shop.musicserver.cz
Karin Park - Depresi přeměníme v krásnou hudbu a pak to zajíme gumovými medvídky

Karin Park - Depresi přeměníme v krásnou hudbu a pak to zajíme gumovými medvídky

Vydáno: 29.05.2013 09:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Švédská darkpopová zpěvačka Karin Park klame tělem i duší. Je skutečně hodně vysoká, její outfity jsou stejně řízné jako její beaty, ale hlas má sladký. A stejná je i její povaha - přátelská, přívětivá, sofistikovaná. Před jejím vystoupením v rámci festivalu Electronic Beats přišla řeč i na falešnou rakovinu.

Karin Park
© karinpark.com
Skandinávský pop, kterého jsi součástí, má podle mě ohromnou jiskru. Co myslíš, že jejím zdrojem? Co ji definuje?

Vím, co máš na mysli. Podle mě za tím vším stojí skutečnost, že každoročně prožíváme devět hodně tmavých a studených měsíců, takže nás to určitě nějak musí ovlivnit. Kdybychom to tu měli jako v Los Angeles, asi bychom jen hráli plážový volejbal a natáčeli veselé písničky. Podmínky jsou tu ale úplně jiné. A především naše uvažování je jiné. Člověk se tomu musí přizpůsobit. A navíc jsou všude lesy, to taky dělá svoje. Zkrátka jedna velká nordická melancholie.

Do toho ta vaše vysoká míra sebevražd.

(smích) Přesně. Na druhou stranu, a to je zajímavé, sníme nejvíce cukrovinek na světě.

Myslíš, že je tam nějaká souvislost?

Ani nevím. My zkrátka to sladké potřebujeme. Zajímavý kontrast. Depresi přeměníme v krásnou hudbu a pak to zajíme gumovými medvídky. (smích)

Co mimochodem říkáš na Prahu?

Popravdě jsem z ní ještě moc neviděla. Měla jsem přijet den před koncertem, ale to nakonec nevyšlo, takže mě objevování krásy vašeho hlavního města ještě čeká. Z toho, co sem viděla, jsem byla unešená. Hodně jsem slyšela o tom, jak nádherné město Praha je, takže se těším, až uvidím víc.

Na cestě sem jsi na svůj Facebook dala fotku, jak ve své dodávce cvičíš jógu. Děláš to během turné často?

Jo, dost! Mám ráda i bikram jogu, ale na tu není v našem autě dost teplo. Naštěstí. (smích) Ale je fajn, že máme v autě tolik místa. Přece jen jízda z Bruselu trvala sedm hodin, takže jsem ráda, za každou trochu pohybu.

A co dalšího na cestách ještě děláš?

Hodně poslouchám muziku. Třeba si hodně pouštíme nové desku od The Knife a Nicka Cavea. A taky posloucháme i nové Depeche Mode, ale popravdě...

Není nic moc, co?

Přesně. Na první poslech jsem byla hodně zklamaná, je takové moc chladné a bez duše, ale snažím se té desce dát více prostoru a nesoudit jí po několika málo posleších. Někdy se mi sice stane, že si řeknu: "Tak tohle je hrůza!" a pak se tomu albu více věnuju a nakonec zjistím, že je to skvělá deska. A takové počiny mám vůbec nejradši. Hrozně se mi líbí i Scott Walker. Ten dělá muziku, kterou mohu poslouchat desetkrát, stokrát, tisíckrát a furt mě moc baví. Třeba u jeho alba "Tilt" jsem si stále říkala: "Je tohle ještě vůbec hudba?" Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Hodně mě ovlivnil. Vždycky mě pak napadá, že pop je hrozně úzký styl, že třeba to, co hrajou v rádiu, je stále to samé, úzce vymezené.

Karin Park, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 13.4.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
A přece - jelikož tvoje hudba má základ v popu, chtěla bys, aby ji rádia hrála?

Jo! Určitě, mám ten pocit ráda, když slyším svou písničku z rádia. Na druhou stranu je třeba říct, že mojí misí není být novou rádiovou hvězdou. Mám pocit, že má tvorba bude vždycky někde na okraji, něco, o čem si dramaturgové budou říkat: "Měli bychom tohle zahrát nebo už to sem nepatří?" A přesně tady chci být, to je ta pravá zábava! Chtěla bych svou hudbou lidem otevřít jejich myšlení, alespoň trošku. Ráda bych zůstala někde na tom pomezí mezi komerční hudbou a muzikou, co lidem rozšíří obzory.

Je momentálně v rádiu nějaký umělec či skupina, která se ti líbí? Pokud bys totiž byla ráda, aby rádio tvou hudbu hrálo, zřejmě se musíš trochu přizpůsobit tomu, co tam zrovna frčí.

Svou hudbu přizpůsobovat nechci. Chci, aby se rádia přizpůsobila mně! (smích) Protože ve chvíli, kdy svou hudbu transformuješ tak, aby slušela rádiím, stane se z tvý muziky nuda. Pokud mě hrát nechtějí, tak ať. Tím to pro mě končí. A abych se vrátila k těm umělcům, které mě teď v rádiu baví... Popravdě skoro všechno! Ale nejvíc mě teď baví Lana Del Rey, její písničky jsou nádherný.

Četl jsem o tobě, že jsi částečně vyrůstala v Japonsku. Ovlivnilo to nějak tvou hudbu?

Určitě. Poslouchala jsem tam dost japonské muziky, a to i navzdory skutečnosti, že jsme tam žili dost odloučeně od ostatních lidí, v takové bublině, dalo by se říci. Ale i tak jsme tam chodili na karaoke nebo poslouchali tradiční japonskou hudbu.

Třeba styl enka?

Přesně ten! Zanechalo to mně určitě svou stopu. Dokonce jsem zkoušela nějakou dobu jejich tradiční tanec. Šlo mi to ale hrozně. (smích) Každopádně to byla spíš ta tradiční část jejich kultury, co mě ovlivnilo nejvíce. Důvodem byla i absence západní kultury, která tam tou dobou nebyla tolik zakořeněná. Navíc jsem žila na venkově v misionářské škole, takže toho kontaktu se západem bylo minimum. To už jsem měla více kontaktu s hady a podobnou havětí.

Jaký byl pak návrat do Švédska?

Poměrně náročný. Na několik let jsem ztratila veškerý kontakt se západní kulturou, pochopitelně i se švédskou hudbou, takže když jsem se vrátila, stále jsem si dokola říkala: "Co se to tu děje?" Byla jsem zmatená. Nechápala sem styl oblékání, hudbu, kterou každý poslouchal a tak všechno okolo.

Karin Park

Karin Park
Zpěvačka, skladatelka, textařka, básnířka, herečka a příležitostná modelka Karin Park se narodila ve Švédsku, kolébce moderního popu. Sama se tomuto žánru věnuje, ačkoliv si ho pro své potřeby výrazně upravila. Její hudba se vyznačuje abstraktními texty, hutnou elektronikou a charismaticky nakřáplým hlasem. Karin Park je občanské jméno interpretky samotné, ačkoliv se dá považovat i za název skupiny, se kterou už devět let tvoří a vystupuje. Jejím druhým členem je její bratr David. Za své první album "Superworldunknown" byla nominována na nejprestižnější domácí hudební cenu Spellemannprisen v kategorii nejlepšího nováčka a nejlepší ženské popové umělkyně. Poprvé se českému publiku představila v dubnu roku 2013 v rámci festivalu Electronic Beat.

Teď k tvé budoucnosti - plánuješ nějak se svým bratrem, se kterým vystupuješ už devět let, změnit styl, který děláš?

S každou deskou se snažím přinést posluchačům nový zážitek a žánrově je to vždycky trošku alternované, ale jistou představu o dalším materiálu už mám. Mám v plánu nahrát něco trošičku méně agresivního, něco něžnějšího a trochu pomalejšího. Přece jen je můj styl celkem temný, elektronický a tak, takže příště to chci maličko odlehčit.

Posloucháš své starší nahrávky?

Vždy až s odstupem několika let. Během nahrávání ty písničky člověk poslouchá stále dokola a dokola, takže už je pak nemůže ani slyšet. Navíc je tam vždycky řada detailů, které bych i třeba chtěla změnit, ale snažím se to nevnímat, jinak bych se musela zbláznit. (smích) Každopádně se moc často neohlížím do minulosti, spíše přemýšlím nad tím, co nového udělám příště.

Karin Park
© condenast.co.uk
A co způsobilo tenhle mírný obrat?

Je to jen pocit, rozpoložení, ve které se poslední dobou nacházím. Není to o tom, že bych si předsevzala: "A teď udělám takovou a takovou desku!" prostě to celé zakládám na nějaké intuici a pocitům, které prožívám. A také na tom, o čem zrovna chci psát a mluvit. Na texty se teď chci zaměřit nejvíce.

Proč vlastně píšeš v angličtině?

Je to tak pestrý jazyk! Jednou sem zkusila napsat písničku ve švédštině a kluci z kapely mi řekli: "No, tak se zase raději vrátíme k angličtině" (smích) Takže asi tak. Ale svůj rodný jazyk miluji, píšu v něm básně a některé mi už vyšly i knižně.

Dočetl jsem se o tvé zkušenosti s rakovinou. Jak ta celá příhoda vlastně probíhala?

Bylo to tak, že jsem šla na nějaké vyšetření a po pár dnech mi zavolali z nemocnice, že mám rakovinu dělohy a že vůbec neví, jaké jsou mé šance na přežití. Byla jsem samozřejmě naprosto zničená. Když jsem poté dorazila do nemocnice, zjistilo se, že došlo k obrovské chybě - lékař si špatně vyložil něčí záznamy v mé dokumentaci a celé to vůbec nebyla pravda. Měla jsem v sobě něco, co by se v rakovinu mohlo vyvinout, ale rozhodně to ještě rakovina nebyla. Takže nakonec to byla jen malá zdravotní komplikace, kterou vyřešila jednoduchá operace. Hodně mě to ale ovlivnilo.

V čem konkrétně?

Ve chvílích, kdy jsem si myslela, že mi na světě zbývá už jen trochu času, jsem zjistila, že se nebojím smrti. Říkala jsem si - jsou prostě lidé, kteří zemřou mladí a já jsem zřejmě jedna z nich. Přijala jsem to. Vzpomněla jsem si na všechny věci, které už jsem zažila a dokázala a přišlo mi, že jsem měla bohatý život. Jen sem přemýšlela nad tím, co udělám s tím zbytkem, co mi byl dán - jestli si půjčím peníze, koupím si skvělé auto a budu cestovat nebo něco podobného. Zkrátka abych zažila ještě něco výjimečného. Docela jsem sama sebe v tomhle překvapila. Když jsem pak šla do nemocnice, samozřejmě jsem byla smutná, ale zároveň tak nějak v klidu. Člověk nepředpokládá, že mu tam řeknou: "Byl to celé vtip, nic vám není." Takže když se ukázalo, že mi vlastně nic vážného není, přehodnotila jsem svůj náhled na život - zjistila jsem, že se vlastně ničeho nebojím.

Má tato zkušenost nějaký hmotný výsledek?

Má. Chvíli poté, co jsme obdržela onen šokující telefonát, jsem napsala píseň "You And I". Je o mém vztahu ke smrti. Nakonec sem strašně vděčná za to, že vše dobře dopadlo.


NÁZORY
  • :D (Lucas, 30.05.2013 00:12) Reagovat

    Já si nejdřív z fotky myslel, že je to Adam Lambert :D

  • ss (john, 02.06.2013 19:42) Reagovat

    Bavi ju Scott Walker aj Lana Del Rey, tak to ma teda rozptyl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Knife chystají narozeninový dort ke svým dvacetinám (29.10.2020 08:53)
- Audio: Souboj titánek: Björk a Fever Ray si zremixovaly své songy (16.09.2019 17:13)
- Naživo: Fever Ray se Praze ukázala jako pravá královna ženského boje za vlastní identitu (01.03.2018 13:20)
- V Paláci Akropolis zazní apokalyptický electro-pop Karin Park (12.05.2015 23:39)
- Video: The Knife učí národy "politickou 'Macarenu'" (13.06.2014 11:28)
- Naživo: Vjecy, Nůž, Páka, Ikska: pro každého něco (23.07.2013 10:23)
- Naživo: The Knife - sociologická sonda jako performance (22.07.2013 13:28)
- Fotogalerie: Třetí den Colours v obrazech podruhé (22.07.2013 09:05)
- Fotogalerie: Třetí den v ostravských barvách (21.07.2013 11:31)
- Publicistika: Třicet nejžhavějších jmen letošního léta (18.07.2013 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu