shop.musicserver.cz
WWW - Klíč od dveří k textům jsme spolkli

WWW - Klíč od dveří k textům jsme spolkli

Vydáno: 28.05.2013 17:35 v sekci Rozhovory - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Poslední týdny trávili WWW za dveřmi nedobytné pevnosti studia Jižák. Byť se ví, že tam natáčeli třetí studiovou desku, o jejích nutričních hodnotách padlo v kuloárech pramálo. Odkud přiletěla "Atomová včela"? Jakým jazykem bzučí a proč s sebou pod křídly nese knihu textů?

WWW
© Stanislav Soukup
Trojka nese název "Atomová včela", stejně jako pilotní singl. Po nedávných severokorejských jaderných machinacích nabyl zcela novým rozměrů, zdá se...

Lubomír Typlt: Deska se připravuje čtyři roky. Kimovo jaderné čarodějnictví je otázkou posledních dvou měsíců. Deska reaguje na všelico, ale popis konkrétních událostí v nich nenajdete.

Nahrávka silně smrdí industriálem. Přitom předchozí počin "Tanec sekyr" si pohrával spíše s plastičností elektronických struktur. Naznačuje to možnou cestu, kterou se budou WWW ubírat?

Ondřej "Sifon" Anděra: Jedeme po ztracené dálnici, nedá se přesně předpokládat, kdy změní směr, padne-li přes ni strom, nebo sloup elektrického vedení.

Lubomír Typlt: Industriál je voňavá zahrádka a my na ní občas rádi sklízíme. Industriál nám voní svěžestí.

S tím souvisí nástrojové obsazení, i když s ohledem na proces vaší tvorby je takové označení spíše úlet. Těžiště tvoří samply. Experimentovali jste se zvukovou technikou, co se týče "Atomové včely"?

Ondřej "Sifon" Anděra: Zvuky jsem si většinou nahrával v reálu sám. Potom jsem zkoumal další plány nahrávek - ty, které se nacházejí za těžištěm nahrávání - a hledal v nich možné hudební, předtím netušené souvislosti. Experimenty s loopery a touchpady během improvizací na koncertech rozhodně následně ovlivnily způsob skládání.

Na jaký sampl z novinky jste nejvíce pyšný?

Ondřej "Sifon" Anděra: Na samply mnou zahraných elektrických kytar jsem pyšný jako princezna, která nejdříve také netušila, že ji bude kytka poslouchat.

Kdy vznikaly písně "Atomové včely"? Vařily se takříkajíc z čisté vody, tedy po vydání "Tance sekyr" z roku 2009? Nebo se nápady datují ještě do doby předcházející?

Ondřej "Sifon" Anděra: Skládám víceméně každý den a všude. Datovat desku jako celek nelze. Některé skladby byly rozpracovány ještě před "Tancem sekyr", některé jsou zcela nové. Každá píseň v sobě nese otisk určitého údobí. Nevzniká na zakázku, ale souhrou náhod, laděním intuice, pnutím, potřebou. Je spíše dokumentárním obrazem.

WWW, Palác Akropolis, Praha, 12.2.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
"Tanec sekyr" prošel po svém zhotovení kompletní rekonstrukcí, která vyplynula z pocitu automatismu převzatého z "Neurobeatu". Prali jste se s tímto dojmem i v případě třetího alba? S pocitem, že se opakujete?

Lubomír Typlt: Atomová včela je naprosto osvobozena od pocitu něco si dokazovat, něčemu, i vlastní tvorbě, se vymezovat. Práce na desce plynula v pocitu radosti z toho, že jsme s Ondřejem na stejné vlně, děláme skladby, které nás baví, a nikomu se za ně ani v nejmenším nemusíme zodpovídat.

Zacyklené texty s důrazem na rytmickou podstatu slov jsou vaší značkou. Pozorujete v poslední době nějaké snahy zvenčí o využití totožných textových postupů?

Ondřej "Sifon" Anděra: Busta Rhymes?

Lubomír Typlt: Po "Neurobeatu" se zvedla vlna, která námi byla ovlivněna. To je fakt a je to pro nás čest. Jelikož ale surfujeme na první vlně, tak se občas těmi pokusy o nápodobu bavíme.

O čem hovoří texty "Atomové včely"?

Lubomír Typlt: Texty jsou plné významů. Jsou mnohovrstevnaté. Právě to na nich naše posluchače láká. To na nich láká nás. Neposkytujeme výklad. Klíč od dveří k textům jsme s Ondřejem spolkli.

Jak jste si práci na slovním podkladu singlů třetí desky mezi sebou rozdělili?

Lubomír Typlt: "Atomovou včelu" jsem otextoval tentokráte celou. Ondřej je ale ten, kdo může ukázat palcem nahoru, či dolů. Může říci, že ho text neoslovuje, a já to budu zcela respektovat. Ondřej napsal skvělý text "Půlvlk". Ten je v knize "Atomová včela" v "Bonusech".

WWW...

WWW, Peťo Tázok, Karaoke Tundra, Vladimir 518, Hugo Toxxx, Roxy, Praha, 12.5.2009
...neboli We Want Word. Při zakládání kapely na počátku devadesátých let v Praze ale trio ve složení Ondřej Anděra, Lela Geislerová a Scarf ještě netušilo, jak nadčasovou zkratkou svůj projekt označilo. V první polovině desetiletí soustřeďovala formace svou činnost kolem klasické rapové produkce jako vůbec jedna z prvních tuzemských skupin. Zasadila se také o rozvoj graffiti a breakdancové scény. Se sílícím experimentováním v žánru se na sklonku nového tisíciletí ocitli WWW na vrcholu. Debutová deska však byla stále v nedohlednu, čemuž nepřispělo ani odmítnutí členů nechat její vydání na labelu Polygram. Vylisování prvního alba "Neurobeat" se tak odložilo na rok 2006 se vznikem nezávislého vydavatelství BiggBoss. Vybroušeným zvukem těžícím ze samplů, znepokojivých industriálních a elektronických struktur a především sofistikovanou textovou zacykleností rázem své tvorbě udělili patent. Osvojené (a osvědčené) postupy pak plně uplatnili při vzniku druhé desky "Tanec sekyr" (2009). Třetí řadové album uvedl stejnojmenný singl "Atomová včela" a pokřtěno bude 29. května v klubu Roxy. Jádro WWW v současné době tvoří rapper Ondřej Anděra zvaný Sifon, jeho žena Milesa Zrnić, textař Lubomír Typlt a DJ Brainythug.

Texty WWW jsou bezpochyby do základního kamene české hiphopové scény vytesány písmem zlaté věčnosti. Přesto jste se rozhodli s příchodem albové novinky k vydání knihy textů.

Lubomír Typlt: My jsme se rozhodli vydat s CD i knihu právě pro ten zájem o naše texty. Na koncertech je často tolik lidí, kteří je znají slovo od slova, že nás to samotné až překvapuje. Dozrál čas k vydání knihy textů WWW. Dozrál čas na to, abychom je dali dohromady a vyslali je do světa. Zda jsou hudebním textem, či poezií, ať si okolí vyřeší samo. My na to odpověď nehledáme. Škatulky jsou nám protivné a cizí. Každá myšlenková škatulka je lidmi vyhledávána jen pro to, aby mohla být co nejdříve zavřena. Spodní prádlo ke spodnímu prádlu. Ponožky k ponožkám. Jakmile se objeví něco, s čím si nevíme rady, tak před tím většina lidí utíká. Nás zajímají lidi, co před novými hudebními a textovými postupy neutíkají.

Celý balíček pokřtíte ve středu 29. května v Roxy. Proč by měli posluchači dorazit?

Lubomír Typlt: Posluchači by měli určitě dorazit, protože to bude rachot! Auto se políbí s autem, atomová včela se navrátí do reaktoru, nepřítel přijde do zahrady, ale ne pro kytky... Možná na koncertě najdou i ten pomyslný klíč ke dveřím hudby a textů WWW.

Loni jste oslavili dvacet let své existence a letos to bude třetí studiový počin, shodou okolností jako irští shoegazeři My Bloody Valentine. Ti budou mít v červnu premiéru na tuzemských prknech. Máte v plánu pokořit dosud nepřístupné zahraniční stage?

Ondřej "Sifon" Anděra: Máme v plánu se za hranice podívat a hrát, což by mělo být odstartováno v září koncertem na Islandu.

NÁZORY
  • díky (Kryštof, 03.06.2013 18:43) Reagovat

    díky za rozhovor ájo!

    • Re: díky (Andrea, 03.06.2013 20:33) Reagovat

      Zdravim Holomóc! A díky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Začíná festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu 2021 (09.09.2021 11:41)
- Video: Ondřej Anděra (WWW) ON AIR: K hip hopu mě přivedla Suzanne Vega (02.11.2020 16:42)
- V novém klipu "Slunce v úplňku" od WWW Neurobeat ožívají tempery (18.02.2020 17:09)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- My Bloody Valentine vydají přiští rok další desku (10.11.2017 15:15)
- Vladimir 518 vyváží kompletní BiggBoss stáj na velkolepé turné (15.09.2015 12:58)
- Naživo: Zebra "Fucking" Katz představil v MeetFactory energickou show (14.09.2015 11:29)
- Fotogalerie: Zebra Katz se po roce vrátil na pódium MeetFactory (11.09.2015 14:01)
- Nové desky pro 28. týden (12.07.2015 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu