shop.musicserver.cz

Ghostface Killah v havajské košili

Vydáno: 11.02.2002 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Ghostface Killah zachraňuje čest svého domovského Wu Tang Clanu. Jeho nová deska s názvem "Bulletproof Wallets" má současný zvuk a je plná klubových bouráků se soulovým nábojem. A samozřejmě na albu nechybí spousta hostů.

7/10

Ghostface Killah - Bulletproof Wallets

Celkový čas: 46:37

Skladby: Intro, Maxine (w/ Raekwon), Flowers (w/ Raekwon, Method Man & Superb), Never Be the Same Again (w/ Raekwon & Carl Thomas), Teddy Skit (w/ Superb), Theodore (w/ Trife & Twiz), Ghostshowers (w/ Madam Majestic), Strawberries (w/ Killa Sin), The Forest (w/ Raekwon), The Juks (Pop Yo Collar)(w/ Trife & Superb), Walking Thru the Darkness (w/ Tekitha), Jealousy Skit, Hilton (w/ Raekwon), Interlude, Love Sessions (w/ Ruff Endz), Street Chemistry,(w/ Prodical & Trife)

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Wu Tang Clan jsou jako sedm statečných, až na to, že je jich devět. Čas od času se sejdou, aby společně něco podnikli (naposledy loni v prosinci vydali desku "Iron Flag"), ale jinak se potloukají světem sami a šíří slávu Wu sólovými deskami. Ghostface Killah (vlastním jménem Dennis Coles) není nejviditelnějším členem Wu, nemá tak svébytné zabarvení hlasu jako třeba Ol’ Dirty Bastard a není tak silná osobnost Method Man, ale když si Clan dává pohov, Ghostface produkuje výtečné desky. "Bulletproof Wallets" je už jeho třetí a podobně jako za dvě předchozí se za ni vůbec nemusí stydět.

Když v roce 1993 vyšla první deska Wu-Tang Clan "Enter The Wu-Tang (36 Chambers)", byla to bomba, která navždy změnila hip hop. Střídmá, minimalistická a přesto úderná produkce hudební hlavy The RZA a také estetika východních bojových umění a pouličního raperského klanu zanechala hlubokou šlápotu ve vývoji hip hopu 90. let. Tak hlubokou, že dnes z jejich odkazu čerpají třeba mladé garážové spolky v Londýně (So Solid Crew jsou vyloženě 2stepovou verzí Wu Tang). Dalším deskám klanu (včetně té poslední) už chyběl moment překvapení, díky sólovým aktivitám ’devítky’ ale Wu nikdy nepřestali být ve špičce. Doba syrového gangsterského rapu už sice pominula a díky Virginské klice (producenti Timbaland a The Neptunes) dnes v hip hopu vládne R&B, funk a rytmické experimenty evropského střihu, těžko by se i dnes našel někdo, kdo by se postavil Wu Tang Clanu v přímém souboji.

V polovině 90. let patřilo k bontonu, že všechna alba jednotlivých členů Wu zněla více méně stejně syrově a The RZA v neuvěřitelném tempu produkoval jednu perlu za druhou. Od zklamání, které přineslo "Wu Tang Forever", druhé album pod hlavičkou Clanu, se naopak zdá, že se všichni chtějí odpoutat od stínu, který na ně vrhla první deska. Nejlépe je to vidět třeba na kariéře Ol’ Dirty Bastarda, který jako jediný z Wu v posledních letech může konkurovat novým hvězdám. Daří se mu to, protože svůj maniakální rap sází do funkoidní produkce hitmakerů The Neptunes. Ghostface Killah se také snaží. Jeho sólová kariéra začala v roce 1996 několika skladbami pro filmy a hlavě vynikající deskou "Ironman", ze které "Winter Warz" a soulová pecka "All I Got Is You" (s Mary J. Blige) vystřelily až do mainstreamových hitparád. Ještě předtím ale hrál Ghostface velkou (autorskou i raperskou) roli na albumu "Only Built 4 Cuban Linx" svého kolegy Raekwona. Tato deska je dodnes považována za nejsilnější počin členů Wu.

V roce 2000 vydali Wu Tang třetí kolektivní desku "W", kterou odpověděli na vývoj na soudobé hip hopové scéně obratem k funky soundu, pryč od temných a depresivních zvuků prvních dvou alb. Ghostfaceův soulový joint "Hollow Bones" z desky přetížené spoustou hostů vyloženě vystupuje. Jeho druhá sólová deska vychází ve stejném roce a nese název "Supreme Clientele". Po rozpačitém přijetí "W" právě ona zachraňuje reputaci Wu Tang Clanu na počátku nového milénia, protože našla cestu a ukázala, kam by se mohl g-rap posunout. Ještě silněji se na ní projevil vliv Marvina Gaye nebo Ala Greena, soulových legend, které Ghost mohutně samploval a sampluje. "Bulletproof Wallets", loňská a zatím poslední deska, jde v tomto vývoji ještě dál. Koneckonců album uvedl singl "Never Be The Same Again", stoprocentní R&B v refrénu se soulovou hvězdou Carlem Thomasem, jehož sirupový hlas naštěstí obrušuje hostující Raekwon. V rapové ’lovestory’ "Love Session" hostují další R&B hvězdy Ruff Endz a dočkáme se dokonce i citace z Luise Armstronga. Podobně jako u Wu z konce 90. let lze u Ghostface pozorovat sílící vliv P-funku. "Ghost Showers" jsou postavené na motivu z funk/diskotékové klasiky kapely Dr. Buzzard’s Original Savannah Band "Sunshowers". Úvodní "Maxine", "Strawberry", "Walking Through The Darkness" nebo "The Hilton" jsou monstrózní klubové bouráky, které dopředu posunují funky dechy nebo kvákající kytary. The RZA zůstává mezi producenty, ale je už jenom jedním v řadě (celkem jen čtyři regulérní tracky). Snad jen "Flowers" s klasicky střídmými smyčci a Method Manovým špinavým rýmováním upomene na éru militantních beatů. Další producenti, většinou žáci a imitátoři The RZA - Mathematics, Al Chemist a Chris Liggio - předvádějí dobrou práci. Al Chemistova práce s beaty v "The Juks" připomene, kdo býval jeden čas nejzajímavějším hip hopovým producentem.

Ghostface je svým vokálním stylem pořád v temné éře Wu, kde rychle odsekávané verše spoluvytvářely atmosféru městské paranoie. Když se je ale snaží použít v soulovějších skladbách ("Never Be..."), příliš to nesedí. Na druhou stranu tenhle temně se tvářící chlapík docela jistě ví, že dnešní hip hop je hlavně o zábavě a o klubovém životě a gansterská póza se už moc nenosí. Konkurovat ležernímu stylu Jay Z-ho (i on sampluje na "Blueprint" staré soulové desky) nebo futuristickým beatům Timbalanda sice nemůže, přesto jeho novinka zní současně. Staromilci (jako já) asi zůstanou - jako v případě desek Wu Tang Clanu - u jeho předchozích počinů, což ale neznamená, že je to špatná deska. Některé soulové manýry sice znějí v jeho podání velmi zvláštně a Dr. Dre nebo Warren G už podobnou fůzi zvládli - a mnohem lépe - před sedmi osmi lety, ale v situaci, ve které se Wu ocitli, je to minimálně příslib, že z jejich tábora ještě může vzejít zajímavý počin. Jednoduše řečeno - Ghostface Killah na "Bulletproof Wallets" vysvékl vojenskou uniformu a navlékl se do barevné havajské košile. (Na "Iron Flag" jsou už zase všichni z Wu v tanku, mobilizováni po 11. září.) Na obalu desky cosi s Raekwonem v dobrém rozpoložení kuchtí, čímž mi nahrávají na sice ne příliš originální, ale přesto trefný závěr - dobře nám to ale chlapci uvařili!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- EXIT Festival ohlašuje hiphopové legendy Wu-Tang Clan (11.02.2023 11:41)
- Nové desky 41/2017 - od Pink přes St. Vincent po Wu-Tang Clan (17.10.2017 00:25)
- Publicistika: Na letošním Hip Hop Kempu vystoupí staří známí i nováčkové. Na koho se těšit? (22.07.2015 08:40)
- Nové desky pro 19. týden (10.05.2015 10:01)
- Nové desky pro 49. týden (30.11.2014 11:14)
- K(r)ávoviny: Varování! Obsahuje uříznuté penisy a sex s Heidi! (28.05.2014 19:00)
- Festival MasterCard Balaton Sound je letošní bestseller! (08.07.2013 11:23)
- Wu-Tang Clan vydají v létě nové album (17.04.2013 09:40)
- V pondělí končí předprodej nejlevnějších vstupenek na Balaton! (12.04.2013 11:48)
- Nové desky pro 4. týden (23.01.2011 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu