shop.musicserver.cz
The Gaslight Anthem - Od ProtestFestu jsme pokračovali mílovými kroky

The Gaslight Anthem - Od ProtestFestu jsme pokračovali mílovými kroky

Vydáno: 02.07.2013 09:17 v sekci Rozhovory - Martin Wipplinger | foto: facebook.com/thegaslightanthem

Středeční podvečer bude na Rock For People patřit i americké kapele The Gaslight Anthem. Před dalším vystoupením rodáků z New Jersey na našem území vyzpovídal musicserver.cz kytaristu Alexe Rosamiliu. Ten mimo jiné vzpomenul na vůbec první český koncert, který pánové odehráli v rámci brněnského ProtestFestu.

The Gaslight Anthem
© facebook.com/thegaslightanthem
The Gaslight Anthem už za několik málo dní přijedou do Česka, aby vystoupili na festivalu Rock for People. Vzpomeneš si ještě na váš první koncert v naší zemi?

Ano, samozřejmě. Bylo to na ProtestFestu 2008 v Brně. Z téhle akce vlastně pochází i náš profilový obrázek na Wikipedii.

Právě jsem se tě chtěl zeptat, zda máš o původu té fotky povědomí. Jak moc kapela od dob prvního koncertu u nás vyrostla?

Máš na mysli progres v České republice nebo mimo?

Myslím to obecně, ve smyslu hudebního vývoje, popularity...

V tomhle smyslu jsme se změnili poměrně zásadním způsobem. Použil bych míru mílových kroků.

The Gaslight Anthem...

The Gaslight Anthem
...skupina z New Brunswicku, New Jersey, která se zformovala v roce 2006 kolem frontmana Briana Fallona a dodnes působí v nezměněné sestavě. Jejich hudba v sobě mísí prvky punk-rocku, alternativního rocku a folku, které můžete slyšet na čtyřech dlouhohrajících studiových nahrávkách. Zásadním se pro kariéru The Gaslight Anthem stalo album "American Slang" z roku 2010, následující deska "Handwritten" se vyhoupla až na třetí místo Billboardu. Některé zámořské žánrové servery označují Briana Fallona za jednoho z nejlepších rockových textařů současnosti a jeho řádky přirovnávají k těm, kterými v minulých dekádách oslovoval Američany Bruce Springsteen.

Z médií je známo, že přítelem kapely, přesněji vašeho frontmana Briana Fallona, je Bruce Springsteen...

Takhle si to přejímají média, ve skutečnosti Bruce není přítel ani jednoho z nás.

Takže konzultační hodiny kvůli tomu, jak se stát úspěšnou rockovou kapelou, u něho neproběhly?

Ne, to opravdu ne.

A neštvou už vás novináři s tím, jak často The Gaslight Anthem s "Bossem" spojují?

Není to zase tak časté, takže to nevnímáme jako něco, co je nám nepříjemné. Naopak, jakoukoli spojitost s Brucem bereme jako kompliment a těm není třeba se bránit.

Fungujete už relativně delší dobu, vydali jste čtyři regulérní alba. Jak je možné, že spolu děláme interview až nyní, v době po vydání "Handwritten" (2012)?

Řekl bych, že to je spíš otázka na tebe. (směje se) Myslím, že jsme s českými novináři komunikovali již dříve. Určitě to tak bylo.

Myslel jsem spíš, jestli pociťuješ, že je o The Gaslight Anthem teď, v době kdy jste součástí velkého vydavatelství, větší zájem než v letech, kdy vaše nahrávky vycházely u menších labelů.

Neřekl bych, že je to až tak velká věc. Třeba SideOneDummy bylo skvělé vydavatelství, ale jestliže jsme chtěli svou tvorbu dál rozvíjet, byl přechod k většímu vydavatelství nevyhnutelný. Chtěli jsme se stát většími, což vyžaduje výraznější finanční a tvůrčí podporu. To nám Mercury Records (Universal) umožnilo.

Jak se v amerických radiích daří Vašemu singlu "45"? Přijal mainstream interpreta, který částečně koření v punkové muzice?

Naštěstí musím říct, že v Americe se singl těší velkému zájmu, stejně jako je velmi úspěšný v Británii nebo v Německu. S těmi punkovými kořeny bych to ale nepřeháněl.

Jakou roli v tom hrál producent Brendan O'Brien, který poslední desku produkoval?
The Gaslight Anthem
© facebook.com/thegaslightanthem

Byl velkým přínosem. Pomohl nám k tomu, abychom udělali další krok. Vlastně si celé to období (kolem alba "Handwritten") bez něj nedovedu představit.

Festivalovou sezonu často trávíte v Evropě...

Ano, to je pravda. Ve skutečnosti každé léto od roku 2007 nebo 2008.

V roce 2011 jste zahráli na festivalu v Praze, čeká Rock For People nějaká zásadní změna oproti vašemu předloňskému vystoupení?

Nevím, v jakém směru by se koncert mohl odlišovat, snad jen setlist bude určitě jiný. (směje se) Ale živá vystoupení nijak zvlášť neplánujeme. Odvíjí se to většinou od atmosféry, reakcí fanoušků a podobných faktorů.

Kdybyste na stejné místo přijeli už v loňském roce, zahrál by sis vedle tvých oblíbených Refused.

Vlastně jsme s Refused hráli v loňském roce asi tak desetkrát, možná víckrát, takže mě to nemrzí.

A co bude s The Gaslight Anthem dál? Frontman Brian Fallon dal na svém blogu na vědomí, že chystá sólový materiál.

Nemyslím si, že začne hrát sólo. A i kdyby, tak je to něco, co by se kapely nemělo dotknout. Všichni máme své soukromé projekty. Byl by to prostě jen Brian vystupující pod svým jménem.

Jak se díváš na projekt The Horrible Crowes, kde Fallon ventiluje své tvůrčí já. Nebereš ho jako možné ohrožení existence samotných The Gaslight Anthem?

Mám The Horrible Crowes velmi rád, sám jsem tam hrával na klávesy a můj bratranec byl taky členem, takže to byla spousta legrace a užíval jsem si to. Nemám pocit, že by to mělo být ohrožení pro existenci The Gaslight Anthem. Spíš si myslím, že nám to jako kapele pomáhá. Zkoušíme víc neakustických věcí.

Ty mimochodem taky hraješ ještě v další kapele, prý zní trochu jako Black Sabbath...

To je pravda. Mám dokonce několik dalších skupin. A co se týče Black Sabbath, jedna z nich zní opravdu trochu podobně. Já sám mám Black Sabbath velmi rád, takže by nebylo špatné znít jako oni.

Právě Black Sabbath vydali po letech novou desku, poslechneš si ji?

O tom jsem nevěděl. Byl jsem fanoušek hlavně v dřívějších letech a nejsem si jistý, jestli budu jejich kariéru sledovat i dál. Uvidíme.

Spoluautorem rozhovoru je Pavel Mokroš.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Ikona moderního rocku The Gaslight Anthem dorazí do Prahy s novou deskou (31.10.2023 17:41)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu