shop.musicserver.cz
Pet Shop Boys, KV Arena, Karlovy Vary, 3.7.2013

Nablýskaná disko-elektro-vagance Pet Shop Boys

Vydáno: 05.07.2013 09:04 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Electric" je chystaná novinka Pet Shop Boys, se kterou už mají rozjeté turné, které se netradičně zastavilo v Karlových Varech. Opět dokázali, že neztrácejí krok s dobou a dokáží předvést originální show, kdy z minima vytěží maximum a výsledný efekt souzní s hudbou - byla to párty s hity a mnoha vychytávkami.

Live: Pet Shop Boys

místo: KV Arena, Karlovy Vary
datum: 3. července 2013
setlist: Axis, One More Chance/A Face Like That, Opportunities (Let's Make Lots Of Money), Memory Of The Future, Fugitive, Integral, I Wouldn't Normally Do This Kind Of Thing, Suburbia, I'm Not Scared, Last To Die, Somewhere, Leaving, Thursday, Love Etc., I Get Excited (You Get Excited Too), Rent, Miracles, It's A Sin, Domino Dancing, Go West, Always On My Mind, West End Girls, Vocal

Pet Shop Boys
© petshopboys.co.uk
Pet Shop Boys v Karlových Varech? To bylo jedno z prvních překvapení pro nejednoho fanouška, když toto britské duo vyhlašovalo tour k chystané desce "Electric". Po loňském skoro fiasku se Sealem v KV Areně přišel další organizátorský oříšek, jak získat co nejvíce návštěvníků, aby tento hokejový stánek nevypadal příliš prázdně. V podvečer stejného dne na Čechomor vyrazilo skoro pět tisíc diváků, pro ty, co pak šli i na večerní show, čekaly přistavené autobusy, které je převezly na místo činu. Na ostrovní popovou legendu přišla zhruba polovina - plocha na stání se sice celkem zaplnila, sezení však bylo obsazeno minimálně. Nabízí se tak otázka, zda má vůbec smysl takové koncerty organizovat mimo Prahu, Brno nebo Ostravu, kde je potenciál návštěvnosti přece jen větší. A nebýt nemalého počtu lidí ze sousedního Německa, mohlo to dopadnout ještě žalostněji.

Atmosféra v takto napěchovaném prostoru tomu odpovídala, korunu tomu dodal celkem přebuzený zvuk, který hudební experimenty a efektové libůstky místy slil do jedné celistvé a přebasované masy. KV Arena, dle informací z doslechu, není na hudební produkci přímo koncipována a nepomohlo tomu ani položení speciálních desek na ledovou plochu.

Pet Shop Boys (live)
© petshopboys.co.uk
Neil Tennant a Chris Lowe se na scéně objevili chvíli po desáté a od prvních minut bylo patrné, že se dočkáme pestré audiovizuální podívané, v níž prim hrají videoprojekce na dvojí projekční plochy. Ta přední byla použita na začátku a v druhé polovině setlistu, kdy se rozvinula další, po jejich pádu tuto úlohu vždy převzala jen zadní stěna. Ta byla tvořena jakýmisi roletami, které buď tvořily celistvou plochu nebo propouštěly svit světel a stroboskopů umístěných za ní. Svou roli sehrálo i nemalé množství laserových paprsků v rozličných variacích. Dohromady s projekcemi to byl fantaskní svět kontrastů mezi technologickými elementy a naturálními záběry; v "Miracles" to bylo třeba prezentováno promítaným tištěným spojem a rozkvětem pestrých květů v překrývajícím se obrazu. Ono vrstvení záběrů přes sebe ve videosekvencích spolu se světelnými efekty (jejich spektrum bylo hodně variabilní) vytvářelo tvář show.

Doplňkem byly extravagantní kostýmy, které připomínaly jednotlivé tvůrčí éry této dvojice (včetně špičatých čepic z dob alba "Very", blyštivého cylindru a helmy nebo zvířecích masek). Případně byly sešity speciálně pro tuto tour, včetně brčkového outfitu přebalu singlu "Vocal", který celý večer uzavíral.

Aby pódium nebylo až tak prázdné, vystupovali zde i dva tanečníci (ona a on), kteří v tanci spojovali baletní prvky s modernou. Choreografie byly minimalistické, aby byly proveditelné i v komplikovaných převlecích; třeba během "West End Girls" to byl pohyb na chůdách. V "Love Etc." byli Neil a Chris schování ve speciální čtvercové konstrukci, hlavy měli prostrčeny přes kruhové otvory a na bílou plochu se promítaly nasnímané pohyblivé obrázky pozorující partnerskou dvojici během spánku.

Pet Shop Boys (live)
© petshopboys.co.uk
Již samotný začátek show byl strhující, obsahoval novinkovou "Axis", kterou následoval hodně vydařený mush-up z dvojice skladeb "One More Chance" a "A Face Like That". Tento trend si Pet Shop Boys vyzkoušeli již na předchozím turné a i tentokráte některé kompozice spojovali do menších bloků. Několik stařičkých hitů se dočkalo nových úprav: "Suburbia" měla nové orchestrace a výraznější beat, kompletním přepracováním prošlo béčko "I Get Excited (You Get Excited Too)", následované uptempo verzí nezaměnitelné "Rent". "Domino Dancing" bylo pro změnu načechráno perkusemi a electro ruchy atd.

Jiné skladby naopak zazněly téměř bez sebemenších záměn ("Go West" Village People, "West End Girls"), na ty však nejvíce reagovalo publikum. Samotný setlist naskytl několik libůstek, včetně b-stran singlů a bonusů ("Fugitive"), "I'm Not Scared" napsané pro Eighth Wonder nebo hned několik coverů: Elvisovka "Always On My Mind" je jejich koncertní stálicí, Bernsteinova "Somewhere" nebo písnička Bruce Springsteena "Last To Die" z novinky "Electric". Z ní nechyběla i "Thursday" s hostujícím Examplem (ten vyskočil alespoň z projekce).

Pet Shop Boys jsou stále ve formě a umí zužitkovat svůj vlastní tvůrčí potenciál, včetně překvapujících chvilek, ať už na poli vizuální stránky prezentace nebo v podobě nových úprav letitých písní. Se stejným setem zaznamenali úspěch i na letošním barcelonském Sónaru a klidně mohli ještě více vkročit do tanečních, odvážnějších sfér, co již dříve několikrát předvedli, třeba před mnoha lety na festivalu Creamfields. Přesto to byla nablýskaná párty, oslava jejich pionýrství disko-elektro-vagance, v níž spojili hned několik podobenství jejich alternativ vnímání pop-artu, nadhledu a ironie.

NÁZORY
  • Zvuk v KV arena ? (Sound Macher, 05.07.2013 23:32) Reagovat

    Zvuk byl naprostro priserny, zkazil velky potencial cele show !!
    Tohle by si tedy nemeli dovolovat, bylo to na vraceni vstupneho, stydel jsem se za Arenu (to ten kram stal miliardu a nejde pustit ani muzika jo ???)
    Mozna to stacilo jen trochu ztisit, mozna nehrat jen na predni repro ale na celou halu, trochu si s tim pohrat !

  • zvuk, světla, atmosféra,... (Lucie, 06.07.2013 05:22) Reagovat

    Já byla na tribuně a zvuk mi přišel v pohodě. Jak mi normálně velkolepá světelná show spíš leze na nervy, tak při PSB mi to přišlo úplně super! Ostuda a zklamání pro mě bylo ovšem chování lidí v hale, zvlášť kolem mě. Nějak jsem nepochopila, proč na ten koncert vůbec chodili - bez jedinýho projevu emocí, možná tak sem tam potlesk - po skladbě, kterou znali z rádia... zato nahrávačů na všechny možný zařízení tam bylo fůra. Asi jsem z generace, která si koncert chodí užít, zatancovat si, vytvořit tu neopakovatelnou atmosféru, pro kterou se na koncerty chodí, a nahrát si zážitky do vlastní hlavy. Ne to tam prosedět, abych pak mohla zveřejnit 245795845545. podobně rozklepaný video v příšerný kvalitě na YT. :-(

    Každopádně velké díky pořadatelům za pozvání PSB do Čech, já už skoro ani nedoufala... takže radost veliká!!!

    • Re: zvuk, světla, atmosféra,... (petr, 06.07.2013 12:35) Reagovat

      byl jsem primo u podia, takovou show si clovek musi uzit -- ve stoje, ne v sede :) dovidam se od jinych, ze publikum bylo vlazny, skoro mrtvy.. je to skoda, tohle neni akce, ktera se bude kazdorocne opakovat a potencial si ji uzit rozhodne mela. taky sem si udelal x fotek i stihl kraticky video, nez me vyhmatla ostraha :)) ale uzil sem si to do samyho zacatku az po konec.. nikdy bych neveril, ze PSB zaziju 'doma'. ale stalo se. a kazdy kdo neprisel, ma ceho litovat. jeste jednou diky poradatelum i samotnym PSB. hrdy fanousek z KV :)

      • Re: zvuk, světla, atmosféra,... (Lucie, 06.07.2013 14:44) Reagovat

        Po velmi špatných zkušenostech z koncertů DM (z kotle) a vzhledem k nejistotě, kdy vlastně stihnu do Varů dorazit, jsem raději volila lístky na tribunu, abych vůbec něco viděla a mohla dýchat - tak nějak jsem čekala větší účast... volby nelituju, vidět i slyšet bylo dobře, dalo se krásně tancovat, a jak říkám, užila jsem si to bezvadně... Myslím, že každý, kdo zaváhal, teď může jen litovat! Mně se po letech zase splnil jeden sen :-)

  • zvuk (Alex, 06.07.2013 11:06) Reagovat

    seděla jsem v sektoru 109 a zvuk byl dobrý. ale prý má KV aréna všeobecně blbou akustiku. PSB byli a jsou a budou nejlepší!!! Moc jsem si koncert užila (i přes to, že jsem nebyla na ploše).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu