shop.musicserver.cz
Frank Ocean, BMW Welt, Mnichov, 25.6.2013

Čirá fantazie: Frank Ocean naživo v Mnichově

Vydáno: 28.06.2013 14:37 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: Rolling Stone

Rok po vydání debutu "Channel Orange" se Frank Ocean vydal na evropské turné "California Live", na kterém představuje jak skladby z oceňované desky, tak tracky z předchozího mixtapu a navíc i nové písně. Zastihli jsme ho hned na úvodním koncertu v sídle BMW v německém Mnichově a jeho výkon byl bezchybný.

Live: Frank Ocean

místo: BMW Welt, Mnichov, Německo
datum: 25. června 2013
setlist: Novinka #1 ("From California"?), Novacane, Acura Integurl, Songs 4 Women, Sweet Life, Pilot Jones, Super Rich Kids, Lost, Monks, End (Voodoo), Sierra Leone, Forrest Gump, Novinka #2 ("All Good"?), Novinka #3 ("Anything For You"?), Bad Religion, Crack Rock, Pink Matter, Pyramids, Golden Girl, Thinkin Bout You, Swim Good, Wise man

Frank Ocean - California Live
© facebook interpreta
Dostat úžasný hlas je dar. Využije ho ale jen někdo. Frank Ocean si šel za svým a v hudebním světě se přes skládání písní dostal až ke skupince Odd Future a k major dealu s Def Jam. Proslavil ho však paradoxně bezplatně vypuštěný mixtape "nostalgia, ULTRA" obsahující například hit "Swim Good". Tam si ho všimli třeba Jay-Z a Kanye West, obsadili ho do svých projektů a Frank se najednou stal hvězdou.

Se statusem aplaudovaného zelenáče se vypořádal dokonale, když debut "Channel Orange" nadchnul kritiku tak, že nešetřila absolutními hodnoceními, naši redakci nevyjímaje. A když jsem neváhal za svými oblíbenci jet přes 1000 km, tak výlet za Oceanem do nedalekého Mnichova byl naplánován okamžitě ve chvíli, kdy byla přidána do kalendáře speciální první zastávka evropského turné. Speciální tím, že se konala na půdě muzikantova oblíbeného BMW, byla jediná v Německu, a navíc ve velmi komorním duchu.

Frank Ocean - BMW Welt
© Petr Doupal / musicserver.cz
Ostatní termíny koncertů se odehrávají ve velkých halách nebo před desetitisícovými festivalovými publiky, kdežto premiérová show "California Live" šňůry proběhla ve skromném Auditoriu BMW Weltu, multifunkčího centra při továrně mnichovské automobilky (viz infobox). Frank Ocean už na cover "nostalgie" zasadil své vysněné staré trojkové béemvé a později se auta a motorky této přední značky objevily už oficiálně v jeho klipech, spojení tak krásně vyústilo 25. června na této nezapomenutelné akci.

BMW Welt

Frank Ocean - BMW Welt
© facebook interpreta
BMW Welt je nová budova z roku 2007, která spolu s BMW Museum a BMW-Vierzylinder tvoří komplex automobilky při domovské továrně. Zatímco čtyřválcová BMW věž slouží jako sídlo vedení, muzeum a Welt je zde pro zákazníky a fanoušky. BMW Museum nabízí propracovanou expozici pokrývající historii výrobce od letadlových motorů přes motorky k autům a za sympatické vstupné toho nabízí opravdu mnoho.

Frank Ocean - BMW Welt
© Petr Doupal / musicserver.cz
To do BMW Weltu se dostanete úplně zdarma a jedná se v podstatě o gigantický showroom... nebo autosalon jedné značky, i když samozřejmě pod BMW patří i MINI nebo Rolls Royce. Vystavovaná vozidla se často mění, jeden týden vidíte koncept BMW X4, další týden Rolls Royce Wraith. Na expozici vás nikdo neotravuje a auta i motorky můžete prolézt skrz naskrz. Určitě neodoláte koupi nějakého suverýnu z brandového obchůdku a pokud jste více při penězích, BMW Welt můžete využít k factory delivery, tedy slavnostnímu převzetí auta s prohlídkou továrny a pěkným ceremoniálem předání klíčů a prvního rozjetí. Mimo to je v tomto multifunkčním centru i několik bufetů/kaváren, konferenčních místností a sálů, včetně toho, kde se konal koncert Franka Oceana. Vzhledem ke krásné architektuře stavby, německé dokonalosti ve všem okolo (např. lépe naprogramovaný výtah jsem neviděl) a krásným autům musím BWM Welt maximálně doporučit.

Frank Ocean - BMW Welt
© instagram.com/frankocean
Zhruba tisícovce fanoušků se po deváté hodině otevřela zajížděcí stěna oddělující foyer a sál a s jásotem se vydali zabrat místo nejblíže pódia. Výhodou malé síně bylo, že bez jakéhokoliv tlačení jste byli Frankovi stále na dosah. Když s malým zpožděním svůj setlist začal, jeho extrémně bílé zuby svítily přímo do obličeje. A postupně začal zářit i on celý. V průběhu show z něj opadala nervozita z premiérového vystoupení a předvedení nových skladeb. Stejně se přestalo ostýchat postupně i publikum.

Už při první skladbě, zatím nepojmenované novince, následované jeho prvním Billboard Hot 100 hitem "Novacane" bylo jasné, že večer bude stát za to. Oceanovo charisma okamžitě naplnilo auditorium a obecenstvo na něj bylo okamžitě upoutáno. Minimalistické panely pódia maximálně podpořily vkusný dojem z jeho představení. Po většinu času přitom na zadní projekci uhánělo pouští ono ikonické BMW 3.

Frank Ocean - BMW Welt
© Petr Doupal / musicserver.cz
Panely měnily barvy stejně jako kapela, která fungovala krásně jak při ploužácích jako "Sweet Life" nebo "Sierra Leone", tak v rychlejších skladbách. Skvělým momentem byl například "Lost", kde se ke kytaristům, bubeníkovi a klávesistovi přidala i dechová sekce a publikum velmi ožilo, čile se pohupovalo a zpívalo. Škoda, že Němci jsou nám podobní v tom, že každý druhý si koncert točí, jinak ale návštěvníci koncertu zaslouží uznání (jen nevím, proč tam bylo tolik hipsterů).

Podobně vřelé přijetí jsem zažil pouze na pražské Laně Del Rey (a ne později na ní ve Vídni) - malé sály naplněné opravdovými fanoušky a upřímný interpret dokáží vytvořit nezapomenutelnou atmosféru. Největší aplaus se dostavil po "Thinkin Bout You", kterou si s ním publikum dalo společně. Výskot a tleskání nemělo konce, až Frank zavtípkoval, že by se neměl červenat, když je černoch. Diváky potěšil také zkoušením Němčiny a nenudil je ani skladbou show: zasedl například za piáno při "Super Rich Kids", poseděl si na židli při "Forrest Gump" nebo naopak pohopsal při překlenovací části "Pyramids".

Frank Ocean - BMW Welt
© Petr Doupal / musicserver.cz
Jeho desetiminutový masterpiece byl samozřejmě jednou z nejlepších pasáží koncertu, nálada písně a Frankův vokál vytvořily něco, co se naživo prostě musí zažít. Že je špička r'n'b prokázal i v intonačně náročné "Bad Religion", při kterém sál obarvil do červena (vložka: text "Allahu Akbar" v Mnichově vyzněl zajímavě, jelikož je tam turecké obyvatelstvo velmi početné, a nedávno na toto téma neurvale vtípkoval váš český prezident). Jediným a v celkovém dojmu jinak nepodstatným nedostatkem koncertu bylo zařazení pouze části "Swim Good", kterou si střihl acapella s publikem, respektive spíše publikum s ním. Každý čekal, že poté zazní celá skladba, místo toho přišla finální "Wise Man", kterou nahrál pro "Nespoutaného Djanga", na jehož soundtrack se ale nakonec nevešel. Takto skončilo úžasných sto minut, tedy překvapivě dlouhý koncert.

Od Franka Oceana naživo člověk čeká hodně a když americký zpěvák odcházel z pódia, bylo nutné uznat, že dostal ještě více, než si přál. Stejně jako "Channel Orange" je jeho koncert prostě čirá fantazie, 10/10. Bouřlivé a vřelé reakce publika byly důkazem, že Ocean patří k tomu nejlepšímu současné hudební generace, přestože tu je teprve chvíli.

NÁZORY
  • proc tam bylo tolik hipsteru (jarecek, 28.06.2013 15:07) Reagovat

    protoze pitchfork? neznam hip-hopera, co by adoroval oceana. za to znam hned nekolik zarucenejch znalcu aktualni kvalitni muziky, arbitru spravneho vkusu nebo jinych tomu podobnych existenci, co si ho stavi na piedestal ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Coachella se bude letos celý streamovat na YouTube (07.04.2023 13:34)
- Frank Ocean čelí žalobě od svého vlastního otce (08.02.2017 10:04)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2016 podle musicserveru (30-21) (27.01.2017 10:20)
- Za hudbou do Barcelony: Na Primavera Sound vystoupí Frank Ocean či Arcade Fire (26.01.2017 12:39)
- Světové kritiky letos nejvíc oslovily desky Beyoncé, Davida Bowieho či Franka Oceana (30.12.2016 17:45)
- Nečekaná nahrávka Franka Oceana se za oceánem stala hitem (02.09.2016 23:23)
- Frank Ocean natočil video k písni, za kterou je žalován (20.04.2013 19:13)
- Frank Ocean strašil fanoušky koncem kariéry, novinka je však už skoro připravena (27.02.2013 13:21)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2012 (10-1) (20.02.2013 10:40)
- Audio: Frank Ocean - Wise Man (29.12.2012 10:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu