shop.musicserver.cz

Z Ladronky se stane největší hudební ostrov v Česku

Vydáno: 17.06.2013 10:56 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
United Islands 2013
© facebook interpreta
I přes komplikace spojené s náhlou změnou lokality areálu se největší pražský festival United Islands České spořitelny bude konat v plném rozsahu. Díky vstřícnému postoji MČ Praha 6 se areál přesune do parku Ladronka. Line-up ozdobí pop-soulová hvězda Aloe Blacc, který se celosvětově proslavil hitem "I Need A Dollar". Na festivalu však celkem vystoupí 195 hudebních projektů na 7 venkovních scénách a v 9 klubech, kde bude program pokračovat po 22. hodině. Festival United Islands České spořitelny se koná 20. - 22. června v Praze a slaví 10. narozeniny!

Organizátoři se však rozhodli, že i přes všechny komplikace budou desáté narozeniny skutečnou oslavou a poprvé přivezou najednou několik velkých jmen. "Osobně považuju za velká jména všech 195 účinkujících a mám radost, že se na jeden víkend nakonec sejdou v Praze. Rád bych zdůraznil, že festival neděláme jen pro Pražany, a tak doufám, že se na našem narozeninovém hudebním pikniku sejde taky celá řada hudebních fajnšmekrů z celé republiky i ze zahraničí. Moc se těšíme," doplňuje dramaturg festivalu David Gaydečka.

United Islands České spořitelny ale není festival jedné hvězdy. Je to přesně naopak. Už desátým rokem totiž festival přiváží nová a neokoukaná jména evropské i světové klubové scény. Za pozornost určitě stojí britská indie kytarovka Citizens!, hipsterská princezna Princess Chelsea, Mixhell, nový projekt zakladatele Sepultury Igora Cavalery, palestinsko izraelský rapper Zas, švédští 8-bit techno producenti Slagsmålsklubben, pařížské trio We Were Evergreen, které vás dostane svou lehkostí, nebo nejúspěšnější estonská kapela současnosti Tenfold Rabbit, která hudebně navazuje na vlnu folk and country, kterou odstartovali letošní držitelé Grammy Mumford And Sons. V minulých letech pro Českou republiku objevili například O’Children nebo původní N.O.H.U.

Kromě nováčků klubové scény festival vždy připravuje kompaktní dramaturgické bloky, letos ještě více než v minulých letech. Nejsilnějším blokem letošního ročníku jsou bezesporu Dny Jeruzaléma v Praze, v rámci kterých na festivalu vystoupí hned sedm izraelských kapel! Kapely jako 3421, Adi Ulmansky, rapper Saz, Izabo nebo Folo jistě změní váš pohled na současnou izraelskou hudební scénu. Narozeninové téma se vine celým festivalem. V pátek se budou na festivalu slavit nedožité 80. narozeniny Olgy Havlové, v rámci kterých vystoupí Vlasta Třešňák, Už jsme doma hrají FPB nebo Plastic People Of The Universe. V sobotu slaví 20 let Nadace rozvoje občanské společnosti, které oslaví spolu s Václavem Koubkem, objevem české folk scény Nylon Jail nebo bluesovou rockovou zpěvačkou Rinou Mushonga. Dalším blokem je to karpatsko-kavkazská ofenzíva, která představí kapely z Polska a Gruzie v čele se Zakopower, polskou obdobou našeho Čechomoru i co se popularity týče. Kapela nahrála několik platinových desek a je ověnčena mnoha hudebními oceněními. Speciálním projektem je Chicago Prague Blues Band, ve kterém se ve společném setu představí Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý Trio s americkým bluesovým kytaristou Johnem Primerem.

Silný program letos není jen na open air části, ale i v deseti vybraných klubech, kde festival pokračuje po 22. hodině. V pátek je to rakouský objev Gin Ga v Rock Café, ambientní producent Sun Glitters a britský producent Filastine, který vystoupí s filipínskou zpěvačkou Nova. V Divadle Archa vystoupí dánská world music formace Danjál, polští Daga Dana. Pokud máte raději kytary, určitě se si vyberete z programu klubů Malostranská Beseda nebo Baráčnická rychta, kde zahrají například Low Fi z Itálie nebo česko-rakouská skupina My Name Is Music. V sobotu si můžete vybrat z programu klubů podle chuti. Roxy bude patřit milovníkům elektronické hudby, kde vystoupí legenda švédské techno scény Slagsmålsklubben, a v Zephyr Pub and Club se sejdou příznivci freestyle, protože zde vystoupí nejlepší český freestyle DJ projekt Trouble team. V Divadle Archa bude pokračovat izraelský blok Izabo a zpěvačkou Adi Ulmansky. V Malostranské Besedě zahraje druhý set americký bluesman John Primer.

Aloe Blacc se narodil v roce 1979 v Kalifornii pod jménem Egbert Nathaniel Dawkins III. V 90. letech působil s producentem Exilem jako rapper v hiphopové formaci Emanon, se kterou vydal šest alb. Sólovou kariéru odstartoval až v roce 2003 a o tři roky později vydal svoji první studiovou desku "Shine Through" (2006), kterou z velké části i sám produkoval. Vytoužený úspěch však tato deska Aloe Blaccovi ještě nepřinesla. Zlom přišel v roce 2010, kdy byla jako úvodní píseň seriálu "How To Make It In America" vybrána jeho skladba "I Need A Dollar". Tato skladba udělala z Aloe Blacca obrovskou hvězdu nejen v USA, ale i v Evropě a angažmá na největších světových festivalech na sebe nenechala dlouho čekat. Vystoupení na festivalu United Islands České spořitelny bude pro Aloe Blacca českou premiérou a tuzemští fanoušci se mohou těšit na sobotu 22. června.

Festival United Islands ale není jen o hudbě. Táňa Švehlová ze sdružení Art Prometheus, které nehudební program připravuje, zve na doprovodný program Sen o moři: "Festival United Islands České spořitelny můžete prožít několika způsoby. Jedním z nich je hudební maraton, při kterém návštěvník volí roli posluchače. Anebo může být labužníkem a ochutnat od všeho trochu: polévku od neziskových organizací, šaty od mladých návrhářů, loutkovou pohádku či zkusit workshop závěsné akrobacie. Doprovodný program je určen právě pro labužníky a nabízí možnost užít si festival dohromady také s babičkou i malým synáčkem."

Domovem letošního narozeninového ročníku se stane oblíbený pražský park Ladronka. "Festival, který letos slaví už své desáté narozeniny, má silné partnery, je jednou z největších akcí v Praze a míří na něj hudební hvězdy světa, je jasným důkazem toho, že akci dělají profesionálové, léty prověřené a zkušené produkční týmy. I letos se zavázali, že zajistí celý průběh festivalu s co možná největšími ohledy na okolí. Jsem velmi ráda, že se letošní ročník navzdory tomu, že Prahu 6 zasáhly ničivé povodně, našel své útočiště u nás na Ladronce, a Praha 6 se tak může připojit k dalším významným partnerům festivalu. Přeju si, aby Praha 6 i další části metropole zasažené povodněmi boj s následky povodně co nejdříve zvládly," řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Organizátor Martin Voňka dodává: "Myslím, že ti co na festival dorazí, budou překvapeni, jaké možnosti a krásná zákoutí park Ladronka nabízí. Během pár dnů se nám podařilo naplánovat areál, na který jen tak nezapomenete a který se pravděpodobně už nebude opakovat." Festival však zůstane jednou nohou na Praze 5. V parku Portheimka bude umístěna Jazz stage Českého rozhlasu, která měla být původně v klubu Jazz Dock. Mezi parkem Portheimka a areálem na Ladronce bude posílena autobusová doprava, aby byl zajištěn plynulý pohyb návštěvníků.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- United Live Radio přichází s čerstvým programem svého vysílání (25.04.2020 11:05)
- United Islands 2014 promění už za týden Prahu v jeden hudební ostrov (11.06.2014 09:27)
- Naživo: Ostrovy na pevnině (23.06.2013 15:24)
- Fotogalerie: Vlny United Islands zaplavily Ladronku (23.06.2013 13:36)
- Ostrovy jsou už na Ladronce! (20.06.2013 13:33)
- United Islands nabídne servis pro hendikepované i bezBAR obsluhovaný vozíčkáři (19.06.2013 18:26)
- Klubová noc zahájí United Islands ve čtvrtek 20.června (18.06.2013 08:53)
- Festival United Islands České spořitelny je v ohrožení (05.06.2013 15:18)
- Vlna hudebních objevů se rozleje z pražských ostrovů až na Petřín (16.05.2013 16:05)
- S festivalem United Islands České spořitelny to jde do kopce! (02.05.2013 11:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu