shop.musicserver.cz

Na cestě

Vydáno: 31.05.2013 17:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Je docela pravděpodobné, že debut americko-britské dvojice zakotvené v Londýně Still Corners unikl vaší pozornosti. Druhou studiovou nahrávku "Strange Pleasures" si už ale nenechejte proklouznout mezi prsty. Přišli byste o jedno z příjemných překvapení roku.

8/10

Still Corners - Strange Pleasures

Vydáno: 07.05.2013
Celkový čas: 44:47

Skladby: The Trip, Beginning To Blue, I Can't Sleep, All I Know, Fireflies, Berlin Lovers, Future Age, Going Back To Strange, Beatcity, Midnight Drive, We Killed The Moonlight, Strange Pleasures

Vydavatel: Sub Pop

Ostatně není divu, pokud jste "Creatures Of An Hour" z roku 2011 nezaregistrovali. Byl to dream pop jen pro vyvolené, stovky mlžných stop vzdálený, odtažitý a tajnůstkářský. Hodně se v něm šeptalo, zvuk byl dostatečně oblečen v lo-fi kabátku a ve stavech trudnomyslných se jeho poslech příliš nedoporučoval. A pokud jste se přes tohle všechno dokázali přenést, nejspíš jste si i tak tohohle materiálu dali jenom v několika porcích. Pojďme si ale muzikantský pár Still Corners nejprve představit. Příběh producenta a autora všech písní Grega Hughese a zpěvačky Tessy Murray totiž patří k těm kouzelným, které píše jenom sám život.

On tehdy jel navštívit kámoše na venkov, ale nastoupil na špatný vlak. Když mu to došlo, vystoupil na první zastávce, která se po cestě namanula, a tam potkal ji. A jaké překvapení, i ona nastoupila na špatný vlak a s neznámým, podobně postihnutým cestujícím se dala do řeči. Svěřila se mu, že kvůli zpoždění nestihne zkoušku ve sboru, on jí při té příležitosti vyjevil také svou velkou zálibu v hudbě, se kterou chtěl v budoucnu prorazit. Vyměnili si čísla, párkrát se sešli a kapela, jejíž jméno vzniklo náhodným zabodnutím prstu do stránek amerického literáta Roberta Frosta, byla na světě. (A to ještě koluje doplnění senzační historky, že Murray původně vůbec neuvažovala zapovídat se s Hughesem a raději si chtěla jít sednout na lavičku, která však byla mokrá.)

První nahrávka vyšla pod labelem Sub Pop v říjnu 2011, a jaká byla, je popsáno výše. Znovu o slovo se dvojice přihlásila o rok později s novinkovým singlem "Fireflies" a poté ještě v únoru tohoto roku s "Berlin Lovers", který se dočkal i svého videoklipu. A dřívější posluchači Londýňanů se nestačili divit. To bylo ale zvukových proměn. A nutno říct, že vůbec ne nepříjemných. Celkový koncept alba vám vlastně hned zkraje názorně předvádí "The Trip", stačí jen zavřít oči a nechat se unášet představami, které ve vás hudba vyvolává. Anebo ne. "Strange Pleasures" už totiž není tolik zahleděná do sebe. Oči tak můžete klidně nechat otevřené a jenom pozorovat svět okolo.

Díky muzice ve vašich uších se na chvíli zastaví a hned se změní v mnohem mírumilovnější místo. Líně vyhrávající kytary ještě více odlehčuje zpěvačka se svým hláskem připomínajícím stejně éterickou Grimes. Jako jsou dlouhé záběry v amerických snímcích nezávislého léta, tak se i táhne další "I Can't Sleep". A podobné tempo si udržuje většina zbylých songů, což je ještě pozůstatkem z "Creatures Of An Hour". V této rovině kapela zůstala víceméně věrná svému trademarku. Do jeho průzkumu se ale nyní neohroženě můžete vydat bez průvodce a klidně i v noční hodinu. Tu už teď Still Corners nevyužívají k vyvolávání duchů, ale jako skvělou část dne na projížďky velkoměstem. Nebo například návštěvu do tmy neonově zářícího lunaparku za zvuku vybuchujících psychedelických efektů ve "Future Age".

"All I Know" zase zní, jako by ji Hughes napsal s vychlazeným drinkem v ruce druhé, během jednoho horkého srpnového dne při slunění u bazénu. Časově byste k realitě nebyli vůbec daleko. Teploměrové stupnice tenkrát také div nepukaly. Londýn doslova hořel jako v jedné klasické skladbě The Clash... "All I Know" může znít jako óda na léto, ale v pozadí jejího vzniku stojí masivní londýnské nepokoje, ke kterým došlo v roce 2011. Hudebníka poznamenal hlavně bezprostřední zážitek, když helikoptéra přiletěla pro pobodaného člověka přímo před okny jeho bytu. Kromě části "Summer was like a fire" by vám skutečné pozadí skladby nejspíše ale nedošlo. Šílenství a revoltujícího ducha té doby společně s Murray přetavili do love songu.

Co činí "Strange Pleasures" natolik odlišným albem od prvotiny, je především krystalicky čistý zvuk, ve studiu nahraný s veškerou precizností a dotažený do každého detailu. A samozřejmě, prostor dostala také spousta elektroniky. "Berlin Lovers" a "Fireflies" jistě musely vyvolat velký rozruch u příznivců starších věcí. Duo si na nich rozumělo se syntezátory, jako by odjakživa mělo zkušebnu vedle M83 nebo Kavinskeho, a předvádělo luxusní popový zvuk, jako by nikdy předtím nebylo těmi divnými retro bubáky z debutu. Osmdesátkovým feelingem pulzuje taky "Beatcity".

"Strange Pleasures" každopádně není ani tak soundtrackem pro noční toulky městskou džunglí. Ústředním tématem je hlavně cesta, touha po svobodě, výlet nekonečnou dálnicí po neprobádaných krajinách. A i když je už takové klišé označovat nějakou desku za letní, pokud si ji přibalíte do batohu na svou vlastní prázdninovou road movie, špatně zase tak moc neuděláte.

NÁZORY
  • suhlas s recenzentkou (natan, 01.06.2013 13:08) Reagovat

    Zacinate recenzovat albumy s tou spravnou hudbou.Velmi prijemny album, najma hlas Tessy Murray.Ked v skladbe Berlin Lovers povie to svoje yeah" znie neodolatelne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny (16.04.2024 15:30)
- Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
- Video: Still Corners se v melancholickém klipu k "Today is the Day" procházejí přírodou (02.04.2024 13:52)
- Video: Still Corners se v "Crystal Blue" procházejí ve sluncem zalitém Středomoří (18.03.2024 18:22)
- Audio: Still Corners v singlu "Crystal Blue" vyprávějí příběh o dvou milencích oddělených mořem (27.02.2024 11:17)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Still Corners v zasněné novince "The Dream" vyšetřují záhadu opakujícího se snu (28.01.2024 17:13)
- Still Corners surrealistickým videem "Secret World" představují svou šestou řadovku (19.12.2023 16:28)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu