "Moment Of Peace" je přímo ušitý na tuto hudební škatulku, tento velký hit by zde rozhodně nemohl chybět. Hostující Sarah Brightman zde má navíc svoji povedenou píseň "Eden", která taktéž částečně zapadá pod toto hudební harašení. Ukázky world music, tedy imitace tohoto žánru s nádechem kopírování projektů Enigma, Adiemus, či Era, přináší Ortiga, Cheyne a Mitchel Froom. Skladba "Kirya" od tragicky zesnulé zpěvačky Ofra Hazy je skvostem této kompilace. Příjemně znějí kompozice od Mike Oldfielda, Blackmore's Night, Vangelise nebo Beautiful World. To jsou vesměs pozitiva.

Na tomto výběru však převažují negativa. Určitě bych zde nehledal skladby od Dario G, Jewel nebo The Corrs, i když jejich instrumentálka "Toss The Feathers" s keltskými motivy není vyloženě špatná. Ten samý problém se týká i Sinéad O'Connor a její skladby "Hold Back The Night" z posledního velmi povedeného alba "Faith And Courage" (2000). Na této kompilaci také nemá co dělat coververze hitu Jennifer Rush "The Power Of Love" v podání Laury Branigan, která se proslavila v osmdesátých letech hitem "Self Control".

Proč byl tento výběr takto sestaven se mi nepodařilo zjistit, pro jistotu ani autor této kompilace není uveden, takže není možné ani vznést dotaz: "Proč a jak?" Na druhou stranu, pokud pominu nějaké zařazené omyly, musím konstatovat, že se tento výběr příjemně poslouchá a dobře se u něj usíná, toť vše, nic víc, nic méně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY