shop.musicserver.cz
Různí - The Great Gatsby (soundtrack)

"Velký Gatsby" se za soundtrack stydět nemusí. Alespoň většinou

Vydáno: 13.05.2013 12:00 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Velký román o americkém snu redukovaném na touhu po penězích "Velký Gatsby" se pokoušel zfilmovat kdekdo. Verze z roku 2013 však padla na bedra režiséra hitového muzikálu "Moulin Rouge", a tudíž byla očekávání veliká i v oblasti hudby. Jak se ukázalo, hvězdný soundtrack je místy kýčovitý, ale zároveň zábavný.

7/10

Různí - The Great Gatsby (soundtrack)

Vydáno: 13.05.2013
Celkový čas: 56:56

Skladby: Jay-Z - 100 Dollar Bill, Beyoncé & André 3000 - Back To Black, will.i.am - Bang Bang, Fergie, Q Tip & GoonRock - A Little Party Never Killed Nobody (All We Got), Lana Del Rey - Young And Beautiful, Bryan Ferry with The Bryan Ferry Orchestra - Love Is The Drug, Florence And The Machine - Over The Love, Coco O. Of Quadron - Where The Wind Blows, Emeli Sandé And The Bryan Ferry Orchestra - Crazy In Love, The xx - Together, Gotye - Hearts A Mess, Jack White - Love Is Blindness, Nero - Into The Past, Sia - Kill And Run

Vydavatel: Universal

Filmové verze klasik světové literatury se často omezují na kostýmový fetiš, který je sice dobově věrný a líbivý, ale zároveň neambiciózně sterilní. Už první trailer na letošní předělávku "Velkého Gatsbyho" v předloze od Scotta Fitzgeralda sliboval trochu jinou zábavu. A to nejen pro filmové nadšence libující si v pestrých scénách a balancování nad propastí zdravého vkusu, ale i pro milovníky mainstreamové hudby - soundtrack totiž láká na největší současná jména popu, hip hopu a dalších stylů. Jak se do děje z roku 1922 podaří našroubovat Beyoncé, Jacka Whitea, The xx, Kanye Westa nebo Gotyeho? To samo o sobě vyvolávalo nekontrolovatelné vzrušení.

Vzhledem k obsahu filmu je hlavním východiskem samozřejmě hudba dvacátých let, která se zde ale míchá se současnými postupy a elektronickým zvukem. Nejpatrnější je to ve swingové úpravě hitu Beyoncé "Crazy In Love", s níž se v nové poloze představila jindy nevzrušivá Emeli Sandé. Převlékání současných pokořitelů hitparád do fraku s motýlkem však není cesta, kterou se na drtivé většině položek soundtrack ubírá - největší prostor dostaly nové skladby. Ve výsledku tak album může docela dobře fungovat i samostatně bez pohyblivých obrázků.

Nejsilnější částí nahrávky jsou hojné velkoformátové balady. S jednou z nich zaválela i Lana Del Rey, která zní filmově v každé druhé písničce, a proto zařazení na soundtrack její rozmáchlé orchestrální tvorbě jednoznačně sedí. "Young & Beautiful" díky své osudovosti a opulentnosti rozhodně patří mezi nejlepší kusy, které Jay-Z jakožto hlavní producent na hudební doprovod vybral. Patosem protkaná diskografie Florence + The Machine, další z div nového tisíciletí, nádherně odpovídá náladě knihy, a proto ani novinková "Over The Love" na tom není jinak.

Dařilo se i introvertním alternativcům z The xx, jež své emotivní umění rozšířili o smyčcový rozměr a ukázali, že dokáží oslnit i ve velkých aranžích. Do řady nejpovedenějších písniček se připojilo i elektronické trio Nero, které v "Into The Past" vokálně připomíná éterické Cocteau Twins, australská mistryně dojáků Sia s "Kill And Run" i zhýralý Jack White v "Love Is Blindness".

Ukočírovat rozlítaný mix žánrů se ale nepodařilo úplně vždy. Klasicky ujetý will.i.am v "Bang Bang" sice navazuje na hudbu z počátků minulého století, ale je natolik vyjuchaný, že z jinak umírněné koláže až příliš trčí. Jeho kolegyně z Black Eyed Peas Fergie je na tom úplně stejně - "A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)" je stejně špatná jako její název. Někde na půli cesty zůstala urban část kolekce - Jay-Z, Kanye West i Beyoncé sice dostali na pomoc kruté beaty, ale jejich efekt se trochu míjí s konceptem alba.

"Velký Gatsby" měl papírově na to stát se jedním z nejlepších soundtracků poslední doby. Nabízí mnoho slušných novinek od interpretů, kteří za normálních okolností dokáží oslovit i náročnější publikum, ale jako celek se někdy až příliš žánrově tříští. Nejvíce chybí silnější jednotící prvek, který by album držel pohromadě. Co ale rozhodně neschází, je schopnost zaujmout. Takhle zábavný hudební podklad pro film už dlouho nevyšel.

NÁZORY
  • Will.i.am a Fergie (Bedas, 13.05.2013 14:42) Reagovat

    Víceméně souhlasím s tím, že songy od Will.i.am a Fergie trčí oproti zbytku tracků...ale jedná se přece o OST, kde mix žánrů a potažmo tracků je druhořadý.
    Nicméně..za mě minimálně 9/10 :)

  • OST (Perth, 14.05.2013 09:36) Reagovat

    Fergie song se mi líbí. Hodí se to na velkolepou party do filmu. Florence a Lana jsou také super. Nejhorší pro mě je Beyoncé a André 3000 - Back To Black, Will.I.Am a celkově, soundtrack jen na jeden poslech za mě.

  • dre (guláš, 14.05.2013 13:50) Reagovat

    andre je nejlepsi, jeho part je genialni. neni o nem v recenzi ani zminka

  • ... (JohnnyD, 14.05.2013 20:38) Reagovat

    Soundtrack nemusí byť jednoliaty, v prvom rade má fungovať vo filme, čo uvidíme za týždeň. Zásadne ale nesúhlasím s tým, žeby tanečné skladby ako Bang Bang či A Little Party... boli slabé články. Práve naopak, dokonalo vystihujú hedonistickú atmosféru povrchných večierkov v knihe, len to celé prenášajú do moderného sveta. Luhrmanova vízia i soundtrack sa mi strašne páči, azda film nesklame.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu