shop.musicserver.cz
The Plastic People Of The Universe, United Islands, park Ladronka, Praha, 21.6.2013

Lid vs. Bára Štěpánová

Vydáno: 24.06.2013 17:07 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

"Herečka, která v roce 1986 podepsala Chartu 77. Krátce působila jakožto členka týmu nově zvoleného československého prezidenta Václava Havla," představuje moderátorku pátečního programu United Islands Wkipedie. Báru Štěpánovou. Tu, která málem zastínila tryznu za Filipa Topola i samotný koncert Plastic People.

Živě: The Plastic People Of The Universe

místo: United Islands, park Ladronka, Praha
datum: 21. červen 2013

The Plastic People of the Universe, Bažant Pohoda, Trenčín, 5.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Nesnáze, se kterými se letos musel organizátorský tým United Islands popasovat - vytrvalý déšť podmáčel park; velká voda zaplavila Kampu; vůbec celý proces stěhování na Ladronku - nezůstaly jedinými obtížemi. K problémům totiž došlo i při přípravách programu, když nasmlouvaní Psí vojáci odřekli své festivalové vystoupení. Po májovém koncertě v Amsterodamu kapela zrušila všechny následující letní představení. Nedlouho poté vůdce psích vojáků Filip Topol zemřel. I proto měla performance jeho přátel, kultovních The Plastic People Of The Universe, v rámci United Islands 2013 prazvláštní atmosféru.

Svou přítomností ji navíc ozvláštnila i Bára Štěpánová, která před mystickým vzpomínkovým koncertem suverénně spustila neméně mystickou výpravnou historku o "hovnech, do kterých měl spadnout vožralej Vašík Havlů, jakože náš bejvalej prezident, chachacha". Olga Havlová, jejíž památce byl věnován páteční program na garážovém pódiu United Islands, mezitím rotovala v hrobě jako gyros.

The Plastic People of the Universe, Bažant Pohoda, Trenčín, 5.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Veselka pokračovala. Selka pokračovala. Perlorodka Bára, rodící perlu za perlou, pokračovala: "... prej jste ho měli zachránit, Vráťo, jakože vy, Plastici, jste ho vytáhli z těch hoven, do kterejch spad, když byl vožralej, ten náš bejvalej prezident, jakože Vašík Havlů, chachacha." Vráťa Brabenec, zarostlá tvář Plastiků, evidentně nevěděl, čí je, kde je a co jako je, ale Bára nepolevovala a svou verbální gilotinou ťala hlavy publika dál a dál a dál a dál: "...paní Danuško Němcová, pojďte, řekněte mi, je to pravda, že aby ho režim v Rudým právu nepomluvil, Vašíka Havlů, toho našeho bejvalýho prezidenta, kterej když byl vožralej, spad do hoven, jste ho z těch hoven vytáhli? Je to pravda?"

Tragikomedie neustávala, teroristka dál páchala verbální atentát. "Tak prý to není pravda!" (teatrálně) "Tady v publiku říkají, že to byla Hudba Praha, kdo ho vytáhnul z těch hoven, Vašíka Havlů, našeho bejvalýho prezidenta, když byl vožralej. Prej z těch hoven ale vytáhli i Gustáva Husáka." (osamocený smích moderátorky) "Taky našeho bejvalýho prezidenta."

Plastici začali symbolicky písní "Televizní idylka“ a odehráli set s těžištěm v dosud poslední studiové nahrávce "Maska za maskou". Písně postupně věnovali Mejlovi, Magorovi i Topolovi, což tak nějak nerozdýchala divá Bára, která po skončení plastického rekviem neváhala studnici marnosti, trapnosti a nevhodných poznámek naplnit až po okraj splínem a soucitnými slzami soudných lidí. "Tato stage je věnována Olze Havlové. A teď už vlastně i Filipovi, ten se k tomu přidal... no... no, protože... protože byl takový kamarád tady Plastiků. Já bych chtěla zase vzpomenout svého kamaráda, kolegu..."

The Plastic People of the Universe, Bažant Pohoda, Trenčín, 5.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Mno, já bych chtěl pro změnu zapomenout na Báru Štěpánovou, což se ukazuje jako nemožné, naštěstí její veřejné znemožnění se nijak výrazněji nenarušilo zádušní mši, kterou Plastici na United Islands letos zinscenovali.

Píseň "V konečcích prstů", ze kterých během svých vystoupení Filip tolik krvácel, pasovala jako vzpomínka na klavírního virtuóza náramně. Podobně jako "Moc jsem si neužil" na Mejlu. Závěrečný "Magorův šém“, věnovaný otci českého undergroundu, pak ukončil hodinový obřad, při kterém se vzpomínalo na mrtvé, ale myslelo se i na ty živé.

Na mysl se vkrádalo především jméno Mejlova vrstevníka a velkého kamaráda, Pavla Zajíčka, zakladatele DG 307, který po loňské mozkové mrtvici žije přežívá ve zcela nedůstojných podmínkách. Je užitečnější myslet na živé, než vzpomínat na mrtvé - pomoci Pavlovi můžete zde.

Autorská poznámka pro případné právníky Báry Štěpánové

Citace jsou nepřesné. Je pravděpodobné, že jsem vynechal několik interpunkčních znamének. Často se také jedná o hyperbolickou parafrázi slov a vět, vyřčených vaší klientkou. Rozhodně však uvedené nemělo za cíl přední tuzemskou moderátorku jakkoliv poškodit, urazit či zesměšnit. Není to třeba. Pokud došlo k nepochopení, samozřejmě se s politováním omlouvám. Lukáš Benda


NÁZORY
  • asi jsem byl na úplně jiném koncertě (petr, 29.06.2013 18:02) Reagovat

    wtf? přistříhli autorovi místo křidýlek koule?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Plastici připomněli album "Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned" i na Hané (08.04.2024 09:13)
- Naživo: Hudba Plastic People of the Universe je stále živá. Kapela to vyprodané Akropoli jasně dokázala (07.04.2024 09:31)
- Video: Básník J.H. Krchovský a jeho Krch-Off Band představuje "Tvůj hrnek" a láká na nové album (12.01.2024 16:41)
- Na festivalu MikuLOVE zazní naživo písně Psích vojáků v podání Agon Orchestra s původním zpěvem Filipa Topola (27.05.2023 17:38)
- Recenze: "Svobodná místa" jsou jedinečnou hudební koláží zhudebněných textů Pavla Zajíčka (27.07.2019 14:35)
- Recenze: Filip Topol je na živých záznamech "Nebe je zatažený" poklidný i teatrální, dravý i ironický (07.07.2019 09:00)
- Fotogalerie: Skromný olomoucký festival Vlnobytí 2019 v obrazech (01.07.2019 10:02)
- Olomouckou Korunní pevnůstku rozezní Vlnobytí 2019 (09.06.2019 11:53)
- Fotogalerie: Jasná Páka rozčeřila vody jinak statického druhého dne Čs. beat-festivalu (18.12.2018 10:52)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu