shop.musicserver.cz
Queens Of The Stone Age, Rock For People, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2013

Zvláštní spojení s královnami doby kamenné

Vydáno: 06.07.2013 09:15 v sekci Naživo - Jakub Malar | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Ještě donedávna by Queens Of The Stone Age vyprodali tak maximálně větší pražský klub, ale po vydání poslední nahrávky "...Like Clockwork" je směle můžeme zařadit v současnosti k nejpopulárnějším rockovým tělesům. Není divu, že právě oni patřili k hlavním headlinerům Rock For People.

Live: Queens Of The Stone Age

místo: Rock For People, Festivalpark, Hradec Králové
datum: 4. července 2013
setlist: You Think I Ain't Worth A Dollar, But I Feel Like A Millionaire, No One Knows, My God Is The Sun, Burn The Witch, If I Had A Tail, Little Sister, Make It Wit Chu, Smooth Sailing, I Appear Missing, Sick, Sick, Sick, Go With The Flow, First It Giveth, A Song For The Dead

Queens Of The Stone Age, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2013
© Adam Hencze / musicserver.cz
Snad se mnou bude většina přítomných na čtvrtečním vystoupení Queens Of The Stone Age souhlasit, když napíšu, že výkon formace z Palm Desert lze považovat za ten nejpovedenější v rámci letošního ročníku Rock For People. Právě tuhle kapelu totiž můžeme s přehledem zařadit společně se spřátelenými Foo Fighters k nejzásadnějším rockovým tělesům naší doby. Čeští fanoušci se o tom mohli poprvé přesvědčit poprvé v roce 2005, kdy naplnili pražské Roxy pomalu až k prasknutí. Nyní, po osmi letech na RfP, konečně dostali prostor a publikum, které si zaslouží.

Sdružení kytaristy a zpěváka Joshe Hommeho k nám přijelo v rámci svých koncertních promoaktivit k výtečnému poslednímu albu "...Like Clockwork". Právě tohle lze, minimálně z komerčního hlediska, zařadit k tomu vůbec nejúspěšnějšímu v jejich šestnáctileté kariéře, k čemuž kromě hudby samotné přispěla řada hostujících interpretů v čele s Eltonem Johnem, Davem Grohlem či Markem Laneganem. Už na desce se ale ukázalo, že jakkoliv tyhle spolupráce vypadají dobře na papíře, v popředí vždy stojí sám velký Josh Homme a bylo tomu tak i na letišti v Hradci Králové.

Queens Of The Stone Age, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2013
© Adam Hencze / musicserver.cz
Kapela na pódium přišla se zvukem rozbíjení skla, intrem, které známe již z poslední desky. Akorát místo "Keep Your Eyes Peeled" přišlo nakopnutí v podobě "You Think I Ain't Worth A Dollar, But I Feel Like A Millionaire" z přelomové nahrávky "Songs For The Deaf", z níž kapela čerpala vůbec nejvíc. Hned následující "No One Knows", snad největší hit kapely, dokázal dostat lidi do takového varu, že i novinkové písně nakonec přijímalo s nadšením. Do transu je dokázala dostat dokonce i "I Appear Missing", jedna z těch zamyšlenějších skladeb (částečně dopomohla výtečná videoprojekce zobrazující doprovodný animovaný film, za jehož výtvarnou stránkou stojí britský umělec Boneface).

Na novinky sice důraz kladen nebyl, ale zahrané "My God Is The Sun", "If I Had A Tail" a "Smooth Sailing" skvěle doplňovaly klasické kousky jako "Burn The Witch" nebo "Make It Wit Chu", kterou si s nimi společně zazpívala velká část roztancovaného publika. Roztancovaného myslím doslova, neboť sám Josh vyjádřil jediné přání, a to jest, aby všichni kurva tancovali!

Přestože jednotlivé koncerty se na festivalu drží přísného časového harmonogramu, Queens Of The Stone Age si dovolili přetáhnout. Nakonec to sice nebylo o víc než nějakých sedm minut, ale i ty se postaraly o úžasný koncertní zážitek, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. Snad nejsem sám, komu ono zvláštní spojení, o němž se Josh Homme zmínil, připadne opravdové.

Druhý pohled Jana Trávníčka

Queens of the Stone Age, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2013
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
...bude téměř stejně nadšený jako ten od Jakuba Malara. QOTSA odehráli suverénní rockový koncert, který nepotřeboval žádné divadýlko navíc. Přímočarost a čiré muzikantství od lidí, kteří se, alespoň v zahraničí, těší postavení jedněch z nejvýraznějších rockových umělců naší doby, hovořilo samo za sebe. V našich končinách se jim dosud velkých ovací nedostalo, přece jen se před festivalem daleko více mluvilo o Thirty Seconds To Mars, Foals a Karlu Gottovi, ale pokud jste se během strhujícího koncertu stihli dívat i kolem sebe, mohli jste zpozorovat cosi jako národní obrození. Jejich hudba není pro každého, a tak bylo zcela zřejmé, že celá řada lidí se na ně přišla podívat spíše ze zvědavosti, aby zjistila, "kdo že to vlastně je ten headliner". V průběhu show jste pak mohli podle počtu zvednutých rukou sami vidět, jak se úvodní stydlivé reakce a zvědavost přesouvala k houstnutí v prostoru pod pódiem a nadšenému adorování, které exponenciálně rostlo s každou další odehranou písní. Zase se ukázalo, že pokud někdo opravdu umí, cestu k lidem si dřív nebo později najde. V Česku je to sice jako obvykle spíše později, ale po takto explozivní rockové náloži je jasné, že pokud by QOTSA přijeli třeba za dva roky do Lucerny, měli by vyprodáno.


NÁZORY
  • QOTSA (Tomáš, 06.07.2013 13:31) Reagovat

    Souhlasím s tvrzením, že ještě donedávna by QOTSA vyprodali maximálně větší pražský klub, ale to jen z toho důvodu, že je u nás téměř nikdo nezná (neznal?). Jinak mezi velikány rocku se můžou řadit již minimálně 10 let, již před tou dobou se řadili mezi headliners největších festivalů. Akorát možná teď nebyli dlouhou dobu tolik vidět, nová deska vytáhne každou kapelu trochu do popředí zájmu.
    Koncert byl určitě povedený, mrzí mě, že bylo tolik vidět, že opravdu spousty lidí netuší, s kým mají vlastně tu čest. Sledoval jsem včera vystoupení QOTSA na polském Open´eru a publikum se nedalo srovnávat, jak účastí, tak zapojením se, i sám Josh se evidentně bavil výtečně. Tak jako tak, mám radost, že jsem je mohl vidět v ČR, v současné dobré koncertní formě. Snad ne naposled...

    • Re: QOTSA (pan p-, 06.07.2013 14:15) Reagovat

      Za první odstavec klobouček, je to přesně tak.
      Na RfP jsem bohužel nebyl, což mě dost mrzí, na druhou stranu bych je chtěl vidět na pořádným dvouhodinovým koncertu, ne jenom "festivalové demoverzi" (brát s mírnou nadsázkou).

      • Re: QOTSA (sandokanův pomocník, 07.07.2013 20:07) Reagovat

        tak tos měl milý kolego, tak jako já, jet 2/7/2013 do Vídně na jejich naprosto senzační a našláplej koncert. Věděl jsem, že bude lepší zajet na samostatnej koncert do celkem blízké Vídně a užít si poctivou nálož... no, jsem plný dojmů ještě teď. Publikum bylo v uvytržení od okamžiku kdy Josh a spol přišli na pódium a myslim, že nejen celej sál, ale i kapela si to neskutečně užila.

        • Re: QOTSA (Jindra, 08.07.2013 09:49) Reagovat

          Tu Vídeň vám docela závidím. Říkal jsem si, že plnohodnotný dvouhodinový koncert bude mnohem lepší, i když (jak se píše tady v reportu) v Čechách přetáhli svůj 50minutový slot na celkových 57 minut ;-))))

    • Re: QOTSA (Lisak, 07.07.2013 21:45) Reagovat

      Naprosto souhlasím s Tomášem, skoro mi přijde že jsme si je tu ani nezasloužili :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu