shop.musicserver.cz
Dark Gamballe - Zatím dobrý

Znovu po dobře zvolené cestě

Vydáno: 04.07.2013 09:00 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: darkgamballe.cz

Velezkušená moravská rocková parta Dark Gamballe servíruje svým fanouškům další desku, kterou se sice nikam výrazně neposunula, otázka však zní, jestli je to potřeba, a hlavně, jestli si to vůbec někdo přeje. Darci si totiž už dávno vytvořili osobitý projev, ze kterého už roky úspěšně těží.

7/10

Dark Gamballe - Zatím dobrý

Vydáno: 18.04.2013
Celkový čas: 44:29

Skladby: Bon pari, Mixér, Svět za dekou, V baru na temné straně měsíce, Puls, Taxi City, Vagóny, Na dotek, Ostrý, Vodopád, Netopýr, V písku, Zatím dobrý, Bom pari

Vydavatel: Redblack

Vyškovští veteráni Dark Gamballe jsou na české rockové scéně skutečným unikátem. Začínali jako death metalová formace, aby se postupně vypracovali v naprosto svébytný útvar, který na koncertech houfně navštěvují jak fanoušci klasického tuzemského bigbítu díky českým textům a přímočarému rockovému tahu na branku, tak i fanoušci crossoveru nebo různých metalových odnoží díky tvrdým kytarám a chytlavé elektronice.

Těžko říct, co brání tomu, aby se Darci vyhřívali na komerčním rockovém piedestalu vedle jmen jako Kabát nebo Harlej. Vlastě vím - kvalitní české texty, nápadité aranže a kytarové ostří nedovolí kapele dosáhnout vavřínů, jakých by si za ty roky tvrdé a poctivé práce zasloužila.

Novinková deska "Zatím dobrý" plynule navazuje na trend několika předchozích desek, kdy si kapela ustálila svůj výraz, a určitou sázku na jistotu jí v tomto případě nelze mít za zlé. Toto je jeden z těch případů, kdy není třeba zbrkle a samoúčelně měnit něco, co skvěle funguje, když to má zatím do vyprázdněnosti hodně daleko. Kapela prostě svým fanouškům každé dva tři roky doručí novou hudební porci přesně podle těch správných ingrediencí, které mají mazlíčci rádi, a to vše tradičně v krásně zpracovaném digipacku s bohatou multimediální stopou.

Aktuální počin je na tom podobně jako předchůdce "Pochyby", tzn. jen lehce, byť ale neoddiskutovatelně pod kapelním vrcholem v podobě bezchybného monolitu "Perpetuum Gamballe". Stále tu máme výborné jinotajné texty, které místo přímého politického nebo sociálního kritického postoje volí nápadité metafory, charismatický vokál frontmana DeSeda, přesné a úderné Gothyšovy bicí nebo Robotomovu lišáckou elektroniku.

Z jednotlivých skladeb pro mě vyčnívají hlavně výrazným electro odérem obohacený "Mixér" nebo takřka dubstepově zaranžovaný "Netopýr". Klasické Gamballe pak reprezentuje třeba stadiónový refrén "Svět za dekou" nebo textově poetická "V baru na temné straně měsíce". Najdeme tu ale i slabší a lacinější kousky jako refrénově bezzubou "Na dotek" či "Bon pari", zde dokonce ve dvojím provedení, která mi prostě nesedla.

Dark Gamballe mají neuvěřitelnou schopnost napsat mainstreamově chytlavou melodickou hitovku, která však nepostrádá rockové ostří a stejně tak kvalitní české texty, které se nebudete na koncertě stydět zpívat spolu s kapelou, a toto rozhodně není samozřejmost. Nová deska toto všechno nabízí, a i když se zde najde pár slabších kusů, rozhodně si drží vysoký standard poslední albové desetiletky kapely. Zatím rozhodně dobrý.

NÁZORY
  • nejnedoceněná kapela u nás... (eagle-eye, 05.07.2013 08:35) Reagovat

    Díky chlapi za každou novou desku, pro mě je to vždycky událost. 10 už roky patří mezi naše nejlepší zpěváky. DG hrajou chytlavou, tvrdou muziku, kterou vymleté mozky příznivců Kabátů apod. nikdy nepoberou... PS: Holt na koncertě DG si jejich vystoupení užije člověk spíše střízlivý, na Kabáty, Harlej a spol. je to naopak...

  • tak podle zvuku tí písně Svět za dekou... (jankovarr, 10.07.2013 11:18) Reagovat

    (Pozor hodnocení pouze jedné písně jak zní na youtube!! )

    1. jsou jasné nedostatky ve srozumitelnosti textu... (jinými slovy = předání textového obsahu není asi pro kapelu prioritou. Možná ten text je o něčem, ale rozhodně nezní, jako že má co říct.... texty Kabátů jsou aspoň vtipné, nebo jiným způsobem srozumitelné mase.)
    2. kromě úvodu zvuk není tak dynamický a našlapaný, jak by mohl být (rozuměj = tak čitelný jak by měl být, aby to na všech soustavách hrálo jak blbé a mělo to šťávu a chytlavost...)

    Prostě tomu chybí pořádný producent, studio, marketing...nakonec i dramaturg. Je to z této jedné písně slyšet. Nevím, jak ty ostatní songy.

    Jinak ale souhlasím s tím co je napsáno: jinak je to kvalitní a nápadité...

  • jankovarr (Vincent, 11.07.2013 17:17) Reagovat

    Většinou se snažím nebýt v diskuzích vulgární, ale tady to prostě jinak nejde, protože jankovarr je typická ukázka osla, který šmahem (od)soudí dle klipu na youtube kapelu, která si naopak na textech zakládá a nespočet pozitivních recenzí nejen na jejich poslední album dokazuje, že kapela je na tom přesně naopak než tento samozvaný odborník píše. Zvuk z CD je naprosto úžasný, srovnatelný se "západem". Pokud textu nerozumíš, chyba nebude na straně kapely. Poslouchej si dál svůj Kabát a buď tak od té dobroty a nesuď kapelu, která má něco za sebou podle bůhví jak kvalitního videa na youtube. Totálního blba jsi ze sebe ovšem udělal nakonec. Nevíš jak ostatní songy, ale souhlasíš s recenzí, že je to kvalitní. :-D

    • Re: jankovarr (jankovarr, 15.07.2013 17:45) Reagovat

      :-) uznávám, že občas se věc prostě podaří zformulovat spíš oslovsky a proto na tom až zas tak netrvám... svět není černobílý.

      Nicméně to zkusím upřesnit a vezmu to od konce... Kabát hudebně ani zvukově extra kvalitní a nápaditý není -- ale textově jsou vtipní nebo jinak srozumitelní mase (moc rád je nemám... ale pár věci mě baví.) takže ve srovnání s Kabátí mainstreamovou nudou je Svět za dekou fakt upřímně "nápaditý a kvalitní..." (ale s tou výhradou, že text mi prostě z průměrných sluchátek neleze dobře, čili problém zvukového mixu. A na dobrých bednách by to možná bylo jiné kafe. Ale jiným kapelám prostě rozumím i na tě stejných sluchátkách...)

      No a celý můj příspěvek se snažil rozvést ten odstavec z recenze začínající "Těžko říct, co brání tomu, aby se Darci vyhřívali na komerčním rockovém piedestalu..." A to zcela vážně a bez ironie.

      Ponechal jsem stranou osobní nasazení kapely a finance, které cpou do reklamy. Neznám je, nevím o nich nic. Ale zvuk a šťávu řeším dlouho... a když si člověk pustí něco od Muse, povedené věci s Chrisem-cornellem, Foo-fighters apod... prostě mám pocit, že tam vynikne ten rozdíl mezi absolutní špičkovou a bude to tím, co jsem napsal. Nenapsal jsem, že kapela je shit, který nemá cenu poslouchat a že to je celé na nic... TO TAM PROSTĚ NENÍ.

      Zkrátka posledních pár procent, co to mu chybí k jakési pomyslné dokonalosti, vidím v pořádné produkci (= v penězích)... Musí to prostě hrát i na sluchátka z mp3 128kb, text se v tom nesmí ztrácet a šťáva z toho musí být pořád chytlavá i v horší kvalitě, aby to mohlo být masově úspěšné. Masy totiž poslouchají na všem možném... skoro nikdy z přímo CD. Asi jsem to měl formulovat jako hypotézu než jako fakta. A připomenout, že vlastně komentuju řečnickou otázku, proč nejsou tak slavní, když jsou tak dobří...

      • Re: jankovarr (Vincent, 18.07.2013 07:52) Reagovat

        Co všechno člověk nedokáže vydedukovat z jedné písně na YT. Gratuluji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Dark Gamballe se v hororovém klipu mstí "Dobrým lhářům" (24.03.2024 10:54)
- Recenze: Dark Gamballe si na patnácté desce "Dobrý lhář" pohrávají s hříchy a falší (16.03.2024 08:00)
- Video: "Svatební košile" padne Harleji jako ulitá (04.12.2023 16:15)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Recenze: "Zatím je to dobrý" s Harlejem i na nové desce (01.10.2023 09:00)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu