ČNSO uvede na Prague Proms psí symfonii dirigenta a skladatele Stevena Mercuria, zpívat bude herec F. Murray Abraham

02.07.2013 06:08 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

F. Murray Abraham
© facebook interpreta
F. Murray Abraham, představitel Salieriho ve Formanově filmu Amadeus, se díky festivalu Prague Proms po třiceti letech vrací do Prahy. Ve Smetanově síni Obecního domu ve středu 3. července zazpívá světovou premiéru skladby, která je vyznáním lásky člověka ke psu "A Grateful Tail Symphony" autora a dirigenta Stevena Mercuria, jenž osobně povede Český národní symfonický orchestr (ČNSO). ČNSO při této příležitosti vyzývá návštěvníky, aby pomohli darem ve formě krmiva či hračky Útulku pro opuštěná zvířata a odchytu Městské policie hl. m. Prahy v Tróji.

První půlka večera bude věnována klavírnímu koncertu v hlavní roli s nevidomou vynikající mladou klavíristkou Ráchel Skleničkovou. Ráchel zahraje dvě skladby Ludwiga van Beethovena - Leonoru III., předehru k opeře Fidelio a jeho Třetí klavírní koncert. "Ráchel Skleničková je od narození nevidomá. Na klavír hraje již od 4 let a nyní studuje na Konzervatoři Jana Deyla klavír a zpěv. Má za sebou několika klavírních soutěží, mimo jiné je laureátkou soutěže VSA Arts Washington D. C. (2011) a ve stejném roce získala 3. cenu na soutěži konzervatoří v Pardubicích," uvedl Jan Hasenöhrl, ředitel festivalu a ČNSO, a pokračoval: "Ve druhé půli uvede ČNSO pod vedením amerického dirigenta a skladatele Stevena Mercuria premiéru jeho skladby A Gratefull Tail Symphony, kterou zazpívá herec F. Murray Abraham, držitel Oscara za roli Salieriho v Amadeovi." Třiasedmdesátiletý F. Murray Abraham se tak díky festivalu Prague Proms po třiceti letech vrátí do Prahy, kde s Milošem Formanem film natáčel.

"Světově uznávaný dirigent a skladatel Steven Mercurio vytvořil "A Grateful Tail Symphony" na základě textu amerického dramatika Eugena O'Neila, známého mimo jiné jako autora hry Cesta dlouhého dne do noci. Tento text je ryzím vyznáním lásky člověka ke psu, jakožto opravdovému příteli. Píseň je rozdělena do 5 částí, jež pojednávají o lásce člověka ke psu z různých úhlů," řekl Jan Hasenöhrl, ředitel festivalu a ČNSO. Steven Mercurio působil v posledních pěti letech na postu hudebního ředitele mezinárodního festivalu v italském Spoletu a současně jako šéfdirigent opery ve Filadelfii. Za četné nahrávky, filmové projekty a hudební aranže posbíral řadu ocenění. Mezi jeho četná operní i koncertní představení patří např. Vánoce ve Vídni se "třemi tenory" (Carreras, Domingo a Pavarotti). Jako skladatel komponuje písně, komorní díla i skladby pro velký orchestr. Jako vyhledávaný hudební aranžér spolupracuje s celou řadou umělců, mezi něž patří např. Andrea Bocelli, Fabio Armiliato, Carl Tanner, Ben Heppner, Bryn Terfel, Marcello Giordani, Secret Garden a Sting.

Skladba "A Grateful Tail Symphony" je vyznáním lásky člověka k psu a ČNSO proto při této příležitosti nabídlo pomoc Útulku pro opuštěná zvířata a odchytu Městské policie hl. m. Prahy v Tróji. Přímo do Obecního domu mohou v den koncertu od 10 hodin dopoledne návštěvníci přinést například krmivo nebo hračky pro psy, které bude útulku následně darem předáno.

Festival Prague Proms probíhá od 16. června do 20. července. Na úvod nabídl Open Air koncert Hollywood Night na Václavském náměstí, kde zazněly slavné filmové melodie. Návštěvníci se mohou letos dále těšit mimo jiné na světovou premiéru Cimrmanovy operety Proso, koncert Wyntona Marsalise a bigbandu Jazz At Lincoln Center Orchestra, večer soundtracků Hollywood meets Barrandov a koncertní provedení opery "Tosca". Více informací naleznete na www.pragueproms.cz.

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) patří mezi přední české soubory. V roce 1993 ho založil trumpetista Jan Hasenöhrl spolu s dirigentem Zdeňkem Košlerem. Od roku 2005 organizuje ČNSO letní Mezinárodní hudební festival Prague Proms, jenž každoročně oslovuje publikum svým originálním programem a hostujícími světově proslulými umělci. Šéfdirigentem orchestru je Maestro Libor Pešek. Většina koncertů ČNSO se odehrává ve Smetanově síni Obecního domu. Orchestr vlastní nahrávací studio v Praze – Hostivaři, kde hostí významné světové hudební a filmové produkce. Mezi nejzajímavější jména, se kterými ČNSO nahrává a koncertuje, patří Ennio Morricone, James Morrison, Lalo Schifrin, Andrea Bocelli, Sting nebo George Michael.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY